Χοληστερόλη: Το διαδεδομένο πρωινό που δεν υποψιάζεστε ότι μπορεί να την εκτοξεύσει στα ύψη

Πρωινό

Η επιλογή φαγητού, όπως ένα λιπαρό μπέργκερ ή πατάτες τηγανιτές με μαγιονέζα είναι προφανώς κακή για τη χοληστερόλη σας, ωστόσο, ένα δημοφιλές πρωινό που δεν υποψιάζεστε μπορεί επίσης να σημάνει άσχημα νέα για τις αρτηρίες σας.

Φαρμακοποιός προειδοποίησε ότι ένα συγκεκριμένο είδος τροφίμου που καταναλώνεται συχνά το πρωί θα πρέπει να αποφεύγεται. Ευτυχώς, πρότεινε μια εναλλακτική λύση που ωφελεί την υγεία της καρδιάς.

Ο Abbas Kanani, φαρμακοποιός από την Chemist Click, δήλωσε στην ιστοσελίδα Express.co.uk:  «Τα αρτοσκευάσματα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με υψηλή χοληστερίνη.
Συνήθως είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, όπως βούτυρο και έλαια, περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και γενικά έχουν χαμηλή θρεπτική αξία».

Τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα πρωινού που περιέχουν βούτυρο αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη σας, γνωστή και ως χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL).

Η υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα σας μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αυτής της λιπαρής ουσίας στις αρτηρίες σας, με αποτέλεσμα να αποφράσσονται. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Το χειρότερο είναι ότι πολλοί άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη δεν γνωρίζουν καν ότι τα επίπεδά τους είναι πολύ υψηλά μέχρι να εμφανίσουν αυτά τα προβλήματα. Καθώς οι υγιεινές διατροφικές επιλογές μπορούν να αντισταθμίσουν αυτόν τον κίνδυνο, ο φαρμακοποιός συνέστησε να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό πρωινό.

Ο Kanani συμβούλεψε να προτιμήσετε ένα απλό λευκό γιαούρτι συνοδεύοντάς το με μερικές υγιεινές επιλογές για την καρδιά. Είπε ακόμη ότι: «Τα μούρα, όπως το βατόμουρο και η φράουλα είναι ιδιαίτερα καλά γιατί βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα».

«Εάν έχετε αδυναμία στα γλυκά, θα μπορούσατε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα μελιού που μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό και να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.

«Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικούς ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια. Είναι μια καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών και είναι επίσης χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά.»

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top