5 ανεξήγητα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε καρκίνο -Τι πρέπει να ξέρετε

σημάδια καρκίνου

Μερικά σημάδια καρκίνου δεν είναι τόσο ορατά όσο άλλα και οι άνθρωποι συχνά μπορούν να τα αγνοήσουν πιστεύοντας ότι δεν είναι πολύ σοβαρά.

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα μη φυσιολογικά κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με τον καρκίνο -είτε μέσω διάγνωσης στους ίδιους είτε σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.

Και σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση MacMillan, κάθε χρόνο, περίπου 393.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνο που ισοδυναμεί με περίπου μία διάγνωση τουλάχιστον κάθε 90 δευτερόλεπτα.

Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το σώμα. Μερικοί είναι πιο γνωστοί από άλλους και τα συμπτώματά τους πιο εύκολα να εντοπιστούν. Ένα κοινό σύμπτωμα είναι ένα εξόγκωμα, ωστόσο άλλα συμπτώματα για διαφορετικούς τύπους καρκίνους μπορεί να «μεταμφιεστούν» σε πιο κοινά προβλήματα όπως ο βήχας ή η κόπωση.

Ακολουθούν μερικά ασυνήθιστα συμπτώματα καρκίνου που επισημαίνονται από μια σειρά οργανώσεων, τα οποία πρέπει να λάβετε υπόψη.

5 ασυνήθιστα σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου

 1. Ανεξήγητος πόνος
 2. Υπερβολική κόπωση
 3. Αναιμία
 4. Πληγές που δεν επουλώνονται
 5. Μούδιασμα

1. Ανεξήγητος πόνος

Καθώς μεγαλώνουμε, οι περίεργοι πόνοι εδώ και εκεί γίνονται πιο συνηθισμένοι ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι σας παίρνει περισσότερο χρόνο για να αναρρώσετε από έναν τραυματισμό. Η έρευνα για τον καρκίνο λέει ότι ο πόνος από τον ίδιο τον καρκίνο προκαλείται συχνά όταν ένας όγκος μεγαλώνει και πιέζει οστά, νεύρα ή άλλα όργανα του σώματος.

Ο πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί από μια πληθώρα λόγων. Για παράδειγμα οι επίμονοι πονοκέφαλοι δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του εγκεφάλου, μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεστε γυαλιά ή έχετε αφιερώσει πολύ ώρα κοιτάζοντας την οθόνη. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε επίμονο ή ανεξήγητο πόνο που επηρεάζει την καθημερινότητά σας -όπως το να χρειάζεστε παυσίπονα για να περάσετε την ημέρα- τότε θα πρέπει να ελεγχθείτε από γιατρό, ειδικά εάν κατά τα άλλα είστε απολύτως υγιείς.

2. Υπερβολική κόπωση

Το άγχος της καθημερινής ζωής μπορεί συχνά να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι, ληθαργικοί ή εξαιρετικά εξαντλημένοι μερικές φορές. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, η υπερβολική κόπωση -που σημαίνει αίσθημα έντονης κούρασης, εξάντλησης και έλλειψης ενέργειας που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου.

Καρκίνοι όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς, το λέμφωμα και η λευχαιμία είναι γνωστό ότι προκαλούν υπερβολική κόπωση. Επομένως, εάν αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από ότι συνήθως και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αξίζει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τίποτα σοβαρό.

3. Αναιμία

Η αναιμία αναφέρεται σε μια διαταραχή του αίματος που προκαλεί χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθιστώντας δύσκολο για το αίμα να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο για να υποστηρίξει τις σωματικές λειτουργίες. Ο καρκίνος μπορεί να συμβάλλει στην αναιμία, όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος των οστών, το μυέλωμα, το λέμφωμα και άλλοι καρκίνοι του μυελού των οστών και του αίματος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι καρκίνοι προκαλούν φλεγμονή που μειώνει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα αδυναμίας και κούρασης
 • Χλωμή επιδερμίδα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πόνους στο στήθος και πονοκεφάλους

Σύμφωνα με το VeryWellHealth, όταν η αιτία της αναιμίας δεν είναι γνωστή σε κάποιον χωρίς καρκίνο, μπορεί να γίνουν εξετάσεις για τον αποκλεισμό του καρκίνου. Εάν έχετε συμπτώματα αναιμίας, θα χρειαστείτε θεραπεία για να επαναφέρετε το αίμα σας στα φυσιολογικά επίπεδα -αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου ή η προσαρμογή της διατροφής σας.

4. Πληγές που δεν επουλώνονται

Ένα κοινό σύμπτωμα καρκίνου του δέρματος είναι οι πληγές που δεν επουλώνονται. Σύμφωνα με το Cancer Research, ένας απλός εμπειρικός κανόνας είναι ότι οι περισσότερες πληγές ή κοψίματα επουλώνονται μέσα σε μια εβδομάδα περίπου. Ωστόσο, εάν δεν συμβαίνει αυτό, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι πρέπει να πάτε στον γιατρό εάν έχετε πληγή που:

 • Δεν επουλώνεται μέσα σε τέσσερις εβδομάδες
 • Φαίνεται ασυνήθιστη
 • Πονάει, έχει φαγούρα, αιμορραγεί, ή έχει καύκαλο για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες

5. Μούδιασμα

Το μούδιασμα -ή μυρμήγκιασμα- τείνει να είναι σημάδι ότι ορισμένα νεύρα έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα ή έχουν υποστεί βλάβη. Η  οργάνωση ασθενών MacMillan λέει ότι ένας όγκος στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου. Όπως με όλα τα συμπτώματα, μπορεί να μην είναι καρκίνος -ο διαβήτης και τα τεντωμένα νεύρα είναι κοινές εξηγήσεις για το ξαφνικό μούδιασμα- ωστόσο αν παρατηρήσετε μούδιασμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top