Δαγκώνετε συχνά το μολύβι σας όταν είστε αγχωμένοι ή συγκεντρωμένοι; Αν και αυτή η συνήθεια έχει τη φήμη του… κακού εθισμού, επιστήμονες ανακάλυψαν πως μπορεί να κρύβει ένα απρόσμενο όφελος για την υγεία του εγκεφάλου σας.
Εξετάσεις: 8 τροφές για τον εγκέφαλο που θα βοηθήσουν τους εφήβους να αποδώσουν
Δαγκώνετε το μολύβι σας; Ίσως αυτή η «κακή» συνήθεια να κάνει καλό στον εγκέφαλο σας
Μελέτες έχουν υπογραμμίσει ότι το μάσημα δεν είναι μόνο σημαντικό για την πρόσληψη τροφής, αλλά συμβάλλει επίσης στη διατήρηση και προαγωγή της γενικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το μάσημα βοηθά στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών στον ιππόκαμπο. Υπάρχουν πολλαπλά νευρικά κυκλώματα που συνδέουν τα μασώμενα όργανα με τον ιππόκαμπο.
Τόσο μελέτες σε ζώα όσο και σε ανθρώπους υποδεικνύουν ότι η γνωστική λειτουργία επηρεάζεται από το μάσημα. Η δυσλειτουργία του μασήματος σχετίζεται με μορφολογικές βλάβες στον ιππόκαμπο και με ελλείμματα στη χωρική μνήμη που εξαρτάται από τον ιππόκαμπο, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα.
Τώρα, οι επιστήμονες πήγαν τη μελέτη ένα βήμα πιο πέρα και εξέτασαν ποια συγκεκριμένα αντικείμενα βοηθούν τον εγκέφαλο εστιάζοντας στο ξύλο.
Ίσως οι σκύλοι που μασούν ξύλα να ξέρουν κάτι που εμείς αγνοούμε. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να μασάμε με τον ζήλο ενός σκύλου, αλλά η βασική ιδέα, το να μασάμε με ασφάλεια κάποιο σκληρό, ανθεκτικό υλικό, φαίνεται ότι αρκούσε από τους επιστήμονες για να εξεταστεί.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύεται στο Frontiers in Systems Neuroscience, το μάσημα μιας σκληρής ουσίας όπως το ξύλο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενός φυσικά παραγόμενου αντιοξειδωτικού στον ανθρώπινο εγκέφαλο, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη ενός ατόμου.
Πολλοί άνθρωποι μασούν τσίχλα, φυσικά, η οποία είναι πιο μαλακή αλλά ίσως πιο ευχάριστη από το ξύλο. Άλλοι έχουν τη συνήθεια να μασούν ή να δαγκώνουν το μολύβι τους, ειδικά στην παιδική ηλικία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η τσίχλα μπορεί, στην πραγματικότητα, να αυξήσει σημαντικά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, όπως σημειώνουν και οι συγγραφείς της νέας μελέτης.
Πόσο τυρί μπορείτε να φάτε για να έχετε οφέλη στην καρδιά και τον εγκέφαλο; Ποια είναι τα καλύτερα;
Γιατί το μάσημα κάνει καλό στον εγκέφαλο και τη μνήμη;
Φαίνεται πως η ενίσχυση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο βελτιώνει διάφορες γνωστικές λειτουργίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το ότι κλινικά δεδομένα δείχνουν πως άτομα που δυσκολεύονται να μασήσουν συχνά έχουν και χαμηλότερες γνωστικές λειτουργίες και μεγαλύτερη πνευματική εξασθένηση.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιες συγκεκριμένες μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόηση μπορεί να προκύπτουν από την αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν μια πιθανή εξήγηση που σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες στους νευρολογικούς ιστούς, το οποίο ήδη θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας.
Διάφορες μεταβολικές διεργασίες παράγουν επιβλαβή μόρια γνωστά ως δραστικές μορφές οξυγόνου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σωρευτική οξειδωτική βλάβη στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μία από τις καλύτερες άμυνες του εγκεφάλου ενάντια στο οξειδωτικό στρες είναι ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη (GSH), η οποία επιτελεί πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των νευρώνων από τις δραστικές μορφές οξυγόνου.
