Ανδρική εμμηνόπαυση: Μύθος ή πραγματικότητα;

ανδρική εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση στους άνδρες είναι διαφορετικές από αυτές στις γυναίκες. Μάθετε τα συμπτώματα και δείτε αν οι αλλαγές οφείλονται σε στρες ή αποτελεί σύμπτωμα του τρόπου ζωής σας.

Ο όρος «ανδρική εμμηνόπαυση» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης που σχετίζονται με τη γήρανση. Αλλά οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση στις γυναίκες και στους άνδρες είναι διαφορετικές.

Η αντρική εμμηνόπαυση ή ανδρόπαυση δεν είναι μια κατάσταση που εφευρέθηκε πρόσφατα. Η ιατρική κοινότητα μιλούσε για αυτό από τη δεκαετία του 1940, όταν ήταν γνωστό ως «ανδρική κλιμακτήριος». Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν έλλειψη ενέργειας, αύξηση βάρους, σεξουαλικές δυσκολίες, προβλήματα ύπνου, άγχος, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, ακόμη και εξάψεις.

Μειωμένη τεστοστερόνη = ανδρική εμμηνόπαυση;

Οι αλλαγές στις ορμόνες είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Σε αντίθεση με την πιο δραματική πτώση των αναπαραγωγικών ορμονών που εμφανίζεται στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, οι αλλαγές ορμονών στους άνδρες συμβαίνουν σταδιακά. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φυσικά στους άνδρες, αλλά η μέση μείωση είναι περίπου 1% ετησίως μετά την ηλικία των 30 ετών.

Λιγότερο συχνές—εμφανίζονται μόνο στο 6% των ανδρών κάτω των 80—είναι χρόνια χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, γνωστά και ως ανεπάρκεια ανδρογόνων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ατυχήματα που επηρέασαν τους όρχεις τους, από σοβαρή ασθένεια ή θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη.

Στις γυναίκες, η ωορρηξία τελειώνει και η παραγωγή ορμονών πέφτει κατακόρυφα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι η εμμηνόπαυση. Στους άνδρες, η παραγωγή τεστοστερόνης και άλλων ορμονών μειώνεται σε μια περίοδο πολλών ετών και οι συνέπειες δεν είναι απαραίτητα ανιχνεύσιμες.

Όταν η τεστοστερόνη μειώνεται

Η φυσική πτώση της τεστοστερόνης μπορεί να επιδεινωθεί από την παχυσαρκία, το ακραίο στρες και ορισμένα φάρμακα ή ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Έτσι, η ανδρόπαυση είναι πιθανώς περισσότερο σύμπτωμα του τρόπου ζωής και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν χαμηλή τεστοστερόνη περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα
  • Μειωμένη αυθόρμητη στύση ή στυτική δυσλειτουργία
  • Δυσφορία ή πρήξιμο στο στήθος
  • Αγονία
  • Απώλεια ύψους, χαμηλό κάταγμα τραυματισμού ή χαμηλή οστική πυκνότητα
  • Εξάψεις ή ιδρώτας

Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν μειωμένη ενέργεια, έλλειψη κινήτρου και αυτοπεποίθησης, καταθλιπτική διάθεση και κακή συγκέντρωση. Είναι επίσης πιθανό να εμφανίσετε αυξημένη υπνηλία, διαταραχές ύπνου, ήπια ανεξήγητη αναιμία, μειωμένη μυική μάζα και αυξημένο σωματικό λίπος

Για τους άνδρες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να έχουν τεράστια οφέλη. Η φροντίδα της υγείας της καρδιάς, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία είναι γνωστό ότι είναι καλές για τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της άνοιας και των καρδιακών παθήσεων αργότερα.

Ορμονική υποκατάσταση στους άνδρες;

Δεν είναι σαφές εάν η θεραπεία με τεστοστερόνη βοηθά στη μείωση αυτού του κινδύνου στους άνδρες, καθώς ορισμένες μελέτες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ άλλες βρήκαν ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι προστατευτική ή δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, γενικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη τεστοστερόνης μείωσε την κατάθλιψη και βελτίωσε τις στύσεις και τη λίμπιντο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν μικτά και θα πρέπει πάντα να δίνεται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων, ερευνών που χρηματοδοτούνται από τις βιομηχανίες που παράγουν τις θεραπείες. Επίσης, η λίμπιντο δεν συνδέεται απλώς με τις ορμόνες ή το χαλαρό πέος, μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως το άγχος της σχέσης ή το εργασιακό άγχος — ή και τα δύο.

Οι συστάσεις για τη θεραπεία με τεστοστερόνη για άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη που σχετίζεται με την ηλικία ποικίλλουν. Το 2020, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών συνέστησε στους γιατρούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο έναρξης θεραπείας με τεστοστερόνη σε άνδρες με σεξουαλική δυσλειτουργία που θέλουν να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία, αφού εξήγησαν τους κινδύνους και τα οφέλη.

Το 2018, η Endocrine Society συνέστησε θεραπεία τεστοστερόνης για άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη που σχετίζεται με την ηλικία και έχουν σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με χαμηλή τεστοστερόνη.

Εάν επιλέξετε να ξεκινήσετε τη θεραπεία με τεστοστερόνη, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τους διαφορετικούς τρόπους χορήγησης της τεστοστερόνης, τα επίπεδα-στόχους και τον έλεγχο παρακολούθησης.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου και να συμβάλει στον σχηματισμό θρόμβων αίματος στις φλέβες.

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να μην ξεκινήσετε θεραπεία με τεστοστερόνη εάν η γονιμότητά σας είναι σημαντική στο εγγύς μέλλον ή εάν έχετε παθήσεις όπως καρκίνο του μαστού ή του προστάτη, σοβαρή υπνική άπνοια ύπνου, ανεξέλεγκτη καρδιακή ανεπάρκεια ή θρομβοφιλία ή εάν είχατε πρόσφατα καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Η επίδραση του στρες

Θα μπορούσε η ανδρόπαυση να είναι εκδήλωση άγχους στη μέση ηλικία; Πιθανοτερο. Και αυτό δεν είναι θέμα αλλαγής ορμονών. Μάλλον, ενώ οι πτώσεις στην ικανοποίηση από τη ζωή παρατηρούνται μόνο στο 10-20% των αντρών στη μέση ηλικία (και συχνά δεν εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου), αυτό είναι πιθανώς το αποτέλεσμα μιας αξιολόγησης της ζωής σε αυτό το σημαντικό νέο στάδιο.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι υψηλότερος στους άνδρες μεταξύ 40 και 49 ετών και είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου σε άνδρες κάτω των 50 ετών. Πολλοί άνδρες μπορεί να κρύψουν την κατάθλιψή τους με αλκοόλ, ναρκωτικά και υπερβολική εργασία.

Έτσι λοιπόν οι ειδικοί στοχεύουν σε παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τις κακές αμοιβές, τις συνθήκες εργασίας, το εργασιακό άγχος και την ικανοποίηση από την επαγγελματική ζωή, Αυτά βελτιώνουν την αντρική ψυχική υγεία πιο αποτελεσματικά, από το να χαρακτηρίζουν αυτές τις ανησυχίες ανδρική εμμηνόπαυση.

 

Scroll to Top