Άνοια: Οι 5 αποτελεσματικότεροι τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο σύμφωνα με νευρολόγο

Άνοια

Η άνοια δεν είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα της γήρανσης κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν τρόποι να τροποποιήσετε τον κίνδυνο.

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα όπλα που μπορείτε να προσθέσετε στο οπλοστάσιό των μέσων προστασίας σας, αλλά υπάρχουν και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που παίζουν επίσης τεράστιο ρόλο.

Ο Δρ Jaleel Mohammed, Σύμβουλος Ψυχίατρος, ανέφερε στο TikTok τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας που δεν σχετίζονται με τη δίαιτα.

Μιλώντας στο βίντεο, είπε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν και δεν κάνουν οι άνθρωποι που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Λοιπόν, δείτε τα πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Οι 5 τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο για άνοια

  1. Συνεχίστε την εκπαίδευση
  2. Κόψτε το κάπνισμα
  3. Κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο
  4. Πίνετε λιγότερο αλκοόλ
  5. Κάντε έλεγχο της ακοής σας

Άνοια

1.​ Συνεχίστε την εκπαίδευση

Ο γιατρός προειδοποίησε ότι το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι ένας από τους «μεγαλύτερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου» για την άνοια. «Είναι πραγματικά σημαντικό να συνεχίσεις να μελετάς και να εκπαιδεύεσαι σε όλη σου τη ζωή», είπε.

2. Κόψτε το κάπνισμα

Παρόλο που η άνοια μπορεί να μην είναι το πρώτο πρόβλημα υγείας που συνδέεται με το κάπνισμα, η επιβλαβής αυτή συνήθεια είναι κακή για την υγεία σας γενικότερα.

«Αν μπορούσαμε να εξαλείψουμε το κάπνισμα, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον αριθμό των περιπτώσεων άνοιας κατά περίπου πέντε τοις εκατό», είπε ο Δρ Μοχάμεντ.

3. Κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο

Το να μην έχεις αρκετές κοινωνικές επαφές ή άτομα με τα οποία μπορείς να μιλήσεις είναι ένας άλλος «μεγάλος παράγοντας κινδύνου», σύμφωνα με τον γιατρό.

Είπε: «Έχει πιθανώς παρόμοια επίπτωση με την εκπαίδευση στο ότι όσο περισσότερο συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε ενεργά τον εγκέφαλό μας στην κοινωνικοποίηση τόσο περισσότερο διατηρούμε τη λειτουργία του».

4. Πίνετε λιγότερο αλκοόλ

Αν και το αλκοόλ συχνά πηγαίνει μαζί με την κοινωνικοποίηση, ο Δρ Μοχάμεντ συνέστησε την κοινωνικοποίηση χωρίς αλκοόλ.

«Στην ιδανική περίπτωση, δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ, αλλά εάν θέλετε να πίνετε, λιγότερο από 21 μονάδες την εβδομάδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας», πρόσθεσε.  Μία μονάδα αλκοόλ ισούται σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ισούται με 10 ml, ή 8 g, καθαρής αλκοόλης είτε αυτή προέρχεται από κρασί, οινοπνευματώδη ποτά ή μπύρα.

5. Κάντε έλεγχο της ακοής σας

Η κακή ακοή είναι ένας «σημαντικός παράγοντας κινδύνου» για την ανάπτυξη άνοιας, επομένως ο γιατρός προέτρεψε οποιονδήποτε με μειωμένη ακοή να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να λάβει την απαραίτητη θεραπεία ή βοήθεια.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top