Τα απολυμαντικά χεριών μπορούν να καταστρέψουν κρίσιμα κύτταρα στον εγκέφαλο- Έρευνα σοκ

μαθαίνετε

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε κοινά οικιακά απολυμαντικά, κόλλες και υφάσματα επίπλων θα μπορούσαν να βλάψουν τα υποστηρικτικά κύτταρα στον εγκέφαλο κατά τα στάδια της ανάπτυξής τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience.

Ξεκινώντας με 1.823 ενώσεις άγνωστης τοξικότητας που βρέθηκαν στο περιβάλλον, ο Erin Cohn, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο, και οι συνεργάτες του εντόπισαν δύο κατηγορίες χημικών ουσιών που είτε σκότωσαν είτε σταμάτησαν την ωρίμανση των κυττάρων που ονομάζονται ολιγοδενδροκύτταρα σε εργαστηριακές συνθήκες.

Τα ολιγοδενδροκύτταρα είναι ένας τύπος νευρολογικών κυττάρων υποστήριξης: τυλίγονται γύρω από τους νευρώνες για να σχηματίσουν ένα μονωτικό κάλυμμα που κάνει τα εγκεφαλικά σήματα να κινούνται με ταχύτητα.

Επιβλαβείς ενώσεις σε καθημερινά προϊόντα ευρείας χρήσης

Μία από τις δύο χημικές κατηγορίες που αναγνωρίστηκαν ήταν οι τεταρτοταγείς ενώσεις. Χρησιμοποιούνται σε απολυμαντικά σπρέι, μαντηλάκια και απολυμαντικά χεριών και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα για να σκοτώσουν βακτήρια και ιούς, και μπορούν να καταποθούν ή να εισπνευστούν εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα ή σε χώρους που δεν αερίζονται καλά.

Η άλλη κατηγορία ενώσεων ήταν τα οργανοφωσφορικά. Χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας και βρίσκονται συνήθως σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, κόλλες και είδη οικιακής χρήσης, όπως έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη και μπορούν να διαταράξουν τον αέρα των δωματίων στα οποία συνήθως περνάμε χρόνο. Καθώς είναι λιποδιαλυτά, τα οργανοφωσφορικά μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος και ενδεχομένως να μπουν στον εγκέφαλο.

Σε πειράματα σε ποντίκια, τα τρωκτικά που έλαβαν από του στόματος δόση μιας από τις τρεις τεταρτοταγείς ενώσεις είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στον εγκεφαλικό τους ιστό για μέρες αργότερα, υποδηλώνοντας ότι οι ενώσεις μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, το προστατευτικό φρούριο μεταξύ της κυκλοφορίας του αίματος και των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τα ζώα είχαν επίσης μειωμένους αριθμούς ολιγοδενδροκυττάρων στον εγκέφαλό τους μετά από 10 ημερήσιες δόσεις μιας συγκεκριμένης τεταρτοταγούς ένωσης, του χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου, που χορηγήθηκαν σε μια βασική περίοδο ανάπτυξης του εγκεφάλου, ξεκινώντας πέντε ημέρες μετά τη γέννηση.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε εγκεφαλικά οργανοειδή, δηλαδή συστάδες ανθρώπινων βλαστοκυττάρων που αναπτύχθηκαν σε τρυβλίο και τροποποιήθηκαν ώστε να συμπεριφέρονται σαν αναπτυσσόμενος εγκεφαλικός ιστός.

«Βρήκαμε ότι τα ολιγοδενδροκύτταρα -αλλά όχι άλλα εγκεφαλικά κύτταρα- είναι εκπληκτικά ευάλωτα σε ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου και οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας», λέει ο Δρ. Cohn.

Υψηλότερες από τις συνηθισμένες οι εκθέσεις στη μελέτη

Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν ανησυχούν άμεσα από τα αποτελέσματα αυτής της εργαστηριακής μελέτης, η οποία αντιμετώπισε κύτταρα και ποντίκια με συγκεντρώσεις υψηλότερες από αυτές που θα εκτίθεντο συνήθως οι άνθρωποι και με τρόπους που δεν αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα έρθουν σε επαφή με αυτές τις χημικές ουσίες.

