Αλτσχάιμερ: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το στυλ περπατήματος που το προλαμβάνει και βοηθάει στην απώλεια βάρους

Αλτσχάιμερ

Μια απλή τεχνική βάδισης θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, δείχνει μια μελέτη.

Το στυλ της πεζοπορίας έχει αποδειχθεί και παλιότερα ότι βοηθά στην ενίσχυση της απώλειας βάρους και στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων. Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι η υιοθέτηση του σκανδιναβικού στυλ περπατήματος δύο φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να μας προστατεύσει από την ασθένεια που φθείρει τη μνήμη.

Η τεχνική – η οποία περιλαμβάνει τη χρήση δύο Μπατόν πεζοπορίας- βρέθηκε ότι βοηθά στην επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου.

Η Δρ Antonella Angiolillo, από το Πανεπιστήμιο της Μολίζε, είπε: «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το σκανδιναβικό αποτελεί περπάτημα μια ασφαλή και πιθανώς χρήσιμη στρατηγική για την επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης σε ήπια ή μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ».

Πολλά άτομα ζουν αυτή τη στιγμή με άνοια και οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας τουλάχιστον στην Αγγλία. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή της πάθησης και πιστεύεται ότι προκαλείται από τη συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, αν και τρία πολλά υποσχόμενα φάρμακα που θα επιβραδύνουν την πρόοδό της βρίσκονται σε δοκιμές. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ κατά περίπου 45%.

Η πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Heliyon, εξέτασε τις επιπτώσεις του σκανδιναβικού περπατήματος σε άτομα στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η τεχνική περιλαμβάνει τη χρήση των μπατόν που δίνουν ώθηση στο σώμα σας προς τα εμπρός ενώ κάνετε μια γρήγορη βόλτα, χρησιμοποιώντας σχεδόν διπλάσιους μύες του σώματος σας σε σχέση με το κανονικό περπάτημα.

Οι ερευνητές χώρισαν 30 ενήλικες Ιταλούς με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ σε δύο ομάδες των 15.  Μια ομάδα ελέγχου έλαβε τακτική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της  μουσικοθεραπείας και της κινητικής και ορθοστατικής αποκατάστασης.

Η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε στις ίδιες θεραπείες και έκανε επίσης σκανδιναβικό περπάτημα δύο φορές την εβδομάδα για 24 εβδομάδες. Όσοι έκαναν αυτή τη δραστηριότητα είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από την ομάδα ελέγχου σε γνωστικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν στο τέλος της μελέτης.

Είχαν καλύτερη μνήμη, ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και εύρος προσοχής, είπαν οι ερευνητές. Η ερευνητική ομάδα θέλει να κάνει περισσότερη έρευνα σε μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών για να δει εάν τα αποτελέσματα εμφανίζονται και σε ευρύτερο πληθυσμό.

Loading Poll…

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top