Οι επιστήμονες ανακάλυψαν καρκίνο που μεταδίδεται σαν ιός στα οστρακοειδή -Φόβοι οτι υπάρχoυν και άλλοι μεταδοτικοί καρκίνοι

καρκίνος του παγκρέατος

Ο Δρ. Adrian Baez-Ortega, βιολόγος στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με Eυρωπαίους ερευνητές, ανακάλυψαν ότι δύο στελέχη καρκίνου που μοιάζει με λευχαιμία εξαπλώνονται στα οστρακοειδή εδώ και αιώνες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την αλληλουχία γονιδίων όγκου σε 7.000 βρώσιμα μαλάκια σε 36 τοποθεσίες σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μαρόκου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας μεταξύ 2016 και 2021. Ο τύπος του καρκίνου εισέρχεται από τα βράγχια και εξαπλώνεται σε όλο το κυκλοφορικό σύστημα του μαλακίου.Το ερώτημα που τίθεται ειναι εάν υπάρχουν και άλλοι μεταδοτικοί καρκίνοι ή καρκίνοι που μπορεί να ξεπεράσουν το φράγμα των ειδών.

Τα καρκινικά κύτταρα επιπλέουν στο νερό σαν μικροσκοπικά βακτήρια λίγες στιγμές πριν καταναλωθούν από τα μύδια, όπου πολλαπλασιάζονται και αναπαράγονται. Μετά επιτίθεται σε άλλα σε άλλα μαλάκια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ασυνέπειες που υποδηλώνουν ότι αυτός ο τύπος καρκίνου στα μαλάκια δεν μοιάζει με κανέναν άλλο μεταδοτικό καρκίνο στα ζώα.

Τα ευρήματα της μελέτης

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Cancer, ορισμένα κύτταρα όγκου είχαν περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα από άλλα, που προέκυψαν από γενεές κυτταρικής διαίρεσης και άλλες μη φυσιολογικές αλλαγές στα καρκινικά κύτταρα.

Ένα φυσιολογικό κύτταρο μυδιού έχει 38 χρωμοσώματα, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν καρκινικά κύτταρα με μόλις 11 χρωμοσώματα και έως και 354. Η Δρ Alicia Bruzos, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης και μοριακή ερευνήτρια στο Universidade de Santiago de Compostela στην Ισπανία, είπε:

«Διευκρινίσαμε την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων μεταδοτικών καρκίνων και υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι διαφορετικοί τύποι εκεί έξω. Έχοντας μια ευρύτερη άποψη των διαφορετικών τύπων μεταδοτικών καρκίνων μπορούμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για την εξέλιξη και την μακροπρόθεσμη επιβίωση των όγκων».

Η μεταφορά της εξάπλωσης είναι παρόμοια μεταξύ των διαβόλων της Τασμανίας, σαρκοφάγα ζώα που συλλέγουν καρκινικά κύτταρα όταν δαγκώνουν και πολεμούν μεταξύ τους καθώς και σκύλων που ζςυγαρώνουν.

Παρόλο που ο μεταδοτικός καρκίνος θεωρείται τυχαίος και εμφανίζεται μόνο σε κάποια είδη ζώων, η ανακάλυψη αυτή αυξάνει την πιθανότητα να υπάρχουν περισσότερες μορφές καρκίνου εκεί έξω που πιθανον να απειλούν τους ανθρώπους .Mάλιστα το ερώτημα που τίθεται σύμφωνα με την Mail on line είναι εάν μπορούν να σπάσουν το φράγμα των ειδών .

Ελάχιστες οι περιπτώσεις μεταδοτικού καρκίνου στον άνθρωπο

Ωστόσο, στον κόσμο των ανθρώπων, έχουν καταγραφεί μόνο λίγες περιπτώσεις μητέρων που μεταδίδουν καρκίνο στα μωρά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ υπήρξαν μερικοί μεταδοτικοί καρκίνοι στον άνθρωπο, είναι σε μεγάλο βαθμό ιατρικά ή ερευνητικά περιβάλλοντα όπου παραβιάστηκε η προστασία του δέρματος.

Για παράδειγμα, ένας γιατρός που χειρουργούσε τον όγκο ενός ασθενή, έκοψε κατά λάθος το χέρι του. Πέντε μήνες αργότερα, στο σημείο αναπτύχθηκε ένας όγκος, ο οποίος ήταν γενετικά συνδεδεμένος με τον ασθενή του.

Ο Δρ. Daniel Garcia-Souto, ένας άλλος από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής στο Universidade de Santiago de Compostela, αναφέρθηκε στο συμπέρασμα της έρευνας: «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα κύτταρα σε αυτούς τους όγκους των μαλακίων περιέχουν εξαιρετικά μεταβλητές ποσότητες γενετικού υλικού, το οποίο είναι πολύ ασυνήθιστο σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου».

«Αυτοί οι καρκίνοι έχουν υποστεί ακραίες χρωμοσωμικές αλλαγές και συνεχή γενετική αναδιοργάνωση, πιθανώς για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια, γεγονός που αμφισβητεί τη θεωρία ότι οι καρκίνοι απαιτούν σταθερά γονιδιώματα για να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα», κατέληξε ο ειδικός.

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top