Άνοια: Πώς συνδέεται με ένα κοινό σύμπτωμα στα χέρια – Τι πρέπει να προσέξετε

άνοια

Μια πάθηση που επηρεάζει περισσότερους από 7 εκατομμύρια Αμερικανούς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά τρεις φορές, λένε οι επιστήμονες.

Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι μια κοινή κινητική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακούσιο τρέμουλο στα χέρια, το κεφάλι, τη γνάθο και τη φωνή.

«Ενώ πολλοί άνθρωποι που ζουν με ιδιοπαθή τρόμο βιώνουν ήπιο τρόμο, σε ορισμένα άτομα, ο τρόμος μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός», δήλωσε ο Elan D. Louis, καθηγητής νευρολογίας στο University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας και συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η άνοια εμφανίζεται σε διάφορες μορφές -η πιο κοινή από τις οποίες είναι η νόσος Αλτσχάιμερ- και χαρακτηρίζεται από μειωμένη ικανότητα μνήμης, σκέψης και λήψης αποφάσεων. Νέα έρευνα από τον Δρ. Louis και τους συνεργάτες του διαπίστωσε ότι όσοι έχουν ιδιοπαθή τρόμο μπορεί να είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια.

Πώς διεξήχθη η μελέτη των επιστημόνων και τι έδειξαν τα ευρήματα

Η μελέτη εξέτασε 222 ασθενείς με ιδιοπαθή τρόμο που είχαν μέση ηλικία 79 ετών στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τεστ σκέψης και μνήμης για να προσδιορίσουν εάν είχαν φυσιολογικές γνωστικές δεξιότητες, ήπια γνωστική εξασθένηση ή άνοια. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εξετάσεις παρακολούθησης κάθε 18 μήνες για κατά μέσο όρο πέντε χρόνια.

Στην αρχή της μελέτης, 168 είχαν φυσιολογικές γνωστικές δεξιότητες, 35 είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση και 19 είχαν άνοια. Κατά την περίοδο της μελέτης, 59 εμφάνισαν ήπια γνωστική εξασθένηση ενώ 41 εμφάνισαν άνοια.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν αυτό με το ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν ήπια γνωστική εξασθένηση και άνοια στον γενικό πληθυσμό. Από αυτή τη σύγκριση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια από τον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, αυτά τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα από εκείνα που παρατηρήθηκαν μεταξύ των ασθενών με νόσο Πάρκινσον, μια άλλη διαταραχή του τρόμου με προηγουμένως αποδεδειγμένη σχέση με την άνοια.

Παρατηρητική αλλά χρήσιμη μελέτη

Φυσικά, αυτά τα ευρήματα είναι καθαρά παρατηρητικά και χρειάζεται περισσότερη εργασία για να επιβεβαιωθεί αυτή η συσχέτιση. Αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για υποσύνολα του πληθυσμού που μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη άνοιας.

«Ενώ η πλειονότητα των ατόμων με ιδιοπαθή τρόμο δεν θα αναπτύξει άνοια, τα ευρήματά μας παρέχουν τη βάση για τους γιατρούς να εκπαιδεύσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο και τις οικογένειές τους σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στη ζωή που ενδέχεται να συνοδεύουν αυτή τη διάγνωση», κατέληξε ο Δρ. Louis.

Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στην 76η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 18 Απριλίου 2024, στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top