Αρτηριακή πίεση: Τι λάθος κάνουμε όταν την μετράμε – Έρευνα αλλάζει τα δεδομένα

αρτηριακή πίεση

Τελικά τι λάθος κάνουμε και όταν μετράμε την αρτηριακή πίεση με το πιεσόμετρο παίρνουμε ανακριβείς μετρήσεις; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine δίνει την απάντηση.

Μια νέα κλινική δοκιμή υπογραμμίζει ότι το ακατάλληλο μέγεθος περιχειρίδας για την αρτηριακή πίεση δίνει «εντυπωσιακά ανακριβείς» μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε συμμετέχοντες που χρειαζόταν διαφορετικό μέγεθος. Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine .

Οι περιχειρίδες που τυλίγονται γύρω από το μπράτσο ενός ατόμου, συνήθως διατίθενται σε τέσσερα μεγέθη που κυμαίνονται από μικρό έως πολύ μεγάλο, ανάλογα με το μέγεθος του χεριού του ατόμου. Συχνά, όμως, χρησιμοποιούνται μόνο κανονικού μεγέθους για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης κάποιου, παρόλο που οι κλινικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τη χρήση περιχειρίδων κατάλληλων για την περιφέρεια του χεριού ενός ατόμου.

Μερικές φορές, λένε οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει επειδή η αλλαγή μεγεθών περιχειρίδας μπορεί να είναι άβολη για επαγγελματίες υγείας. Επίσης το προσωπικό μπορεί να μην έχει την εκπαίδευση ή το χρόνο να βρει τη σωστή περιχειρίδα για κάθε ασθενή.
Ακόμη και τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πιεσόμετρα στο σπίτι συχνά περιλαμβάνουν μόνο ένα μέγεθος περιχειρίδας.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους μπορεί να δώσει λάθος μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.

Το αποτέλεσμα της λάθος μέτρησης εξαιτίας του ακατάλληλου μεγέθους έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές η Δρ Τάμυ Μπρέιντι, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στο Johns Hopkins. Πανεπιστήμιο. «Βρίσκω πολύ χαμηλότερες αρτηριακές πιέσεις όταν μέτρησα την αρτηριακή τους πίεση σε σύγκριση με τις αρτηριακές πιέσεις που αναφέρονται».

Πώς μετράμε την αρτηριακή πίεση: Η μελέτη που αλλάζει τα δεδομένα

Στην τυχαιοποιημένη δοκιμή, σε 195 άτομα στη Βαλτιμόρη μετρήθηκαν στο δεξιό τους χέρι από εκπαιδευμένο προσωπικό. Αφού οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους συμμετέχοντες να περπατήσουν για δύο λεπτά, τους μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 4 σετ τριπλών μετρήσεων, με χρήση κανονικών, πολύ μικρών, πολύ μεγάλων περιχειρίδων με τυχαία σειρά και στη συνέχεια σε τέταρτο σετ με κατάλληλου μεγέθους περιχειρίδα.

Η διαφορά στη μέση αρτηριακή πίεση όταν μετρήθηκε με περιχειρίδα κανονικού μεγέθους σε σύγκριση με το κατάλληλο μέγεθος, αξιολογήθηκε ως πρωτεύον αποτέλεσμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση κανονικού μεγέθους περιχειρίδας οδηγούσε σε στατιστικά σημαντική χαμηλότερη τιμή πίεσης σε όσους χρειάζονταν μικρή περιχειρίδα.

Η χρήση κανονικού μεγέθους περιχειρίδας οδήγησε σε στατιστικά σημαντική υψηλότερη τιμή πίεσης σε ανθρώπους που χρειάζονταν μεγάλη ή πολύ μεγάλη περιχειρίδα. Σε όσους χρειάζονταν μεγαλύτερη περιχειρίδα, οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση- από μικρότερη ή μεγαλύτερη κατά 1-2 μεγέθη- ήταν υψηλότερες.
Η χρήση κανονικού μεγέθους από όλους τους συμμετέχοντες, άσχετα από το μέγεθος του χεριού, οδηγούσε σε ανακριβείς μετρήσεις.

Για παράδειγμα, τα άτομα που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μια πολύ μεγάλη περιχειρίδα για την αρτηριακή πίεση έλαβαν, κατά μέσο όρο, μια ένδειξη συστολικής αρτηριακής πίεσης που ήταν 13,5% πολύ υψηλή όταν χρησιμοποιούσαν μια περιχειρίδα δύο μεγεθών πολύ μικρή. Αυτή είναι μια διαφορά, που μπορεί να αλλάξει εντελώς τη διάγνωση υπέρτασης του γιατρού, δήλωσαν οι ερευνητές.

Στη μελέτη, η μέση αρτηριακή πίεση για κάποιον που χρειαζόταν μια πολύ μεγάλη περιχειρίδα ήταν 125/80: ελαφρώς αυξημένη και δυνητικά προ-υπερτασική, αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητική. Ωστόσο, όταν αυτοί οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν μια «κανονική» περιχειρίδα μικρού μεγέθους, η μέση αρτηριακή τους πίεση ήταν 144/87 – ένα επίπεδο που συσχετίζεται με την υπέρταση στο δεύτερο στάδιο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη εκπαίδευσης τόσο των ασθενών όσο και των υγειονομικών ώστε να κατανοούν τη σημασία της κατάλληλης επιλογής περιχειρίδας.

Πρέπει να δοθεί και πάλι έμφαση στην εξατομικευμένη επιλογή περιχειρίδας, ιδιαίτερα σε όσους έχουν μεγαλύτερο χέρι, δήλωσαν ερευνητές.

Όλο Υγεία

Scroll to Top