«Το θέμα δεν είναι αν κάτι είναι τοξικό ή όχι, αλλά αν είναι τοξικό υπό τις συνθήκες στις οποίες είναι πιθανό να εκτεθούμε», λέει ο χημικός περιβάλλοντος Oliver Jones του Πανεπιστημίου RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

«Σε αυτή την περίπτωση, οι συγγραφείς έχουν εκθέσει κύτταρα σε ένα τριβλύο Petri σε σχετικά υψηλή ποσότητα αυτών των ενώσεων που δεν είναι η ίδια δόση ή η ίδια διάρκεια έκθεσης που μπορεί να συναντήσουν οι άνθρωποι κανονικά».

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι, όπως οι καθαριστές σχολείων και νοσοκομείων, οι πάροχοι παιδικής μέριμνας και τα άτομα σε σωφρονιστικές εγκαταστάσεις, εκτίθενται περισσότερο σε τεταρτοταγείς ενώσεις από άλλα, επειδή χρησιμοποιούνται συνήθως απολυμαντικά βιομηχανικής αντοχής σε αυτές τις συνθήκες.

Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα, η έρευνα για την τοξικότητα των τεταρτοταγών ενώσεων προερχόταν από μελέτες σε ζώα και κύτταρα. Αλλά τώρα οι μελέτες διερευνούν τις επιπτώσεις στην υγεία στους ανθρώπους και διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι είχαν διπλάσια επίπεδα τεταρτοταγών ενώσεων στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με πριν, πιθανότατα λόγω της ευρείας χρήσης απολυμαντικών.

Αυτό οδήγησε ορισμένους ερευνητές να επισημάνουν αυτές τις χημικές ουσίες ως «κατηγορία αναδυόμενης ανησυχίας», σημειώνοντας τις προκλήσεις της πλήρους κατανόησης των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία από αυτές τις ενώσεις λόγω της τεράστιας δομικής ποικιλομορφίας τους.

Οι ενώσεις στα επιβραδυντικά φλόγας μπορούν να προκαλέσουν νευροαναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά

Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας, τα οποία έχουν ανιχνευθεί ευρέως στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο αίμα, στα ούρα, στον ιστό του πλακούντα και στο μητρικό γάλα.

Στη μελέτη τους, ο Δρ. Cohn και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας αναλύοντας τα επίπεδα του επιβραδυντικού φλόγας μεταβολίτη, BDCIPP, σε δείγματα ούρων παιδιών που συλλέχθηκαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής του CDC των ΗΠΑ μεταξύ 2013 και 2018.

Σχεδόν όλα τα 1.763 παιδιά ηλικίας 3 έως 11 ετών είχαν BDCIPP στα ούρα τους. Εκείνα με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν δύο και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες από εκείνα με χαμηλή έκθεση να παρουσιάσουν δυσμενή νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα όπως κινητική δυσλειτουργία ή απαιτήσεις για εκπαιδευτική βοήθεια.

Όμως τα δεδομένα παρατήρησης μπορούν να υποδεικνύουν μόνο συσχετισμούς, όχι άμεσες αιτίες, και παραμένουν μεγάλα κενά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τους ανθρώπους, καθώς όπως αυτή η μελέτη, τα περισσότερα από τα δεδομένα προέρχονται από ζώα και κύτταρα.

Αυτός είναι ικανός λόγος για να συνεχίσουμε να ερευνούμε τις επιπτώσεις αυτών των ενώσεων στην υγεία, ειδικά στα παιδιά, υποστηρίζουν ο Δρ. Cohn και οι συνεργάτες του: «Το αναπτυσσόμενο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές προσβολές και η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα παιδιά εάν συμβαίνουν κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων. της ανάπτυξης».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top