Γιατί ο βήχας και το κρυολόγημα αργούν να περάσουν; Οι ειδικοί απαντούν

βήχας, κρυολόγημα

Καθώς ο χειμώνας κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία του, όλο και περισσότεροι βιώνουν τον συνηθισμένο εποχιακό βήχα και το συνάχι. Για πολλούς ανθρώπους, όμως, φαίνεται πως φέτος επιμένουν πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Αρκετοί ειδικοί έχουν δώσει τη γνώμη τους για το ποια θα μπορούσε να είναι η αιτία αυτού του νέου τύπου κρυολογήματος που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τα παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο μετά το διάλειμμα των Χριστουγέννων, σε συνδυασμό με το κρύο και την υγρασία σημαίνει ότι αυτή είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για βήχα και κρυολογήματα, σύμφωνα με τον Ron Eccles, ομότιμο καθηγητή βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

«Υπάρχουν περισσότερα κρυολογήματα το χειμώνα, ο υγρός καιρός μας κρατά σε εσωτερικούς χώρους και η υγρασία βοηθά τους ιούς να επιβιώσουν καλύτερα. Ακούω παράπονα για ατελείωτα κρυολογήματα και αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλές λοιμώξεις ή ότι είμαστε πιο καταβεβλημένοι και αγχωμένοι αυτή την εποχή του χρόνου μετά από την υπερβολή των γιορτών», εξηγεί.

Η Covid-19 εξακολουθεί να υπάρχει, με ένα στέλεχος αυτόν τον χειμώνα να έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δυσάρεστο για ορισμένους πάσχοντες. «Αν πάσχετε από κρυολόγημα, είναι καλύτερα να απομακρυνθείτε από οποιονδήποτε μπορεί να έχει ανοσοποιητικό πρόβλημα, καθώς οι άλλοι ιοί του κρυολογήματος μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε ευάλωτους ηλικιωμένους», προειδοποίησε ακόμη ο καθηγητής Eccles.

Υπάρχουν όντως ιοί μακράς διάρκειας;

Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ιοί του κρυολογήματος εμφανίζονται τόσο τακτικά σημαίνει ότι μερικές φορές δεν συγκεντρώνονται πολλά δεδομένα σχετικά με τις πιο ήπιες παραλλαγές, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μελέτη τους.

Όσον αφορά το ερώτημα εάν τα κρυολογήματα επιδεινώνονται, ο Jeremy Brown, καθηγητής αναπνευστικών λοιμώξεων στο University College του Λονδίνου, λέει ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το εάν αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν ιοί μακράς διαρκείας, καθώς συλλέγονται πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια των μολυσματικών συμπτωμάτων.

Και πάλι, είπε ότι όποιος νομίζει ότι πάσχει από ένα κακό κρυολόγημα μπορεί κάλλιστα να έχει Covid-19. «Η Covid-19 είναι αρκετά δυσδιάκριτη από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αρκετά άρρωστοι -περισσότερο από τους τυπικούς ιούς του κρυολογήματος, αλλά ίσως όχι περισσότερο από τη γρίπη», εξήγησε.

Τα διακριτικά συμπτώματα μιας κακής περίπτωσης covid-19 είναι λίγο πολύ τα ίδια όπως και παλιότερα: πυρετός, πονόλαιμος, καταρροή, βήχας και μερικές φορές γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια είναι όλα τυπικά και τα παρατεταμένα συμπτώματα κυμαίνονται από ζάλη και δύσπνοια μέχρι απώλεια όσφρησης και διαταραχή της γεύσης. Επομένως, αυτά μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε κάτι περισσότερο από έναν φυσιολογικό βήχα.

Ιογενείς λοιμώξεις μετά την πανδημία

Είναι πιθανό οι ιογενείς λοιμώξεις να είναι χειρότερες ή πιο παρατεταμένες μετά την πανδημία, είπε ο καθηγητής Brown.

