Απώλεια βάρους: 4 λόγοι για τους οποίους μπορεί να παίρνετε κιλά όταν κάνετε δίαιτα

απώλεια βάρους

Γκουρού της υγείας αποκάλυψαν την αλήθεια για τις γκάφες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους, κάνοντας λόγο για πρακτικές που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα, από την αύξηση βάρους μέχρι πιθανούς τραυματισμούς.

Συγκεκριμένα, ειδικοί στη Βρετανία μοιράστηκαν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, τα οποία μπορούν να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό.

Ρυζόνερο: Το ρόφημα-viral που διαφημίζεται ως εναλλακτική των φαρμάκων απώλειας βάρους – Είναι αποτελεσματικό;

Τα 4 λάθη που εμποδίζουν την απώλεια βάρους όταν κάνετε δίαιτα

  1. Παράλειψη γευμάτων
  2. Υπερβολική άσκηση
  3. Ακραίες και βραχύβιες δίαιτες
  4. Προπόνηση cardio

1. Παράλειψη γευμάτων

Μία από τις κορυφαίες παραλείψεις που εντοπίστηκαν είναι η παράλειψη γευμάτων, με έναν εκπρόσωπο του Goal Plans της MuscleFood.com να προειδοποιεί: «Οι άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων καταφεύγουν μερικές φορές στην παράλειψη γευμάτων».

«Ωστόσο, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πείνα, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε υπερβολικά κατά το επόμενο γεύμα τους και να τρώνε περισσότερα σνακ όλη την ημέρα. Επίσης, η παράλειψη γευμάτων επιβραδύνει τον μεταβολισμό», εξήγησαν χαρακτηριστικά.

Πράγματι, η παράλειψη γευμάτων σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 στο Nutrients, υπάρχουν πολλές μελέτες εκεί έξω που συνδέουν την παράλειψη γευμάτων -ιδίως το πρωινό- και την ακανόνιστη κατανάλωση φαγητού με αρκετές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.

2. Υπερβολική άσκηση

Μια άλλη αντιπαραγωγική τακτική είναι η υπερβολική άσκηση, η οποία μπορεί να αποτύχει θεαματικά. «Αν και η άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος μιας προσπάθειας γυμναστικής, η υπερβολική προπόνηση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό»,  προειδοποίησαν οι ειδικοί και πρόσθεσαν:

Η απλή αλλαγή στο περπάτημα που μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και την καύση θερμίδων

«Η υπερβολική προπόνηση αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, προκαλεί περισσότερο στρες και δυσκολεύει το σώμα να κάψει λίπος».

3. Ακραίες και βραχύβιες δίαιτες

Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε αύξηση στη δημοτικότητα που έχουν οι ακραίες και βραχύβιες δίαιτες, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι τόσο μη βιώσιμες όσο και ανθυγιεινές.

Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Οι ακραίες και βραχύβιες δίαιτες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος γρήγορα, αλλά μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας. Εάν τρώτε πολύ λίγες θερμίδες, το σώμα σας προσαρμόζεται αποθηκεύοντάς τις για περισσότερη ώρα και καίγοντας τις με πιο αργό ρυθμό. Μόλις τελειώσει η δίαιτα, πολύ πιθανόν να ανακτήσετε το βάρος».

4. Προπόνηση cardio

Ενώ οι ασκήσεις cardio συχνά συνδέονται με την απώλεια βάρους, η ενσωμάτωση της άρσης βαρών στο πρόγραμμα φυσικής σας κατάστασης είναι εξίσου σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας.

«Αν και το cardio μπορεί να καίει περισσότερες θερμίδες ανά συνεδρία, η άρση βαρών είναι ιδανική για απώλεια βάρους, επειδή βοηθά στην αύξηση του ποσού των θερμίδων που καίγονται κατά την ανάπαυση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάψετε θερμίδες ακόμα και μετά την προπόνηση καθώς το σώμα σας ανακτά και επισκευάζει τον μυϊκό ιστό», συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Τέλος, οι ειδικοί προσέφεραν επίσης ενθαρρυντικά λόγια για όσους δεν βλέπουν άμεσα αποτελέσματα στη ζυγαριά:

«Μην αποθαρρύνεστε εάν έχετε γυμναστεί και τρώτε υγιεινά, αλλά αυτό δεν φαίνεται στη ζυγαριά. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τις διακυμάνσεις του βάρους, όπως η κατακράτηση υγρών, η αύξηση των μυών και το βάρος της άπεπτης τροφής. Το να κάνετε μετρήσεις και να έχετε φωτογραφίες από την πρόοδό σας είναι καλύτεροι τρόποι για να ελέγξετε την απώλεια λίπους», σημειώνουν καταληκτικά.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top