Νέα έρευνα αποκαλύπτει την ηλικία που είμαστε πιο ευτυχισμένοι – Οι ειδικοί εξηγούν τους λόγους

ευτυχισμένοι , ηλικία

Γνωρίζουμε ότι η σοφία έρχεται με την ηλικία και προφανώς το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά από άλλες χαρούμενες καταστάσεις στη ζωή μας που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Η έρευνα δείχνει ότι όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο πιο σίγουρος και ικανοποιημένο είναι από τη ζωή. Συγκεκριμένα, όσοι είναι γύρω στα 60 τους είναι πιο πιθανό να είναι πιο ευτυχισμένοι και, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, έχουν επίσης μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση συνολικά από τους περισσότερους νέους.

Λοιπόν, ποιο είναι το μυστικό; Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία απάντηση, αλλά μάλλον εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Δείτε μερικούς λόγους που πιθανότατα βοηθούν να κατανοήσουμε τις αιτίες:

Οι 4 πιθανές αιτίες

  1. Οι ηλικιωμένοι έχουν καλύτερη ψυχική υγεία
  2. Η ζωή σας είναι πιθανότατα πιο σταθερή όσο μεγαλώνετε
  3. Όταν είσαι μεγαλύτερος, ευτυχία σημαίνει να είσαι ικανοποιημένος με αυτά που έχεις
  4. Ο εγκέφαλός σας έχει λιγότερες αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις

1. Οι ηλικιωμένοι έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μυαλό σας μπορεί να βελτιώνεται με την ηλικία. Σε μια μελέτη του 2016, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.500 ανθρώπους όλων των διαφορετικών ηλικιών σχετικά με τη σωματική, γνωστική και ψυχική τους υγεία.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα άτομα στα 20 και τα 30 τους ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε σύγκριση με εκείνα που διένυαν μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο Dilip Jeste, ψυχίατρος και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε στο περιοδικό Time ότι συμβαίνει πιθανότατα επειδή είστε πιο ικανοί να αποκρούσετε τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες όταν είστε μεγαλύτεροι και επίσης είστε πιο σοφοί γεγονός που φέρνει περισσότερη ευτυχία.

2. Η ζωή σας είναι πιθανότατα πιο σταθερή όσο μεγαλώνετε

Με αυτά τα αμήχανα χρόνια του γυμνασίου και τα ταραχώδη 20s μακριά στο πίσω μέρος, αυτό μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη.

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology Bulletin διαπίστωσε ότι η αυτοπεποίθηση κορυφώνεται γύρω στην ηλικία των 60 ετών, κάτι που σύμφωνα με τους συγγραφείς της είναι πιθανό να οφείλεται σε ένα πιο σταθερό περιβάλλον.

Μέχρι αυτή την ηλικία, είναι πιο πιθανό να έχετε δημιουργήσει σταθερές σχέσεις, να έχετε αναρριχηθεί σε διάφορες θέσεις στη δουλειά ή να έχετε βοηθήσει τα παιδιά σας να γίνουν σωστοί και αξιόλογοι ενήλικες.

3. Όταν είσαι μεγαλύτερος, ευτυχία σημαίνει να είσαι ικανοποιημένος με αυτά που έχεις

Δεν είναι  σημαντικό να έχεις αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις αυτό που έχεις, λένε. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι νεότεροι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να περιγράψουν την ευτυχία ως στιγμές που ένιωθαν εκστατικοί ή ενθουσιασμένοι, ανέφερε το The Atlantic.

Όσοι ήταν μεγαλύτεροι περιέγραψαν ότι ένιωθαν ευτυχισμένοι όταν ήταν ειρηνικοί, ήρεμοι ή χαλαροί, κάτι που οφείλεται περισσότερο στο ότι είναι ικανοποιημένοι με το εδώ και τώρα παρά ότι ενθουσιάζονται με αυτό που ακολουθεί. Αυτή η αλλαγή πιθανότατα αποδίδεται σε αυξημένα συναισθήματα σύνδεσης με τους άλλους και στο να εστιάζει κανείς στο παρόν  καθώς γερνάει, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

4. Ο εγκέφαλός σας έχει λιγότερες αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις

Έρευνα απεικόνισης εγκεφάλου που δημοσιεύθηκε το 2004 διαπίστωσε ότι τα ηλικιωμένα άτομα εμφάνιζαν μειωμένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή τους, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες και τις συναισθηματικές αντιδράσεις, όταν τους έδειχναν αρνητικές εικόνες. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αυτόματη απόκρισή σας σε αρνητικά συναισθηματικά ερεθίσματα μπορεί να γίνει πιο συγκρατημένη καθώς μεγαλώνετε.

Υπάρχουν ορισμένες προειδοποιήσεις που αξίζει να αναφερθούν: Όσον αφορά στην ευτυχία, πολλές έρευνες για το θέμα, που έχουν διεξαχθεί με την πάροδο του χρόνου, δείχνουν ότι γενικά ακολουθεί μια καμπύλη σχήματος U, που σημαίνει ότι η ευτυχία είναι στα ύψη όταν είσαι στα 20 σου. Επίσης, δείχνουν ότι πέφτει στη μέση ηλικία και στη συνέχεια επανέρχεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Έτσι, η δεκαετία της συνταξιοδότησης δεν είναι η μόνη φορά που η ευτυχία έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Αυτά τα στοιχεία δεν καλύπτουν, επίσης, όλες τις θεωρίες γύρω από τη γήρανση και την ευτυχία, αποτελούν μόνο μερικές μελέτες για το ευρύ θέμα.

Επιπλέον, η απλή αλήθεια είναι ότι ο καθένας μπορεί να αυξήσει το αίσθημα ικανοποίησης ή αυτοπεποίθησης. Η ηλικία σας δεν υπαγορεύει απαραίτητα πόσο χαρούμενοι είστε, αλλά μάλλον οι συνήθειές σας (και υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε που σας βοηθήσουν να φτάσετε σε μια κατάσταση ευδαιμονίας).

Αλλά, συνολικά, η έρευνα αξίζει της προσοχής μας ιδιαίτερα επειδή πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η γήρανση είναι μια αρνητική περισσότερο παρά μια θετική εμπειρία. Αυτό είναι κάτι  που πρέπει να θυμάστε, αν φοβάστε τον αριθμό των κεριών στην τούρτα των επόμενων γενεθλίων σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top