Υψηλή χοληστερόλη: Τι ώρα είναι η καλύτερη να πάρετε τα φάρμακα σας για να είναι αποτελεσματικότερα

Υψηλή χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η αποτελεσματική θεραπεία της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού.

Με το παραπάνω σκεπτικό είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα κατάλληλα φάρμακα την κατάλληλη ώρα ώστε να αντιμετωπίσετε την υψηλή χοληστερόλη και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή.

Γιατί έχει σημασία τι ώρα παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερίνη;

Τα κύτταρα, οι ιστοί, τα όργανα και τα συστήματα του σώματός μας είναι πιο ευαίσθητα και ενεργά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Για αυτόν τον λόγο, η λήψη του φαρμάκου για τη χοληστερόλη μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης και τη συνολική υγεία σας αν το λάβετε τη σωστή ώρα.

Η λήψη του φαρμάκου για τη χοληστερόλη στον κατάλληλο χρόνο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά του και ενδεχομένως θα μειώσει τις παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Παράλληλα, θα κάνει πιο πιθανό να απορροφήσετε καλύτερα τα φάρμακά σας.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πάρετε φάρμακα για τη χοληστερίνη;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καλύτερη ώρα για τη λήψη φαρμάκων για τη χοληστερόλη είναι το βράδυ, πριν από τον ύπνο. Η παραγωγή LDL χοληστερόλης τείνει να είναι υψηλότερη τη νύχτα και χαμηλότερη νωρίς το πρωί και το απόγευμα, επομένως η επιβράδυνση του ενζύμου που παράγει χοληστερόλη όταν είναι πιο ενεργό μπορεί να σημαίνει λιγότερη παραγωγή χοληστερόλης LDL.

Ο χρόνος χορήγησης του φαρμάκου δεν επηρεάζει τα επίπεδα παραγωγής χοληστερόλης HDL (η «καλή»). Μια μελέτη δείχνει ότι οι στατίνες βραχείας δράσης μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα εάν ληφθούν το βράδυ και οι στατίνες μακράς δράσης ή εκείνες οι στατίνες που απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Στατίνες που πρέπει να παίρνετε το βράδυ

Οι περισσότερες στατίνες βραχείας δράσης, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν χρόνο ημιζωής μικρότερο από έξι ώρες

Η λήψη λοβαστατίνης, σιμβαστατίνης και φλουβαστατίνης το βράδυ είναι ευεργετική για τη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, σε σύγκριση με τη λήψη τους οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας

Στατίνες που μπορείτε να πάρετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας

Οι περισσότερες στατίνες μακράς δράσης, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν χρόνο ημιζωής πάνω από επτά ώρες

Η ατορβαστατίνη, η ροσουβαστατίνη και η φλουβαστατίνη παρατεταμένης αποδέσμευσης μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας

Η πραβαστατίνη μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, παρά το μικρό χρόνο ημιζωής της

Απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα σχετικά με την καλύτερη στιγμή για τη λήψη φαρμάκων για τη χοληστερόλη, επομένως αναζητήστε σε κάθε περίπτωση τη συμβουλή του γιατρού σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top