Τι είναι η ανδρική εμμηνόπαυση που περνά ο Ρόμπι Γουίλιαμς – Τα συμπτώματα

Ρόμπι Γουίλιαμς ανδρική εμμηνόπαυση

Το τελευταίο διάστημα ο Ρόμπι Γουίλιαμς έχει βρεθεί στο προσκήνιο λόγω των αποκαλύψεών του ότι περνά «ανδρική εμμηνόπαυση», την οποία κατηγορεί για μείωση της λίμπιντο και για αϋπνία. Ποια η άποψη των ειδικών;

Οι επιστήμονες λένε ότι η ανδρική εμμηνόπαυση -που στην ιατρική διάλεκτο λέγεται ανδρόπαυση– είναι πραγματικό φαινόμενο, αλλά υποστηρίζουν ότι ο όρος είναι εξαιρετικά παραπλανητικός.

Πιο αναλυτικά, ο αστέρας της ποπ δηλώνει ότι τα αραιά μαλλιά του και η έλλειψη λίμπιντο δεν αποτελούν φυσικό μέρος της γήρανσης για τους άνδρες αλλά κάτι πιο «κακόβουλο», τη λεγόμενη ανδρική εμμηνόπαυση.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης αναμφίβολα πέφτουν κατακόρυφα με την ηλικία. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σταδιακά καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, σε αντίθεση με την ξαφνική πτώση των οιστρογόνων που σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητας στις γυναίκες. Γι’αυτό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η κατάσταση στους άνδρες να χαρακτηριστεί ως εμμηνόπαυση.

Συμπτώματα της ανδρόπαυσης και πού οφείλονται

Τα συμπτώματα που είναι συνώνυμα με το ανδρικό ισοδύναμο της εμμηνόπαυσης -την ανδρόπαυση- περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, στυτική δυσλειτουργία και αϋπνία. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τόσο αυτά όσο και αρκετά ακόμη συμπτώματα, συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με τις ορμόνες.

Αντίθετα, το άγχος της γήρανσης —όπως θέματα εργασίας ή σχέσεων και ανησυχίες για τη γήρανση των γονιών— μπορεί να εμποδίσει τη λίμπιντο. Ακόμη και η τρομακτική «κρίση μέσης ηλικίας» θα μπορούσε να ευθύνεται, σύμφωνα με το NHS για το επίμαχο θέμα.

Οι συνήθεις αιτίες της ανδρόπαυσης μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν την έλλειψη ύπνου, την κακή διατροφή και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο 49χρονος ποπ σταρ ισχυρίστηκε επίσης ότι υπέφερε από έλλειψη ενέργειας και παραδέχτηκε ότι αυτός και η σύζυγός του Ayda Field, δεν κάνουν πια σεξ.

Πολλοί άνδρες έχουν την τάση να εμφανίζουν συμπτώματα προς τα τέλη της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους (47-50) ή στις αρχές της έκτης δεκαετίας τους (51-55). Σε αντίθεση όμως με τις γυναίκες, η ορμονική αλλαγή δεν τους καθιστά στείρους. Οι άντρες είναι σε θέση να συνεχίσουν να παράγουν σπέρμα, θεωρητικά, μέχρι τα 80 τους ή και αργότερα.

Αντιμετώπιση

Όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τις γυναίκες, στους άνδρες που αντιμετωπίζουν πτώση της τεστοστερόνης μπορούν να προσφερθούν τεχνητές ενισχύσεις για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Τέτοιες ενέσεις τεστοστερόνης έκανε και ο Ρόμπι Γουίλιαμς για την αύξηση των επιπέδων της ορμόνης, ωστόσο αναγκάστηκε να σταματήσει να τις χρησιμοποιεί, καθώς, όπως δήλωσε, είχε εθιστεί.

Ωστόσο, μια ανεπάρκεια τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα με αυτά που αποδίδονται στην ανδρόπαυση. Πάντως, τέτοιου είδους θεραπείες δίνονται συνήθως σε άνδρες των οποίων η πτώση της τεστοστερόνης δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, υποδηλώνοντας ότι έχουν υπογοναδισμό όψιμης έναρξης, που σημαίνει ότι οι όρχεις τους παράγουν πολύ λίγη ορμόνη.

Μελέτες εκτιμούν ότι μόλις το 2 έως 6% των ανδρών υποφέρουν από υπογοναδισμό όψιμης έναρξης, ενώ όλες οι γυναίκες θα υποφέρουν από την εμμηνόπαυση.

Ενώ ο υπογοναδισμός συνήθως εντοπίζεται κατά τη γέννηση, οι άνδρες μπορούν επίσης να αναπτύξουν την πάθηση αργότερα στη ζωή τους. Εντοπίζεται μέσω εξετάσεων αίματος που έχουν σχεδιαστεί για τη μέτρηση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Γιατί η ανδρόπαυση δεν έχει σχέση με την εμμηνόπαυση

Οι υπηρεσίες υγείας είναι λιγότερο γενναιόδωρες όταν πρόκειται να περιγράψουν την ανδρόπαυση. Αν και το αναγνωρίζει ως πραγματική πάθηση, το NHS για παράδειγμα λέει ότι δεν είναι σωστό να αποκαλούμε την ανδρόπαυση «ανδρική εμμηνόπαυση».

«Αυτή η επισήμανση είναι παραπλανητική επειδή υποδηλώνει ότι τα συμπτώματα είναι το αποτέλεσμα μιας ξαφνικής πτώσης της τεστοστερόνης στη μέση ηλικία, παρόμοια με αυτή που συμβαίνει στη γυναικεία εμμηνόπαυση. Αυτό δεν είναι αλήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός.

«Η εξίσωση της ανδρόπαυσης με τον όρο “ανδρική εμμηνόπαυση” είναι παραπλανητική και μπορεί να διαιωνίσει λανθασμένες αντιλήψεις», είπε στη Daily Mail ο Δρ. Amr Raheem, ανδρολόγος από την ιδιωτική κλινική International Andrology London και πρόσθεσε:

«Η εμμηνόπαυση είναι μια καλά καθορισμένη περίοδος που σηματοδοτεί το τέλος των αναπαραγωγικών ετών μιας γυναίκας και που συνοδεύεται από ταχεία μείωση των επιπέδων οιστρογόνων. Από την άλλη πλευρά, η μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες είναι πολύ πιο σταδιακή, εμφανίζεται σε αρκετά χρόνια και δεν παρουσιάζουν όλοι οι άνδρες σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης».

Πρόσθεσε ότι όχι μόνο αυτές οι συγκρίσεις είναι ανακριβείς και θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους άνδρες να αναζητήσουν βοήθεια για τα συμπτώματα. «Η σαφής, ακριβής και με σεβασμό επικοινωνία βοηθά να αποστιγματιστούν ζητήματα υγείας, ενθαρρύνοντας τους άνδρες να εμφανιστούν, να συζητήσουν ανοιχτά τα συμπτώματά τους και να αναζητήσουν την απαραίτητη ιατρική υποστήριξη», τόνισε ο ειδικός.

Scroll to Top