Αυτό το φρούτο μειώνει χοληστερίνη, οξειδωτικό στρες και φλεγμονή

φρούτο

Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Εάν τρώτε αυτό το φρούτο κάθε μέρα θα βελτιώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης, θα μειώσετε το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής τον Ιούλιο.

Τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς από τη μακροχρόνια κατανάλωση αποξηραμένου δαμάσκηνου παρατηρήθηκαν στους άνδρες. Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η τακτική κατανάλωση δαμάσκηνων δεν είχε αρνητική επίδραση στις μεταβολικές μετρήσεις, όπως η συνολική χοληστερόλη, το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης.

«Το συμπέρασμα είναι ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά είμαστε ακριβώς στην κορυφή του παγόβουνου, οπότε πρέπει να ψάξουμε λίγο βαθύτερα σε αυτά τα αποτελέσματα και ενδεχομένως να τα επαναλάβουμε», σημείωσε ο Andrea N. Giancoli, διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής στο Prune Board της Καλιφόρνια.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50-100 γραμμαρίων αποξηραμένων δαμάσκηνων (περίπου πέντε έως 10 τεμάχια) κάθε μέρα συσχετίστηκε με μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων.

Οι μειώσεις στη χοληστερόλη και σε ένα δείκτη φλεγμονής οφείλονταν πιθανόν στις βελτιώσεις στα επίπεδα αντιοξειδωτικών, σύμφωνα με τη Shirin Hooshmand, καθηγήτρια άσκησης και διατροφικών επιστημών στο San Diego State University.

Είναι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα καλύτερα από τα φρέσκα;

Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα φρέσκα δαμάσκηνα ή ο χυμός δαμάσκηνου προσφέρουν τα ίδια οφέλη.

Γεγονός είναι πως δεν έχουν γίνει τόσες πολλές μελέτες για τα οφέλη των φρέσκων δαμάσκηνων ή του χυμού δαμάσκηνου. «Είναι πιθανό σε ορισμένα επίπεδα να έχουν παρόμοια οφέλη. Χρειάζεται έρευνα για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό», εξήγησε η Δρ. Hooshmand.

Η αποξήρανση των φρέσκων δαμάσκηνων σε ζεστό αέρα βελτιώνει τις θρεπτικές ιδιότητες και τη διάρκεια ζωής των φρούτων, οπότε αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος για να επιλέξετε την αποξηραμένη εκδοχή έναντι των φρέσκων φρούτων.

«Μπορεί να χρειαστεί να φάτε περισσότερα φρέσκα δαμάσκηνα για να λάβετε το ίδιο όφελος, αλλά η βασική σύνθεση θα είναι παρόμοια», είπε η Maya Vadiveloo, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island.

Η κατανάλωση 5-10 αποξηραμένων δαμάσκηνων μπορεί να είναι ευκολότερη από την ίδια ποσότητα ή περισσότερα φρέσκα δαμάσκηνα. Αλλά οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές είναι καλύτερη από τον χυμό δαμάσκηνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στον κορεσμό και γενικά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες», σημειώνει η Δρ. Vadiveloo.

Μπορούν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα να ωφελήσουν και τους νέους;

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης έρευνας για τα δαμάσκηνα έχει διεξαχθεί σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άνδρες άνω των 55 ετών, η Δρ. Vadiveloo είπε ότι οι νεότεροι ενήλικες θα ωφεληθούν επίσης από την κατανάλωση δαμάσκηνων.

«Σε κάθε πρότυπο διατροφής, συνιστούμε δίαιτες που είναι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα λοιπόν ταιριάζουν σε αυτή την κατηγορία», τόνισε η ειδικός.

«Εάν δεν σας αρέσει η γεύση των δαμάσκηνων, φρούτα όπως τα μήλα και τα μούρα είναι επίσης καλά για την καρδιά. Ωστόσο, τα φρούτα αποτελούν μόνο ένα μέρος της διατροφής σας. Είναι σημαντικό να εστιάσετε σε ένα ποικίλο μοτίβο διατροφής με λαχανικά, όσπρια και έλαια που είναι υγιεινά για την καρδιά», πρόσθεσε η Δρ. Vadiveloo.

«Δεν μπορείτε να προσθέσετε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα σε μια διατροφή που είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και να περιμένετε ότι θα είναι μια θαυματουργή θεραπεία», κατέληξε η ειδικός.

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top