COVID-19: Μπορεί να είστε μεταδοτικοί ακόμη κι αν το τεστ βγαίνει αρνητικό – Να γιατί

covid-19

Καθώς ο κόσμος βιώνει αυτό που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα λοιμώξεων COVID-19 από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, πολλοί καταφεύγουν στα τεστ για να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν την αναπνευστική ασθένεια.

Οι οδηγίες για τα τεστ για την COVID-19 και όσα γνωρίζουμε για το πόσο καιρό είμαστε μεταδοτικοί έχουν αλλάξει από την έναρξη της πανδημίας. Έτσι, κορυφαίος επιδημιολόγος δίνει οδηγίες για το ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται, πότε να γίνονται και πώς να τις ερμηνεύετε.

Πότε πρέπει να κάνετε τεστ για COVID-19;

Εάν έχετε συμπτώματα COVID-19, θα πρέπει να κάνετε αμέσως μια εξέταση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Εάν εκτεθήκατε στη νόσο, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την έκθεσή σας.

Εάν δεν έχετε συμπτώματα ή οποιαδήποτε γνωστή έκθεση στη νόσο, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε τεστ πριν συναντήσετε πολλούς ανθρώπους ή εάν περνάτε χρόνο με κάποιον υψηλού κινδύνου για σοβαρή ασθένεια, όπως έναν ηλικιωμένο ή ανοσοκατεσταλμένο άτομο. Κάνετε τεστ ακριβώς πριν από την εκδήλωση ή την επίσκεψη, αν είναι δυνατόν.

Πόσο ακριβή είναι τώρα τα τεστ;

Ένα θετικό αποτέλεσμα σε ένα τεστ COVID-19 στο σπίτι είναι πολύ αξιόπιστο, σύμφωνα με το CDC. Ωστόσο, ένα μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ακριβές, επειδή μπορεί να το έχετε κάνει πριν ο ιός φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα. Γι’ αυτό, εάν χρησιμοποιείτε κατ’ οίκον τεστ για την ανίχνευση της μόλυνσης, θα πρέπει να κάνετε περισσότερες από μία φορές.

Εάν έχετε συμπτώματα και το τεστ είναι αρνητικό, δοκιμάστε ξανά 48 ώρες αργότερα, συμβουλεύει το CDC. Εάν εκτεθήκατε στην COVID-19, δεν έχετε συμπτώματα και το τεστ ήταν αρνητικό, δοκιμάστε ξανά 48 ώρες αργότερα. Εάν αυτό το τεστ είναι αρνητικό, δοκιμάστε ξανά άλλες 48 ώρες αργότερα.

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών, ιδιαίτερα της JN.1, δεν έχει επηρεάσει την ακρίβεια των δοκιμών στο σπίτι, ανέφερε προηγουμένως το TODAY.com.

Εάν θέλετε να κάνετε μόνο μία εξέταση, το CDC συνιστά το τεστ PCR για πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα. Οι εξετάσεις PCR συνήθως χορηγούνται σε ιατρικά περιβάλλοντα και ανιχνεύουν το RNA ενός ιού, το οποίο είναι παρόμοιο με το ανθρώπινο DNA, λέει στο TODAY.com ο Δρ. Michael Mina, κορυφαίος επιδημιολόγος.

Σημειώνει ότι τα τεστ PCR συχνά παραμένουν θετικά για μέρες ή και εβδομάδες περισσότερο από ό,τι οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί, καθιστώντας τα ιδανικά για τη διάγνωση της COVID-19, αλλά λιγότερο ιδανικά για να γνωρίζετε πότε δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε για τη διάδοση μιας λοίμωξης σε άλλους.

Μπορεί να είστε μεταδοτικοί μετά από ένα αρνητικό τεστ COVID-19;

Εάν το τεστ PCR είναι αρνητικό, πιθανότατα δεν είστε μεταδοτικοί. Αλλά αν το απλό σελφ τεστ είναι αρνητικό, η απάντηση θα εξαρτηθεί εν μέρει από το αν το αρνητικό τεστ είναι στην αρχή της αδιαθεσίας ή στο δρόμο προς την ανάκαμψη.

«Αν έχετε ήδη βγει θετικός και κάνετε εξετάσεις για να δείτε εάν αναρρώνετε, τότε μόλις γίνετε αρνητικοί, είναι σκόπιμο να υποθέσετε ότι δεν είστε πλέον μολυσματικοί», λέει ο Δρ. Mina.

