Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα στο στόμα που συχνά παραβλέπετε -Τι να προσέχετε

εμμηνόπαυση

Οι αλλαγές στη διάθεση θεωρούνται από τα πιο κοινά συμπτώματα που αφορούν στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν για τα φυσικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν μέσα στο στόμα.

Η εμμηνόπαυση είναι το χρονικό σημείο κατά το οποίο μια γυναίκα έχει περάσει 12 συνεχόμενους μήνες χωρίς έμμηνο ρύση και επηρεάζει συνήθως τις γυναίκες μεταξύ 45 και 55 ετών, με συμπτώματα που προκαλούνται από χαμηλότερα επίπεδα ορμονών.

Ποια είναι η θετική πλευρά της εμμηνόπαυσης;

Ο οδοντίατρος Δρ. Theo Sioutis από την MyHealthcare Clinic, προτρέπει τις γυναίκες να προσέχουν τις αλλαγές στο εσωτερικό του στόματός τους – ειδικά εάν έχουν αιμορραγία, φλεγμονή και ευαισθησία στα ούλα.

«Ως κοινωνία γινόμαστε πολύ καλύτεροι στο να μιλάμε για τα πολλά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, αλλά ένας τομέας που συχνά παραβλέπεται είναι ο αντίκτυπος που έχει στη στοματική υγεία», εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει:

«Οι ορμόνες επηρεάζουν τα ούλα και αυτό μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορα στάδια του εμμηνορροϊκού κύκλου και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα ούλα μπορεί να γίνονται πιο ευαίσθητα. Στους περισσότερους ανθρώπους αυτό γίνεται ελάχιστα αντιληπτό».

Πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει το στόμα

Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και οι μαλακοί ιστοί και τα οστά επηρεάζονται. «Στο στόμα αυτό μπορεί να παρουσιαστεί ως μεγαλύτερη ευαισθησία σε ασθένειες των ούλων, τερηδόνα και απώλεια δοντιών», τονίζει ο Δρ. Sioutis.

Σημειώνει ακόμη ότι η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο σάλιο, το οποίο λειτουργεί ως φυσική άμυνα για τη στοματική κοιλότητα.

Η μεταβατική περίοδος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηρότητα στους βλεννογόνους σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του στόματος. «Η μείωση του σάλιου μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων, τα οποία στη συνέχεια επιτίθενται στα δόντια και οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα ασθένειας των ούλων και τερηδόνας», πρόσθεσε ο ειδικός.

Τα άτομα με ουλίτιδα έχουν συχνά κόκκινα, πρησμένα και επώδυνα ούλα που αιμορραγούν. Ωστόσο, η φθορά των δοντιών εμφανίζεται συνήθως όταν ένα άτομο έχει πονόδοντο, ευαισθησία στα δόντια, σκούρες κηλίδες στα δόντια του, κακή αναπνοή ή δυσάρεστη γεύση στο στόμα του.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση, μια κατάσταση που αποδυναμώνει τα οστά, καθιστώντας τα εύθραυστα και πιο πιθανό να σπάσουν. «Στο στόμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθενημένη δομή των οστών, αλλαγές στα ούλα και τελικά απώλεια δοντιών», εξηγεί ο οδοντίατρος.

Ένα άλλο ασυνήθιστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι το σύνδρομο καυσαλγίας στόματος, το οποίο λέγεται ότι επηρεάζει το 18 έως 33% όλων των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και δυσφορία στα χείλη και τη γλώσσα -που συχνά περιγράφεται ως μυρμήγκιασμα- ξηροστομία, πικρή ή μεταλλική γεύση και απώλεια γεύσης, σύμφωνα με το The Menopause Charity.

Πώς να βελτιώσετε τη στοματική υγεία

Ο Δρ. Sioutis συνιστά μια καλή ρουτίνα στοματικής υγιεινής που περιλαμβάνει βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για έλεγχο. Είναι επίσης ωφέλιμο να κόψετε το κάπνισμα και να μειώσετε την πρόσληψη τροφών και ποτών που περιέχουν πολλή ζάχαρη.

«Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό σας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα ούλα και τη δομή των δοντιών σας υγιή και να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα εγκαίρως», αναφέρει ο ειδικός και καταλήγει:

«Ιδανικά, θέλουμε τα προληπτικά μέτρα, αλλά όταν εμφανίζονται συμπτώματα είναι σημαντικό να πούμε ότι είναι φυσιολογικά και αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών στο σώμα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να μην αισθάνονται απομονωμένες όταν παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα. Υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια».

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Σύμφωνα με το NHS Inform, άλλα κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

 • Ανησυχία
 • Αλλαγές στη διάθεση – όπως κακή διάθεση ή ευερεθιστότητα
 • Αλλαγές στο δέρμα, όπως ξηρότητα ή αύξηση της λιπαρότητας και της εμφάνισης ακμής στους ενήλικες
 • Δυσκολία στον ύπνο – αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και ευερέθιστοι κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Αισθήματα απώλειας του εαυτού
 • Τριχόπτωση ή αραίωση
 • Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες
 • Εξάψεις – σύντομα, ξαφνικά αισθήματα θερμότητας, συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος, που μπορεί να κάνουν το δέρμα κόκκινο και ιδρωμένο
 • Αύξηση τριχοφυΐας στο πρόσωπο
 • Δυσκαμψία των αρθρώσεων και πόνος
 • Απώλεια αυτοπεποίθησης
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις – εξάψεις που εμφανίζονται τη νύχτα
 • Αίσθημα παλμών – καρδιακοί παλμοί που ξαφνικά γίνονται πιο αισθητοί
 • Προβλήματα με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και «ομίχλη του εγκεφάλου
 • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως κυστίτιδα
 • Μειωμένη σεξουαλική ορμή (λίμπιντο)
 • Εμβοές
 • Ξηρότητα και πόνος του κόλπου
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top