Ασβέστιο: Τι ώρα πρέπει να το λαμβάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Ασβέστιο

Τo ασβέστιο αποτελεί το κύριο συστατικό των οστών και συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διεργασίες του σώματος. Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να το λαμβάνετε; Και πότε μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου;

Το ασβέστιο έχει σημαντικές ιδιότητες. Συμβάλλει στην κανονική μυϊκή λειτουργία, στην εύρυθμη λειτουργία των πεπτικών ενζύμων και σας εξασφαλίζει γερά δόντια και οστά. Αλλά για να κάνει καλό στην υγεία σας δεν πρέπει να το λαμβάνετε οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Πότε είναι η πιο σωστή ώρα;

Τι ώρα πρέπει να λαμβάνετε το ασβέστιο

Μια νέα μελέτη σε περισσότερους από 36.000 Αμερικανούς ενήλικες δείχνει ότι η υπερβολική πρόσληψη διαιτητικού ασβεστίου στα βραδινά γεύματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ειδικοί λένε ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και οι ώρες της ημέρας είναι γενικά οι καλύτερες για τη διαδικασία αυτή.

Η μείωση της πρόσληψης διατροφικού ασβεστίου κατά το δείπνο και η αύξησή της κατά το πρωινό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health, εξέτασε τη διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου σε 36.164 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 17.456 άνδρες και 18.708 γυναίκες, εκ των οποίων 4.040 ήταν ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. Και η πρόσληψη ασβεστίου χωρίστηκε σε πέντε διαφορετικά τεταρτημόρια, στα πρωινά και βραδινά γεύματα.

Από τη μελέτη αποκλείστηκαν άτομα κάτω των 20 ετών, έγκυες γυναίκες, όσοι έκαναν χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου και άτομα που κατανάλωναν περισσότερες από 4.500 θερμίδες την ημέρα.

Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη ασβεστίου κατά το πρωινό γεύμα μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 6%.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική πρόσληψη ή η έλλειψη ασβεστίου έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή νόσο.

Πώς αλληλεπιδρά το ασβέστιο με το καρδιαγγειακό σύστημα

Ο ρόλος του ασβεστίου στον οργανισμό είναι κυρίως ο σχηματισμός και η διατήρηση γερών δοντιών και οστών, αλλά το ασβέστιο ρυθμίζει επίσης τη συστολή των μυών, βοηθά στην πήξη του αίματος και διατηρεί τις μυϊκές διεργασίες της καρδιάς.

Πώς συνδέεται το ασβέστιο με τις καρδιαγγειακές παθήσεις; Αυτό έχει να κάνει με τους κιρκάδιους ρυθμούς, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα.

Η Melanie Murphy Richter, διαιτολόγος-διατροφολόγος και διευθύντρια επικοινωνίας της εταιρείας διατροφής Prolon, δήλωσε στο Medical News Today ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί κάνουν τη διαφορά.

Όπως είπε: «Από την άποψη του κιρκαδιανού προτύπου, η έρευνα υποδηλώνει ότι η απορρόφηση ασβεστίου μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερη κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή ορισμένες ορμόνες που απαιτούνται για τον μεταβολισμό του ασβεστίου, όπως η παραθορμόνη, για παράδειγμα, τείνουν να είναι υψηλότερες κατά τις ώρες της ημέρας».

Τι είναι η υπερασβεστιαιμία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί να είναι προβληματική, δεδομένου ότι το διαιτητικό ασβέστιο μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλωθεί υπερβολικά από μόνο του.

Τα περισσότερα από τα ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσληψη ασβεστίου και την καρδιαγγειακή υγεία σχετίζονται με τα συμπληρώματα, όπου η τοξική υπερφόρτωση επιτυγχάνεται ευκολότερα

«Η λήψη υπερβολικής ποσότητας ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία» δήλωσε η Richter.

Σύμφωνα με την Richter, η υπερβολική λήψη συμπληρώματος ασβεστίου μπορεί να αυξήσει την αγγειακή φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, το οποίο οδηγεί σε σοβαρές παθήσεις.

Η υπερασβεστιαιμία μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές αρρυθμίες, αίσθημα παλμών της καρδιάς, λιποθυμία και μερικές φορές ακόμη και σε πιο σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό εναποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες σας, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος και επομένως να αυξήσουν τα περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης ή καρδιακής προσβολής.

Ποιος πρέπει να λαμβάνει συμπληρώματα ασβεστίου

Η Kristin Kirkpatrick, διαιτολόγος στο Τμήμα Ευεξίας και Προληπτικής Ιατρικής της Cleveland Clinic δήλωσε στο MedicalNewsToday ότι η απόφαση για τη λήψη ενός συμπληρώματος – και ποιο από αυτά – εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες ενός ατόμου.

«Δεδομένου ότι το ασβέστιο έχει άλλους παράγοντες κινδύνου που έχουν παρατηρηθεί σε μελέτες και δεδομένου ότι οι διαφορετικοί τύποι ασβεστίου – για παράδειγμα, το κιτρικό έναντι του ανθρακικού – δρουν διαφορετικά στο σώμα και έχουν διαφορετικές ποσότητες ασβεστίου που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός και η ίδια η απορρόφηση μπορεί να διαφέρει επίσης ανάλογα με τον τύπο, η απόφαση για τη λήψη ασβεστίου πρέπει να σταθμίζεται προσεκτικά σε σχέση με τις τρέχουσες ανησυχίες και τους κινδύνους για την υγεία» δήλωσε η Kirkpatrick.

«Ενθαρρύνω όλους τους ασθενείς μου να συζητήσουν πρώτα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ασβεστίου με τον ιατρό τους. Δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ασβεστίου ίδια» είπε η ίδια.

Από την πλευρά της η Richter δήλωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες – ηλικία, γενετική, γενική υγεία – αλλά τόνισε ότι μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για κάτι τέτοιο.

«Τα ηλικιωμένα άτομα και οι γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ασβεστίου λόγω της μείωσης της παραγωγής οιστρογόνων στο σώμα, η οποία μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του ασβεστίου. Για την πρόληψη της οστικής απώλειας και ασθενειών όπως η οστεοπόρωση, είναι συνετό να συμπληρώνετε με ασβέστιο και να αυξάνετε τις πλούσιες σε ασβέστιο τροφές στη διατροφή» σημείωσε η ίδια.

Όποιος τρώει μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, θα διατρέχει επίσης υψηλότερο κίνδυνο για ανεπάρκεια ασβεστίου, οπότε η χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ευεργετική.

Όποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη και πρέπει να αποφεύγει τα γαλακτοκομικά (τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο), αλλά δεν προσέχει επίσης να αντικαθιστά τις τροφές του με λαχανικά και σπόρους, μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.

Ωστόσο, αν τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και περιστασιακά γαλακτοκομικά, πιθανότατα δεν χρειάζεται να πάρετε συμπλήρωμα.

Scroll to Top