Όταν ένα ράπιντ τεστ αντιγόνου πηγαίνει από μια έντονη κόκκινη γραμμή στην πολύ αχνή, αυτό σημαίνει ότι το φορτίο του ιού στο στυλεό είναι πιθανώς μικρότερο από ό,τι όταν τότε η γραμμή ήταν έντονη.

«Έτσι, ακόμη και μια αχνή γραμμή μετά από μια πολύ έντονη σημαίνει ότι πιθανότατα είστε πολύ λιγότερο μεταδοτικοί και καμία γραμμή σημαίνει ότι έχετε πολύ χαμηλό κίνδυνο να μολυνθείτε», εξηγεί ο ειδικός.

Αλλά στην αρχή μιας ασθένειας COVID, ένα τεστ στο σπίτι μπορεί να ξαναγίνει αρνητικό, παρόλο που μπορεί να γίνετε μολυσματικός καθώς αυξάνεται το ιικό φορτίο.

«Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε συμπτώματα επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργοποιείται, αλλά ο ιός μπορεί να μην είναι ακόμη αρκετά ψηλά ώστε να κάνει ένα τεστ να βγει θετικό», λέει ο Δρ. Mina. Σε αυτό το σενάριο, μπορεί να βγείτε θετικοί αρκετές ώρες αργότερα ή την επόμενη μέρα.

Εάν λάβετε αρνητικό αποτέλεσμα στην αρχή μιας πιθανής λοίμωξης, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες οδηγίες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ όταν σταθμίστε τον κίνδυνο να έχετε COVID-19:

  • Εάν έχετε τυπικά συμπτώματα με γνωστή έκθεση, υποθέστε ότι έχετε COVID-19 (παρά το αρνητικό αποτέλεσμα). Λάβετε προφυλάξεις και δοκιμάστε ξανά 48 ώρες αργότερα.
  • Εάν έχετε τυπικά συμπτώματα αλλά δεν έχετε γνωστή έκθεση, μπορεί να έχετε είτε COVID-19 είτε άλλη ασθένεια. Λάβετε προφυλάξεις και δοκιμάστε ξανά 48 ώρες αργότερα.
  • Εάν δεν έχετε συμπτώματα COVID-19 αλλά μια γνωστή έκθεση, μπορεί να έχετε COVID-19. Λάβετε προφυλάξεις, δοκιμάστε ξανά 48 ώρες αργότερα και εάν το δεύτερο τεστ είναι αρνητικό, κάντε ένα τρίτο τεστ 48 ώρες αργότερα.
  • Εάν δεν έχετε συμπτώματα COVID-19 χωρίς καμία γνωστή έκθεση, πιθανότατα δεν έχετε COVID-19. Δοκιμάστε ξανά 48 ώρες αργότερα, και εάν είναι αρνητικό, κάντε άλλες 48 ώρες μετά από αυτό.

Πότε δεν είστε πλέον μεταδοτικοί;

Εάν λάβετε αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ COVID αφού προηγουμένως είχατε θετικό αποτέλεσμα, πιθανότατα δεν είστε πλέον μεταδοτικοί, λέει ο Δρ. Mina. Αλλά το πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό εξαρτάται πλήρως από το άτομο:

  • Τα υποκείμενα ιατρικά προβλήματα
  • Η κατάσταση του εμβολιασμού
  • Η σοβαρότητα της ασθένειας
  • Η κυρίαρχη παραλλαγή που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή

Εάν έχετε ήπια ασθένεια ή δεν έχετε συμπτώματα, είναι λιγότερο πιθανό να είστε μεταδοτικοί μετά την πέμπτη ημέρα της ασθένειάς σας (με την ημέρα 0 να είναι η ημέρα που άρχισαν τα συμπτώματά σας ή να είστε θετικοί χωρίς συμπτώματα), σύμφωνα με το CDC.

Εάν έχετε μέτρια έως σοβαρή ασθένεια, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε 10 έως 20 ημέρες αφότου τα συμπτώματά σας άρχισαν να μην είναι πλέον μεταδοτικά. Μπορεί να χρειαστούν 20 ημέρες ή περισσότερες σε άτομα με ανοσοκαταστολή για να μην είναι πλέον μολυσματικά.

Εάν συνεχίσετε να είστε θετικοί μετά από 10 ημέρες, συνεχίστε να λαμβάνετε προφυλάξεις μέχρι να έχετε αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ, είπαν οι ειδικοί.

Όλο Υγεία

Scroll to Top