«Υπήρξε κάτι σαν ανάκαμψη στη συχνότητα μόλυνσης από ορισμένους αναπνευστικούς ιούς, αν και είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι, καθώς η συχνότητά τους ποικίλλει ούτως ή άλλως από χρόνο σε χρόνο. Δεν είναι ότι η Covid-19 μειώνει την ανοσία, αλλά η έλλειψη έκθεσης σε ιούς του αναπνευστικού που αποδυναμώνει την προσαρμοστική ανοσία στους ιούς, με αποτέλεσμα να μπορούν να μολύνουν πιο εύκολα όταν κυκλοφορούν».

Ομοίως, η γενική ιατρός Δρ. Alisha Esmail λέει: «Μια θεωρία σχετικά με τα παρατεταμένα συμπτώματα κρυολογήματος είναι το “φαινόμενο μετά τον κορωνοϊό”, ότι δηλαδή είχαμε μικρότερη έκθεση στους κλασικούς χειμερινούς ιούς λόγω της καραντίνας και της απομόνωσης, και έτσι τώρα ουσιαστικά ανοικοδομούμε τις ανοσολογικές μας αποκρίσεις».

«Θυμηθείτε, οι ιοί μεταλλάσσονται και οι ανοσολογικές αποκρίσεις εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Η ατομική μας ανοσία έχει επίσης έναν τεράστιο αριθμό παραγόντων –κάποιους εντός και κάποιους πέρα από τον έλεγχό μας», σημειώνει.

«Ο βήχας των 100 ημερών»

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μια άλλη ασθένεια στο τοπίο φέτος. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι έχουν έναν μακροχρόνιο βήχα που ονομάζεται «βήχας 100 ημερών». Αυτό πιστεύεται ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι κοκκύτης. Ο Δρ. Brown εξηγεί: «Ο βήχας των 100 ημερών είναι ο κλασικός κοκκύτης -ένας ξηρός βήχας που διαρκεί για τρεις μήνες, αλλά όχι με πονόλαιμο, καταρροή κ.λπ., απλώς βήχας».

Ο Δρ. Esmail εξηγεί ότι οι πιο συνηθισμένοι ιοί του κρυολογήματος που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι ο κορωνοϊός, ο ρινοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV, πιο συχνός στα παιδιά) και η παραγρίπη. «Απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν νέοι ή ιδιαίτερα λοιμογόνοι ιοί αυτόν τον χειμώνα, αλλά όλοι έχουν διαφορετικούς υποτύπους και μπορούν εύκολα να μεταλλαχθούν, εξ ου και η πιθανότητα να αρρωστήσουμε πολλές φορές και με διαφορετικούς τρόπους», υπογραμμίζει ο ειδικός.

Πόσο διαρκεί ένα τυπικό κρυολόγημα

Ένα τυπικό κρυολόγημα συνήθως διαρκεί περίπου επτά έως 10 ημέρες και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να εξαρτηθεί από τον ιό, καθώς και από την ατομική ανοσολογική απόκριση του προσβεβλημένου ατόμου. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν πέρα από τρεις εβδομάδες, επιδεινωθούν ξαφνικά ή έχετε υψηλό πυρετό ή αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας.

«Η ξεκούραση, η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης και η χρήση θεραπειών χωρίς ιατρική συνταγή θα μπορούσαν να συντομεύσουν τη διάρκειά του, αλλά αν εξακολουθείτε να νιώθετε άρρωστοι μετά από τρεις εβδομάδες, είναι καιρός να λάβετε δράση», σημειώνει ο Δρ. Esmail.

Οι εποχιακές αλλεργίες, οι λοιμώξεις των κόλπων, ο υποκείμενος συριγμός (όπως στο άσθμα), μπορεί να είναι η αιτία των συμπτωμάτων που απλώς αρνούνται να υποχωρήσουν. Μπορεί ακόμη να οφείλονται και σε βακτήρια, οπότε μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά (αλλά αυτά δεν θα βοηθήσουν εάν πρόκειται για ιό). Η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν επίσης να παρατείνουν την ασθένεια και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κατέληξε ο Δρ. Esmail.

Όλο Υγεία

Scroll to Top