Αλτσχάιμερ: 7 κορυφαίες συμβουλές πρόληψης από νευρολόγους

Αλτσχάιμερ

Διαβάστε ποιες συμβουλές έχει να σας δώσει ο ειδικός για τη νόσο Αλτσχάιμερ ώστε να την προλάβετε

Μπορεί η Νόσος Αλτσχάιμερ να μην θεραπεύεται πλήρως, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να την εμφανίσετε και να προστατεύσετε τη μνήμη σας.

Τι είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ

Η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία γεροντικής άνοιας. Αλλά δεν συνδέονται όλα τα είδη άνοιας με το Αλτσχάιμερ. Η άνοια αποτελεί έναν γενικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει παθήσεις του εγκεφάλου, όπως η απώλεια μνήμης, η δυσκολία στη συγκέντρωση, την επίλυση προβλημάτων, ή ακόμα και στην ομιλία. Η Αλτσχάιμερ είναι μία νόσος που αφορά στον εγκέφαλο και προκαλεί προβλήματα στη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά.

Συχνά αποτελεί απόρροια του γήρατος (τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μετά την ηλικία των 65), και δύο πρωτεϊνών, οι οποίες αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και εμποδίζουν την καλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, με συνέπεια να προκαλούν βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Αυτές είναι οι συμβουλές που δίνουν οι νευρολόγοι για μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ:

  1. Να έχετε ενεργή κοινωνική ζωή
  2. Φροντίστε να κοιμάστε καλά
  3. Ποτέ μην σταματάτε να μαθαίνετε
  4. Μείνετε δραστήριοι
  5. Φροντίστε την καρδιά σας
  6. Μειώστε το στρες
  7. Καταναλώστε τσάι

 

1. Να έχετε ενεργή κοινωνική ζωή

Ποτέ μην αρνείστε μία πρόσκληση για έξοδο ή βόλτα με φίλους. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο PLOS Medicine, αποκάλυψε ότι αν ένας άνθρωπος στη δεκαετία των 60’ έχει ενεργή κοινωνική ζωή και κάνει παρέα με άλλους ανθρώπους, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 12%. Υπάρχει μεγάλο όφελος από τις κοινωνικές επαφές, επειδή μας βοηθούν  στην ψυχολογική, ψυχική υγεία μας και να έχουμε αυτοπεποίθηση στη ζωή.

2. Φροντίστε να κοιμάστε καλά

Στοιχεία από έρευνα του 2022 δείχνουν ότι οι διαταραχές του ύπνου έχουν συνδεθεί τόσο με την παθοφυσιολογία της νόσου όσο και με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στο μέλλον.

Όταν δεν κάνετε καλό ύπνο, αναπτύσσονται πολλές πρωτεΐνες που μπορούν να προξενήσουν βλάβες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Μία έρευνα του 2017 στο Brain δείχνει ότι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα αϋπνίας στη μέση ηλικία, έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ σε μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν πρέπει να ξεχνάτε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος. Κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο νευραλγικές και ζωτικές  δραστηριότητες του ανθρώπινου οργανισμού.

3. Ποτέ μην σταματάτε να μαθαίνετε

Όσοι κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους αντιμετωπίζουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, όπως δείχνει μια έρευνα στο BMJ. Η μόρφωση δείχνει να έχει μια ξεκάθαρη θετική επίδραση στον εγκέφαλο, προστατεύοντάς τον από τις νευρολογικές φθορές. Όσο πιο υψηλό το επίπεδο μόρφωσης, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες. Δοκιμάστε επίσης να μάθετε μία ξένη γλώσσα, που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την άνοια.

4. Μείνετε δραστήριοι

Η σωματική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας μεταξύ άλλων και για την καλή υγεία του εγκεφάλου και την αποφυγή των καρδιαγγειακών. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας μέχρι και 30% ενώ του Αλτσχάιμερ κατά 45%.

5. Φροντίστε την καρδιά σας

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ό,τι είναι καλό για την καρδιά, είναι και για τον εγκέφαλο. Παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, ο διαβήτης και άλλες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής ασθένειας,  ανεβάζουν τη πιθανότητα εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, όπως δείχνουν έρευνες, σε ανθρώπους μέσης ηλικίας.

6. Μειώστε το στρες

Το επίμονο στρες εκτός των άλλων, βλάπτει και τον εγκέφαλο, ενώ σε περιπτώσεις μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ. Όταν είστε στρεσαρισμένοι, το σώμα σας παράγει κορτιζόλη, μία ορμόνη που συνδέεται και με τα προβλήματα στη μνήμη. Η κατάθλιψη και το άγχος, που προκαλούνται από το στρες, επίσης στρώνουν το έδαφος για την άνοια.

7. Καταναλώστε τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία σας, άρα και για τον εγκέφαλο. Μία έρευνα του 2019 στο Nutrients συμπέρανε ότι το πράσινο τσάι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top