Διαλειμματική νηστεία: Είναι ασφαλής και αποτελεσματική; Τι λένε οι επιστήμονες

Διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία είναι αρκετά δημοφιλής το τελευταίο διάστημα σε όσους αναζητούν το μυστικό μακροζωίας, σε αστέρες του κινηματογράφου αλλά και σε επιτυχημένους επαγγελματίες. Είναι λιγότερο περίπλοκη από μία δίαιτα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε ένα διατροφικό μοτίβο το οποίο σας χαρίζει χρόνια ζωής.

Ο Chris Hemsworth την έχει κάνει για να ενισχύσει τη μακροζωία του και να χάσει πόσα κιλά για διάφορους ρόλους. Ο podcaster Andrew Huberman είπε στους περισσότερους από 5 εκατομμύρια συνδρομητές του στο YouTube ότι χρησιμοποιεί μια δίαιτα «ψευδο-διαλειμματικής νηστείας» για καλύτερη συγκέντρωση και ενέργεια. Ο Hugh Jackman άρχισε να νηστεύει για 16 ώρες την ημέρα μετά από σύσταση του Dwayne Johnson και ο Terry Crews τρώει μόνο μεταξύ 2 και 10 μ.μ.

Δεν είναι μόνο οι αστέρες του κινηματογράφου που ακολουθούν τη διαλειμματική νηστεία, αλλά και επαγγελματίες άλλων χώρων υιοθετούν αυτόν τον τρόπο ζωής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Open AI, Sam Altman, έχει πει ότι πίνει το πρωί ένα εσπρέσο και νηστεύει για περίπου 15 ώρες την ημέρα. Άλλα τεχνολογικά αφεντικά που αγαπούν τη διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνουν τον “πατέρα του biohacking” Dave Asprey, τον Gary Vaynerchuk, τον Bryan Johnson και τον Jack Dorsey.

Τελικά τι μπορεί να κάνει η συγκεκριμένη δίαιτα στο σώμα. Μια αμφιλεγόμενη μελέτη (με πολλές ελλείψεις) που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί που τρώνε όλες τις θερμίδες τους μέσα σε ένα 8ωρο παράθυρο μπορεί να διπλασιάσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή.

Δεν επρόκειτο καν για δημοσίευση με κριτές- ήταν απλώς ένα μονοσέλιδο δελτίο που βασίστηκε σε έρευνες διατροφής δύο ημερών, μια διαπίστωση που αποδοκιμάστηκε ευρέως από επιστήμονες και γιατρούς, αλλά πήρε τόσο μεγάλη έκταση. Ειδήσεις, tweets, ενημερωτικά δελτία, podcasts, φόρουμ… Για μια μέρα περίπου, η επιστημονική γωνιά του διαδικτύου πήρε εντελώς φωτιά.

Ό,τι κι αν σκέφτεστε για τη διαλειμματική νηστεία, μην ανησυχείτε: μπορείτε να βρείτε πολλές μελέτες για να υποστηρίξετε την άποψή σας. Η διαλειμματική νηστεία είναι στην πραγματικότητα μια πηγή νεότητας, λένε οι περισσότεροι ειδικοί.

Καλή ή κακή τελικά η διαλειμματική νηστεία;

Τι πραγματικά συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σας όταν σταματάτε να τρώτε φαγητό για κάποιο χρονικό διάστημα; Και είναι καλό ή κακό για εσάς;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε διαλείπουσα νηστεία – από το να παραλείπετε το πρωινό μέχρι ολόκληρες ημέρες χωρίς φαγητό.

Η νηστεία υπήρχε πάντα. Μερικές φορές η νηστεία γινόταν από ανάγκη. Αργότερα, ενσωματώθηκε στις πνευματικές πρακτικές, τη θρησκεία και την ιατρική. Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης συνέστησε τη νηστεία σε μερικούς από τους ασθενείς του στην αρχαία Ελλάδα.

Σήμερα, όταν οι άνθρωποι μιλούν για διαλειμματική νηστεία, συνήθως αναφέρονται στον περιορισμό όλου του φαγητού τους σε κάποια μικρότερη από την κανονική περίοδο της ημέρας.

«Στην πιο προσιτή της μορφή, οι άνθρωποι στην πραγματικότητα απλά κόβουν τα βραδινά σνακ και στη συνέχεια παραλείπουν το πρωινό» δήλωσε στο Business Insider ο ερευνητής μακροζωίας Daniel Belsky, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. «Οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα, νομίζω, επειδή μειώνουν σημαντικά κάποια ανθυγιεινά φαγητά που τρώνε» προσθέτει.

Οι διάφορες μορφές της διαλειμματικής νηστείας

Η δημοφιλής δίαιτα 8/16 απαιτεί από τους ανθρώπους να χωρέσουν όλα τα γεύματά τους σε ένα παράθυρο οκτώ ωρών (το νερό και ο μαύρος καφές εξακολουθούν να είναι εντάξει τις ώρες εκτός λειτουργίας, αλλά όχι σνακ).

Υπάρχει επίσης η 12/12 (νηστεία για 12 ώρες την ημέρα). Υπάρχει η νηστεία με ένα γεύμα τη μέρα, η νηστεία 5/2 (πέντε ημέρες την εβδομάδα χωρίς περιορισμούς στο φαγητό, δύο περιορισμένες σε περίπου 600 θερμίδες), η νηστεία εναλλασσόμενης ημέρας, και η 24ωρη νηστεία, μία φορά την εβδομάδα.

Ο ερευνητής και καθηγητής βιολογίας στο Ινστιτούτο Βιολογικών Σπουδών Salk, Satchidananda Panda, ο οποίος πρωτοστάτησε σε μεγάλο μέρος των ερευνών στις οποίες βασίζεται η μοντέρνα δίαιτα 8/16, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικά αυστηροί με το διατροφικό τους παράθυρο». Στις μελέτες του, οι συμμετέχοντες που τρώνε όλα τα γεύματά τους σε έναν 10ωρο βλέπουν πολλά από τα ίδια οφέλη για την υγεία που βλέπουν όσοι τρώνε μόνο 8 ώρες.

«Οκτώ, εννέα, 10 είναι σχεδόν ισοδύναμα» δήλωσε ο Panda. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε όλες τις κλινικές δοκιμές που κάνουμε, δεν κάνουμε οκτώ ώρες. Τους ζητάμε να τρώνε μέσα σε 10. Επειδή το 10 έχει μακροπρόθεσμη συμμόρφωση, συντήρηση και είναι πιο εύκολο να το κάνεις» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πιο ξεκάθαρο άμεσο αποτέλεσμα του περιορισμένου χρόνου διατροφής είναι ότι θα τρώτε λιγότερο. Η εξάλειψη του άσκοπου φαγητού και η κατανάλωση λιγότερων ανθυγιεινών σνακ συμβαίνει εξ ορισμού όταν τρώτε με ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα – ουσιαστικά κόβετε θερμίδες χωρίς να χρειάζεται να τις παρακολουθείτε.

«Δεν νομίζω ότι είναι μαγικό ή ιδιαίτερο, παρόλο που έχω αφιερώσει τη ζωή μου στη μελέτη αυτού του θέματος» δήλωσε η Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο. «Είναι απλώς μια δίαιτα, όπως κάθε άλλη» τόνισε, λέγοντας ότι «νιώθετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο στο τι τρώτε».

Scroll to Top