Ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας; Μπορεί να είναι σύμπτωμα 7 ασθενειών

μάτια

Μία αλλαγή στο πόσο συχνά ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας θα μπορούσε να αποκαλύψει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να ακολουθήσετε κάποια βήματα για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή.

Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι ενήλικες ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους μία φορά κάθε τρία έως πέντε δευτερόλεπτα, γεγονός που βοηθά να διατηρείται το μάτι υγρό και καθαρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας πολύ ή πολύ λίγο μπορεί να προμηνύει μια σειρά από προβλήματα υγείας, από αλλεργίες και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι τη νόσο του Πάρκινσον.

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να αποκαλυφθούν από τα μάτια σας:

 1. Νόσος Πάρκινσον
 2. Νόσος του Graves
 3. Εγκεφαλικό επεισόδιο
 4. Σύνδρομο Sjogren
 5. Αλλεργίες
 6. Σύνδρομο Tourette
 7. Τραυματισμός στο κεφάλι

Οι 7 παθήσεις για τις οποίες σας προειδοποιούν τα μάτια σας

1. Νόσος Πάρκινσον

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο ρυθμός με τον οποίο ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας αντικατοπτρίζει την ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Όσο λιγότερη ντοπαμίνη έχουμε, τόσο περισσότερο κολλάμε σε ένα θέμα και τόσο λιγότερο συχνά ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας. Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον δεν έχουν αρκετή ποσότητα της χημικής ουσίας ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους, επειδή ορισμένα από τα νευρικά κύτταρα που την παράγουν έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

2. Νόσος του Graves

Το να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας λιγότερο συχνά μπορεί επίσης να είναι σημάδι της νόσου του Graves, μιας διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει ως αποτέλεσμα τον υπερθυρεοειδισμό. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με νόσο του Graves αναπτύσσουν οφθαλμικά προβλήματα. Μπορεί να κάνει τους βολβούς των ματιών να διογκώνονται. Αυτό οδηγεί σε λιγότερο συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών, καθώς τα βλέφαρα είναι πολύ σφιχτά. Το να μην ανοιγοκλείνετε αρκετά τα βλέφαρα, ωστόσο, μπορεί να προκληθεί ξηρότητα και βλάβη στον κερατοειδή του ματιού.

ανοιγοκλείνετε

3. Εγκεφαλικό επεισόδιο

Άλλες νευρολογικές παθήσεις εκτός από τη νόσο Πάρκινσον, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορούν να επιβραδύνουν τον φυσιολογικό ρυθμό που ανοιγοκλείνουν τα μάτια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεύρα του βλεφάρου, το νεύρο του προσώπου ή οι μύες των βλεφάρων μπορεί να έχουν πάθει ζημιά.

4. Σύνδρομο Sjogren

Πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί εκτεταμένη ξηρότητα σε μέρη του σώματος που παράγουν υγρά, όπως τα δάκρυα. Η ξηροφθαλμία από το σύνδρομο Sjogren μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό ή αίσθημα καύσου, οδηγώντας σε αυξημένο ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες 40-60 ετών και εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες.

5. Αλλεργίες και λοιμώξεις

Η μούχλα, η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, το μακιγιάζ και το τρίχωμα των ζώων είναι μερικά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στα μάτια. Τότε τα μάτια σας γίνονται κόκκινα και σας πιάνει φαγούρα, προκαλώντας παράλληλα κάψιμο.

6. Σύνδρομο Tourette

Το συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών θα μπορούσε επίσης να είναι ένα κινητικό τικ που σχετίζεται με το σύνδρομο Tourette. Τα κινητικά τικ είναι ξαφνικές, ανεξέλεγκτες κινήσεις. όπως το υπερβολικό ή συνεχές ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Η αιτία του συνδρόμου Tourette είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι συνδέεται με προβλήματα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου. Το σύνδρομο είναι συνήθως κληρονομικό και εμφανίζεται περισσότερο σε άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τραυματισμός στο κεφάλι

Το αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών έχει επίσης συσχετιστεί με τραυματισμούς στο κεφάλι, κυρίως μεταξύ αθλητών.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή:

 • Να κάνετε τακτικό έλεγχο στον οφθαλμίατρο
 • Να πλένετε και να στεγνώνετε πάντα τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε τους φακούς σας
 • Να ξεπλένετε και να αποθηκεύετε πάντα τους φακούς σας σε ορό
 • Να ελέγχετε ότι οι φακοί δεν είναι ανάποδα πριν τους βάλετε στο μάτι σας
 • Να βάζετε τους φακούς σας πριν από το μακιγιάζ.

Να θυμάστε ακόμη ότι δεν πρέπει:

 • Να χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης ή οποιοδήποτε άλλο νερό στους φακούς σας ή στη θήκη των φακών
 • Να κοιμάστε με τους φακούς σας
 • Να φοράτε φακούς επαφής ενώ κολυμπάτε ή κάνετε ντους
 • Να μοιράζεστε τους φακούς σας με κανέναν.
Όλο Υγεία

Scroll to Top