Ασθενής στη Βρετανία πέθανε λόγω επιπλοκών από το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 – Νομικά κινείται ο σύζυγός της

astrazeneca

Μετά τον σάλο που έχει δημιουργήσει η παραδοχή της AstraZeneca ότι το εμβόλιό της για την COVID-19 μπορεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία, στη Βρετανία αναδεικνύεται ακόμα μία περίπτωση ασθενούς που έφυγε από τη ζωή λόγω της επιπλοκής, λιγότερο από ένα μήνα μετά τη λήψη του εμβολίου.

Ο Gareth Eve δεν χρειαζόταν καμία υπενθύμιση ότι η σύζυγός του είχε πεθάνει πολύ νέα, αλλά και μόνο που έπρεπε να αδειάσει τη ντουλάπα της του το θύμιζε έτσι κι αλλιώς. Η Lisa Shaw, βραβευμένη ραδιοφωνική παραγωγός στο Radio Newcastle, ήταν μόλις 44 ετών όταν πέθανε τον Μάιο του 2021. Μέχρι να εισαχθεί στο νοσοκομείο ήταν σε φόρμα, υγιής και γεμάτη από την ενέργεια που απαιτούσε η δουλειά της στην πρωινή εκπομπή.

Οι συνάδελφοί της αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν συντετριμμένοι τον θάνατό της on air, αλλά ο Gareth, 43 ετών σήμερα, έπρεπε να πει στον εξάχρονο γιο τους Zach ότι η μαμά του δεν θα επέστρεφε σπίτι. «Του το είπα το πρωί μετά τον θάνατο της Lisa. Ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που χρειάστηκε να κάνω ποτέ», λέει στη Daily Mail ο πατέρας του.

Ο Zach είναι τώρα οκτώ ετών, ακόμα πολύ νέος για να του εξηγήσουν τις συνθήκες θανάτου της μητέρας του, αλλά, σύμφωνα με τον πατέρα του, δεν υπάρχει αμφιβολία τι τη σκότωσε. Τον Αύγουστο του 2021, η ιατροδικαστής του Newcastle, Karen Dilks, κατέγραψε ότι η Lisa πέθανε «λόγω επιπλοκών από το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19».

Η 44χρονη πέθανε σε λιγότερο από ένα μήνα από τη λήψη του εμβολίου

«Η λέξη AstraZeneca βρίσκεται στο πιστοποιητικό θανάτου της», επισημαίνει ο Gareth. Η Lisa είχε εμβολιαστεί στις 29 Απριλίου, αλλά άρχισε να εμφανίζει πονοκεφάλους μια εβδομάδα αργότερα. Στις 13 Μαΐου, εισήχθη στο νοσοκομείο όπου ο Gareth έλαβε ένα χαρτί που εξηγούσε τι ήταν η θρομβωτική θρομβοπενία που προκαλείται από το εμβόλιο.

Είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλεί θρόμβους στον εγκέφαλο. Στην αρχή οι γιατροί ήταν σίγουροι ότι μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν, αλλά στις 16 Μαΐου, η Lisa άρχισε να έχει προβλήματα ομιλίας. «Είχαμε μια συζήτηση για τα μαθήματα κολύμβησης του Zach και δεν μπορούσε να πει τη λέξη “γυαλιά“».

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί αιμορραγία στον εγκέφαλο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο όπου αφαιρέθηκε μέρος του κρανίου της για να μειωθεί η πίεση. Δεν ανέρρωσε ποτέ και πέρασε τις τελευταίες πέντε μέρες της ζωής της σε αναπνευστική υποστήριξη, καθώς η οικογένειά της προσπαθούσε να διαχειριστεί το σοκ.

Νομικές ενέργειες από τον σύζυγο της ασθενούς κατά της AstraZeneca

Μια καταστροφική τραγωδία για μια οικογένεια, φυσικά. Αλλά τα ερωτήματα που θέτει ο θάνατος της Lisa έχουν πολύ ευρύτερες επιπτώσεις.

Έτσι, ο Gareth έκανε ένα βήμα που ισοδυναμεί με «χειροβομβίδα» στη συζήτηση για το εμβόλιο. Ξεκίνησε νομικά μέτρα κατά του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca, ενώνοντας τις δυνάμεις του με άλλες 75 οικογένειες που έχασαν επίσης αγαπημένα τους πρόσωπα ή τα είδαν να έχουν σοβαρή αναπηρία μετά το εμβόλιο. Οι δικηγόροι λένε ότι οι αποζημιώσεις, εάν η ενέργεια είναι επιτυχής, θα μπορούσαν να φτάσουν επταψήφια ποσά.

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Πιθανότατα όχι η AstraZeneca. Στο πλαίσιο μιας νομικής αποζημίωσης που έδωσε η βρετανική κυβέρνηση στην εταιρεία στις αρχές της πανδημίας (λόγω της ανάγκης να κυκλοφορήσει γρήγορα το εμβόλιο), ο φορολογούμενος του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να πληρώσει οποιαδήποτε αποζημίωση επιδικαστεί.

Ο Gareth το βρίσκει αδιανόητο: «Η ιδέα ότι μια φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να είναι απρόσβλητη από οποιαδήποτε νομική ευθύνη είναι συγκλονιστική, αλλά ακόμα κι αν είναι, τι γίνεται με την ηθική ευθύνη;», διερωτάται, μιλώντας στη Daily Mail.

«Δεν είμαι κατά του εμβολίου. Απλά δεν μπορώ να ακούω ασυναρτησίες. Θέλω μόνο απαντήσεις. Αφού πέθανε η Lisa, επικοινώνησε μαζί μου μια γυναίκα της οποίας ο άντρας πέθανε ακριβώς από το ίδιο πράγμα. Είναι πολλά τα περιστατικά», καταλήγει.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top