Κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα; Δεν είστε οι μόνοι. Παρόλο που ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία σώματος και μυαλού, πολλοί δυσκολεύονται να ξεκουραστούν επαρκώς. Μια ειδικός ύπνου αποκαλύπτει ότι υπάρχουν 3 αριθμοί που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ξανακοιμηθείτε, ακόμα κι αν ξυπνήσετε στις 3 τα ξημερώματα. Δοκιμάστε την τεχνική και ξαναβρείτε την ηρεμία μέσα σε λίγα λεπτά.
Αϋπνία: Το κόλπο με τα μάτια που θα σας αποκοιμήσει αμέσως, σύμφωνα με επιστήμονα
Ποιοι είναι οι 3 αριθμοί που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αϋπνία
Ο ύπνος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της υγείας μας, κι όμως, συχνά παραμελείται. Σε μια εποχή που το άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί κυριαρχούν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να απολαύσουν έναν ποιοτικό, ξεκούραστο ύπνο.
Παρόλο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι το να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες είναι το κλειδί για ένα υγιές μυαλό και σώμα, πολλοί είναι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να φτάσουν ακόμα και στις έξι ώρες ύπνου τη νύχτα. Και ενώ υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά, καλό είναι να γνωρίζετε δυνητικά χρήσιμες νέες μεθόδους.
Η Δρ. Lindsay Browning, ψυχολόγος, ειδικός ύπνου και πρέσβειρα του And So To Bed, μοιράστηκε με τη Huffngton Post τρεις αριθμούς που πιστεύει ότι μπορούν να σας στείλουν πίσω στην… αγκαλιά του Μορφέα, εάν ξυπνήσετε ξαφνικά στις 3 το ξημέρωμα. Η αγαπημένη της τεχνική αναπνοής μπορεί να βοηθήσει άτομα που το άγχος και το στρες τους κρατούν ξύπνιους.
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή έχετε υπνηλία μέσα στην ημέρα; Πότε μπορεί να είναι σύμπτωμα άνοιας
Τεχνική αναπνοής 4-7-8
Η Δρ. Browning συνέστησε μια απλή αλλά ισχυρή μέθοδο αναπνοής που βοηθά στην επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, η οποία ονομάζεται τεχνική αναπνοής 4-7-8. Αυτό βασίζεται σε μια μέθοδο αναπνοής της γιόγκα που ονομάζεται πραναγιάμα.
Για να εφαρμόσετε τη μέθοδο, θα πρέπει:
- Να εισπνεύσετε από τη μύτη για τέσσερα δευτερόλεπτα, προσπαθώντας να γεμίσετε τον πυθμένα των πνευμόνων σας με αέρα.
- Να κρατήσετε την αναπνοή σας για επτά δευτερόλεπτα.
- Να εκπνεύσετε αργά από το στόμα για οκτώ δευτερόλεπτα.
Αυτό θα πρέπει να το επαναλάβετε από τέσσερις έως οκτώ φορές, για να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να κοιμηθείτε εύκολα. Η ειδικός τόνισε ότι αν το δοκιμάσετε για περίπου μια εβδομάδα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά.
Γιατί η αναπνοή έχει σημασία;
«Η δυσκολία με τον ύπνο μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τα συναισθήματα και να διαχειρίζεται το άγχος», υπογραμμίζει η Δρ. Browning και προσθέτει:
«Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο ανήσυχοι και καταβεβλημένοι. Ο ύπνος επηρεάζει επίσης την αμυγδαλή, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις συναισθηματικές αντιδράσεις, κάνοντάς σας να αντιδράτε πιο έντονα σε αρνητικές καταστάσεις».
Ύπνος: Η καλύτερη και η χειρότερη ώρα να κοιμηθείτε για την υγεία της καρδιάς
Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς αναφέρει ότι η βαθιά αναπνοή μπορεί να ενεργοποιήσει το σώμα και το μυαλό σας να μετακινηθούν από την τεταμένη κατάσταση μάχης ή φυγής σε μια πιο ήρεμη κατάσταση, βοηθώντας σας να χαλαρώσετε το μυαλό σας αρκετά ώστε να κοιμηθείτε.