Ο θρεπτικός χυμός που προλαμβάνει την αναιμία, τις φλεγμονές και προστατεύει το συκώτι μας

χυμός

Ο χυμός αυτού του λαχανικού μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία του ήπατος, η ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης και πολλά άλλα.

Η κατανάλωση αυτού του λαχανικού έχει αυξηθεί τελευταία καθώς οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης του χυμού του και της μείωσης της μείωσης της φλεγμονής και της βελτίωσης της αθλητικής απόδοσης.

Αυτό το λαχανικό έχει ένα εξαιρετικό διατροφικό προφίλ που περιλαμβάνει πολλές απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Τα παντζάρια και ο χυμός τους περιέχουν, επίσης, μοναδικές βιοδραστικές ενώσεις που ονομάζονται βεταϊνες, οι οποίες μπορεί να ωφελήσουν την υγεία ενός ατόμου. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη από την κατανάλωση ολόκληρων παντζαριών ή του χυμού τους. Ας δούμε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες των ειδικών για τα οφέλη τους:

 

Μείωση της φλεγμονής

Ο χυμός παντζαριού περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται βεταϊνες. Σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2015, οι βεταΐνες αναστέλλουν συγκεκριμένες οδούς σηματοδότησης που παίζουν ρόλο στις φλεγμονώδεις ασθένειες.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι μια βεταϊνη, που ονομάζεται φαιναιθυλαμίνη-βηταξανθίνη, μείωσε τη δραστηριότητα ενός φλεγμονώδους ενζύμου κατά 32 τοις εκατό.

Πρόληψη της αναιμίας

Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και κόπωση. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε σίδηρο, απαραίτητο συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χωρίς σίδηρο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί μερικές φορές να αναπτύξουν μια πάθηση που ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία. Η προσθήκη πηγών σιδήρου στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτής της πάθησης.

Τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνουν:

  • κούραση
  • ζάλη
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πονοκεφάλους
  • γρήγορος καρδιακός παλμός

Προστασία του ήπατος

Ο χυμός παντζαριού περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β-6 και σίδηρο. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του ήπατος από φλεγμονές και οξειδωτικό στρες ενώ ενισχύουν την ικανότητά του να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.

Μια πρόσφατη μικρής κλίμακας μελέτη σε αρουραίους με ηπατική βλάβη διαπίστωσε ότι τα τρωκτικά που έλαβαν εκχύλισμα παντζαριού εμφάνισαν ελάχιστη ηπατική βλάβη σε σύγκριση με τους αρουραίους της ομάδας ελέγχου.

Ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης

Ορισμένες ενώσεις στον χυμό παντζαριών, όπως τα νιτρικά άλατα και οι βεταΐνες, μπορεί να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017, τα νιτρικά άλατα μπορούν να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση ενός ατόμου αυξάνοντας τη ροή του αίματος και το οξυγόνου στους μύες.

Μια μελέτη του 2018 εξέτασε τις επιπτώσεις της βεταΐνης σε 28 άνδρες ποδηλάτες. Οι ποδηλάτες λάμβαναν 100 mg είτε συμπυκνώματος παντζαριού είτε εικονικού φαρμάκου κάθε μέρα για μια εβδομάδα.

Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, η ομάδα με συμπυκνωμένο παντζάρι είχε υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην άσκηση και αυξημένη ροή αίματος.

Όλο Υγεία

Scroll to Top