Αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια: 10 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε

αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια

Καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται πολύ πιο προσεκτικοί στο καθάρισμα, χρησιμοποιούν αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια για να καθαρίσουν τα πάντα, με την ελπίδα να κάνουν τα σπίτια τους λίγο πιο καθαρά και ασφαλή.

Αν και είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο καθαρισμού, υπάρχουν πολλά αντικείμενα στα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια για να τα καθαρίσετε.

Στα παιχνίδια των παιδιών

Όταν σκουπίζετε μια επιφάνεια με ένα μαντηλάκι, βλέπετε μια μαύρη μουντζούρα στο λευκό πανί. Αυτό που δεν βλέπετε είναι αυτό που μένει πίσω, δηλαδή τα χημικά. «Ο κύριος λόγος που πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια καθημερινά είναι ότι βλέπουμε μια αύξηση στα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια», λέει ο χημικός John Manolas.

«Οι περισσότερες επιφάνειες θα είναι πιθανώς εξίσου απαλλαγμένες από μικρόβια μετά από τακτικό καθαρισμό με σαπούνι και νερό ή άλλα οικιακά καθαριστικά», προσθέτει ο ειδικός και τονίζει επίσης ότι οι γονείς δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια στα παιδικά παιχνίδια γιατί τα παιδιά είναι πιθανό να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους.

Τι να χρησιμοποιείστε: Αντί για αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι και νερό. Προσθέστε μισό φλιτζάνι ξύδι σε ένα μπουκάλι νερό και σκουπίστε τα παιχνίδια με το διάλυμα. Εάν το παιχνίδι είναι αδιάβροχο, θα πρέπει να το βυθίσετε στο διάλυμα ξιδιού για τουλάχιστον 15 λεπτά για να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια. Ξεπλύνετε καλά και αφήστε το να στεγνώσει.

Είναι ένας εξαιρετικός μη τοξικός τρόπος για να καθαρίσετε τα παιχνίδια. Εάν τα παιχνίδια μυρίζουν ακόμα ξύδι μόλις στεγνώσουν, φροντίστε να τα ξεπλύνετε ξανά.

Σε οτιδήποτε απορροφά την υγρασία

Για να σκοτωθούν τα βακτήρια, τα αντιβακτηριδιακά διαλύματα συχνά πρέπει να μείνουν πάνω στην εκάστοτε επιφάνεια για αρκετά λεπτά. Εάν η επιφάνεια είναι μαλακή -όπως για παράδειγμα το χαλί– δεν θα παραμείνει υγρή για αρκετό χρόνο ώστε το διάλυμα να είναι αποτελεσματικό.

Μην δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε πολλά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, καθώς η υγρασία μπορεί να καταστρέψει την επιφάνεια. Για να μάθετε πόσο χρόνο χρειάζεται μια επιφάνεια να μείνει υγρή για να αποστειρωθεί, ελέγξτε τις οδηγίες στο μπουκάλι.

«Σε ένα εργαστήριο, τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια ελέγχονται για τα πάντα, από ηπατίτιδα Β έως γρίπη και σταφυλόκοκκο. Εάν το μαντηλάκι σκοτώσει το μικρόβιο, αυτό αναγράφεται στο δοχείο. Το πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει υγρή η επιφάνεια για να σκοτώσει το μικρόβιο αναγράφεται επίσης στο δοχείο», λέει ο Jason Courtney, ιδιοκτήτης της υπηρεσίας καθαρισμού Office Pride στην Φλόριντα.

Τι να χρησιμοποιείτε: Υπεροξείδιο του υδρογόνου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθαρίσετε το χαλί σας, οποίοι δεν θα το καταστρέψουν. Φυσικά, φροντίστε να καθαρίσετε το χαλί σας με ηλεκτρική σκούπα. Αλλά αν στοχεύετε συγκεκριμένους λεκέδες, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια καλή λύση.

Για αυτό το διάλυμα, συνδυάστε ένα κουταλάκι του γλυκού υπεροξείδιο του υδρογόνου με λίγη κρέμα ταρτάρ ή λίγη οδοντόκρεμα χωρίς τζελ. (Πάντα να κάνετε πρώτα μια δειγματοληπτική δοκιμή).

Στον πάγκο της κουζίνας

Αν πιστεύετε ότι το καθάρισμα με ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι στον πάγκο κουζίνας που είχε μόλις ωμό κοτόπουλο είναι αρκετό για να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή, ξανασκεφτείτε το.

«Οι πάγκοι της κουζίνας είναι σημεία που συγκεντρώνουν μικρόβια και βακτήρια και ο καθαρισμός τους χρησιμοποιώντας μόνο αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια δεν είναι αρκετός», λέει η Lily Cameron, επαγγελματίας καθαριότητας και οργάνωσης και επόπτης στο Fantastic Services.

Τι να χρησιμοποιείτε: Χρησιμοποιείστε ζεστό νερό και ένα σφουγγάρι για να απολυμάνετε τους πάγκους σας, λέει η Cameron. Αλλά βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε σωστά (ή αντικαθιστάτε συχνά) το σφουγγάρι σας, ένα από τα πιο βλαβερά αντικείμενα στο σπίτι σας.

Στους πάγκους και τα εξαρτήματα του μπάνιου

Το μπάνιο έχει καθημερινά πολλά βακτήρια και ένα γρήγορο καθάρισμα με ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι δεν αποτρέπει ιδιαίτερα την ανάπτυξη βακτηρίων. «Για να σκοτωθούν αποτελεσματικά τα βακτήρια, ένα απολυμαντικό πρέπει να παραμείνει στην επιφάνεια για περίπου πέντε έως δέκα λεπτά», λέει η Cameron και προσθέτει:

«Ο καθαρισμός με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια αφήνει την επιφάνεια στεγνή σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Η υπερβολική χρήση τέτοιων προϊόντων μπορεί να εκθέσει την οικογένειά σας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες χωρίς το όφελος της εξόντωσης των μικροβίων».