Με την ελπίδα να ρίξουν φως στις γνωστικές επιπτώσεις του μασήματος, οι ερευνητές σχεδίασαν τη νέα μελέτη ώστε να εξετάσουν τον πιθανό ρόλο της γλουταθειόνης. Παρά τη σημασία της για τον εγκέφαλο, όπως σημειώνουν, η σχέση μεταξύ των επιπέδων γλουταθειόνης και του μασήματος έχει λάβει ελάχιστη προσοχή μέχρι σήμερα.
Ο κοινός ιός που αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ – Πώς μπορείτε να προστατευθείτε
Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη
Οι ερευνητές στρατολόγησαν 52 υγιείς φοιτητές από το Daegu της Νότιας Κορέας και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Μία ομάδα 27 ατόμων έλαβε τσίχλα από παραφίνη για να μασήσει, η δεύτερη ομάδα των 25 ατόμων κλήθηκε να μασήσει ξύλινα ιατρικά γλωσσοπίεστρα.
Οι συμμετέχοντες μάσησαν την αντίστοιχη ουσία τους για πέντε λεπτά, ενώ οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού για να μετρήσουν τα επίπεδα γλουταθειόνης στον εμπρόσθιο προσαγώγιο φλοιό, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου για τον γνωστικό έλεγχο, πριν και μετά το μάσημα. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε γνωστικό τεστ πριν και μετά τη διαδικασία.
Το μάσημα αύξησε σημαντικά τα επίπεδα γλουταθειόνης στους πρόσθιους φλοιούς προσαγκίου των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα στην ομάδα που μάσησε ξύλο σε σύγκριση με την ομάδα της παραφινένιας τσίχλας, αναφέρουν οι ερευνητές.
Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των γνωστικών τεστ, η αύξηση στη συγκέντρωση γλουταθειόνης συσχετίστηκε θετικά με τη λειτουργία της μνήμης. Με άλλα λόγια, όσοι μάσησαν ξύλο και είχαν μεγαλύτερη αύξηση γλουταθειόνης απέδωσαν καλύτερα στα τεστ.
«Σύμφωνα με τις γνώσεις μας, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το μάσημα μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον ανθρώπινο εγκέφαλο, και ότι η αύξηση των επιπέδων αυτών σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία», γράφουν οι ερευνητές.
10 βήματα για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο μας – Το ένα αφορά το κούρεμα του γκαζόν
Τα ξύλινα αντικείμενα έχουν μεγαλύτερα οφέλη για τον εγκέφαλο
Οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων, με μεγαλύτερα δείγματα, ευρύτερες δημογραφικές ομάδες και εξέταση περισσότερων περιοχών του εγκεφάλου να αποτελούν βασικές προτεραιότητες για μελλοντικές μελέτες.
Αν και το ξύλο φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερο όφελος από την παραφινένια τσίχλα, αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο δύο ουσίες, οι οποίες μασήθηκαν για πέντε λεπτά. Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε επίσης να διερευνήσει ένα ευρύτερο φάσμα υλικών και διαφορετικές διάρκειες μασήματος.
Αυτά τα ευρήματα από μόνα τους μπορεί να μην αποτελούν επαρκή απόδειξη για να προτείνουμε το μάσημα ξύλου ως μέσο βελτίωσης της μνήμης, ωστόσο προσφέρουν ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Και θα ήταν ευχάριστα νέα αν το μάσημα ξύλου έχει όντως αυτή την επίδραση, γράφουν οι ερευνητές, δεδομένου του πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση των επιπέδων γλουταθειόνης στον εγκέφαλο.
«Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα ή καθιερωμένες πρακτικές για την ενίσχυση των επιπέδων GSH στον εγκέφαλο, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι το μάσημα μέτριας σκληρότητας υλικού θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική πρακτική για την αύξηση των επιπέδων GSH στον εγκέφαλο», γράφουν οι ερευνητές.
Φυσικά, μέχρι να έχουμε πιο ασφαλή δεδομένα, καλύτερα μην το δοκιμάσετε στο σπίτι.