Στις ξύλινες επιφάνειες

Τα χημικά και άλλα συστατικά στα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε ορισμένες από τις επιφάνειες του σπιτιού σας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει τα ξύλα, τα οποία μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους μετά από επαναλαμβανόμενο τρίψιμο. Μπορούν επίσης να καταστραφούν από την υγρασία.

«Οι ξύλινες επιφάνειες πρέπει να στεγνώσουν γρήγορα, αλλά τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια αφήνουν τις επιφάνειες σχετικά υγρές, οπότε αυτό είναι αντιπαραγωγικό», λέει ο Alberto Navarrete, γενικός διευθυντής της Frisco Maids στο Ντάλας.

«Τα ξύλινα δάπεδα και τα έπιπλα δεν πρέπει να καθαρίζονται συχνά με προϊόντα γιατί το φινίρισμα θαμπώνει με την πάροδο του χρόνου με τους συχνούς καθαρισμούς. Αυτό ισχύει διπλά με τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια επειδή περιέχουν οινόπνευμα, το οποίο καταστρέφει το φινίρισμα του ξύλου», λέει ο Greg Shepard, ιδρυτής του Dallas Maids home cleaning.

Στο καθάρισμα ολόκληρης της κουζίνας

Εάν μπείτε στον πειρασμό να πάρετε ένα μαντηλάκι από το δοχείο και να καθαρίσετε γρήγορα από τη σόμπα και το ψυγείο σας μέχρι τον φούρνο μικροκυμάτων και τον νεροχύτη, σταματήστε. Τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια δεν προορίζονται για τον καθαρισμό μεγάλων επιφανειών. Και αν τα χρησιμοποιείτε για πολλούς χώρους, μπορεί να επιδεινώσετε το πρόβλημα με τα βακτήρια.

«Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι για να καθαρίσετε περισσότερες από μία επιφάνειες. Ένα βρώμικο μαντηλάκι έχει μικρόβια που παραμένουν πάνω του και μπορεί να μεταφέρει βακτήρια σε άλλο σημείο», λέει η Cameron.

Τι να χρησιμοποιείτε: Κάντε ένα σκούπισμα ανά επιφάνεια με το μαντηλάκι και μετά πετάξτε το. Μπορεί να φαίνεται σπατάλη και να προτιμάτε να κρατάτε τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, ειδικά όταν είναι σε έλλειψη, αλλά η χρήση του ίδιου μαντηλιού για ολόκληρη την σας είναι ένα από τα λάθη που στην πραγματικότητα κάνουν το σπίτι σας πιο βρώμικο.

Στις επιφάνειες με σφραγιστικά υλικά

Οι χημικές ουσίες και τα οξέα που περιέχονται στα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια μπορούν να καταστρέψουν το γυάλισμα των σφραγισμένων επιφανειών, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης. Μπορεί να κάνουν τις επιφάνειες να φαίνονται θαμπές, ακόμη και γρατσουνισμένες.

Τι να χρησιμοποιείτε: Αναζητήστε ειδικά σχεδιασμένα σφραγιστικά για αυτές τις επιφάνειες. Ή χρησιμοποιήστε απλό σαπούνι και νερό, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό ως καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων.

Στις δερμάτινες επιφάνειες

Πολλά απολυμαντικά ή αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια περιέχουν αλκοόλ, το οποίο μπορεί να αφυδατώσει το ελαστικό δέρμα. Η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να δώσει στα δερμάτινα είδη μια στεγνή, ασβεστωμένη όψη.

Τι να χρησιμοποιείτε: Ένα απαλό καθαριστικό δερμάτινων ειδών, όπως το βρεφικό σαπούνι. Ρίξτε μερικές σταγόνες σε ένα λίτρο νερό περίπου. Όταν ολοκληρώσετε τον καθαρισμό, περάστε ξανά το δέρμα με ένα καθαρό, υγρό σφουγγάρι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Και αν χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντηλάκια σε δερμάτινη επιφάνεια, διαβάστε την ετικέτα και βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει αλκοόλ.

Στα έπιπλα από λάκα

Μπορεί να χαλάσετε το όμορφο φινίρισμα των λακαριστών καρεκλών και γραφείων χρησιμοποιώντας μαντηλάκια που περιέχουν αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει για κάθε ξύλινη επιφάνεια στο σπίτι σας, όπως τα κάγκελα της σκάλας, τα οποία μπορεί να έχουν γυαλιστερό φινίρισμα λάκας.

Τι να χρησιμοποιείτε: Απαλό σαπούνι και ζεστό νερό. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού σαπούνι σε μισό μπουκάλι νερό και χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί.

Στα χέρια σας

Εάν το απολυμαντικό είναι καλό για τα πόμολα και τις επιφάνειες της κουζίνας, θα είναι καλό για τα χέρια σας, σωστά; «Όχι», λέει η Cameron. «Ποτέ μην καθαρίζετε τα χέρια σας με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια πριν ή κατά τη διάρκεια του φαγητού, γιατί αφήνουν υπολείμματα στο δέρμα. Επιπλέον, δεν θα εξαφανιστούν όλα τα μικρόβια και τα βακτήρια, ενώ το αλκοόλ μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα».

Τι να χρησιμοποιείτε: Δεν υπάρχει υποκατάστατο στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών! Μάθετε πώς να πλένετε τα χέρια σας με τον σωστό τρόπο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top