Διαβήτης: Το απλό τεστ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας και αποκαλύπτει εάν διατρέχετε κίνδυνο

τεστ διαβήτη

Τα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται με 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με την πάθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το Diabetes UK. Παράλληλα, 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση.

Συχνά, μπορεί η πάθηση να μένει απαρατήρητη, καθώς μπορεί να αγνοήσετε ακούσια τα προειδοποιητικά σημάδια. Όμως, απαντώντας σε μερικές απλές ερωτήσεις, μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε διαβήτη τύπου 2 ή εάν κινδυνεύετε να αναπτύξετε την πάθηση.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση στην οποία το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη ή το σώμα γίνεται ανθεκτικό σε αυτήν. Η ινσουλίνη βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια και να διαχειριστεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά όταν έχετε την πάθηση, τα επίπεδα σακχάρου μπορεί να γίνουν πολύ υψηλά καθώς το σώμα δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη που παράγει.

Αυτό είναι διαφορετικό από τον διαβήτη τύπου 1 όπου το σώμα σταματά να παράγει ινσουλίνη εντελώς. Οι δύο συνθήκες συχνά προσομοιάζουν αλλά είναι διαφορετικές, αν και με κάποιες ομοιότητες. Τα συμπτώματα του τύπου 2, μπορεί να είναι αρκετά διακριτικά στην αρχή, πράγμα που σημαίνει ότι τείνουν να παραβλέπονται συχνά.

Ωστόσο, ένα απλό τεστ που δημιουργήθηκε από το Health Portal Patient -το οποίο χρησιμοποιείται από το βρετανικό NHS- θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε εάν έχετε διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη -κατάσταση στην οποία τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλά αλλά δεν είναι αρκετά για να διαγνωστεί διαβήτης τύπου 2.

Το τεστ αποτελείται από οκτώ ερωτήσεις, με καθεμία από αυτές να εξετάζει ένα διαφορετικό ενδεικτικό σημάδι της κατάστασης του σακχάρου στο αίμα. Με βάση τις απαντήσεις σας, το τεστ θα σας δώσει στη συνέχεια συμβουλές για το εάν χρειάζεται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Το τεστ των 8 ερωτήσεων για τον διαβήτη

  1. Έχετε πρόβλημα με το βάρος σας;
  2. Νιώθετε πιο διψασμένοι ή πίνετε περισσότερο νερό από το συνηθισμένο;
  3. Ουρείτε περισσότερο από το συνηθισμένο;
  4. Έχετε βιώσει υπερβολική κούραση ή κόπωση;
  5. Έχετε παρατηρήσει ότι τυχόν κοψίματα και γρατζουνιές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν από το συνηθισμένο;
  6. Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην όρασή σας;
  7. Έχετε βιώσει πρόσφατα μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου στα χέρια ή τα πόδια;
  8. Έχετε ζαλάδα;

1. Έχετε πρόβλημα με το βάρος σας;

Το τεστ ρωτά για το βάρος σας καθώς το υπερβολικό βάρος αντιπροσωπεύει το 80% έως 85% του συνολικού κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με το Diabetes UK. Ωστόσο, ένα από τα συμπτώματα του διαβήτη -τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2- είναι μια ξαφνική και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το βάρος σας, αλλά έχετε βιώσει μια ξαφνική απώλεια βάρους, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα.

2. Νιώθετε πιο διψασμένοι ή πίνετε περισσότερο νερό από το συνηθισμένο;

Ένα άλλο βασικό σύμπτωμα του διαβήτη είναι η υπερβολική δίψα που συνεχίζεται ακόμα και μετά την κατανάλωση νερού. Η αυξημένη δίψα είναι σύμπτωμα και των δύο τύπων διαβήτη και προκαλείται από την αδυναμία του σώματος να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο αίμα σας.

Αντίθετα, παίρνει υγρό από το σώμα για να προσπαθήσει να αραιώσει τη ζάχαρη, προκαλώντας δίψα. Το τεστ σας ρωτά για αυτό το πρόβλημα σημειώνοντας ότι η εμφάνιση υπερβολικής δίψας μπορεί να είναι τόσο σταδιακή που μπορεί να μην το παρατηρήσετε καν στην αρχή.

3. Ουρείτε περισσότερο από το συνηθισμένο;

Καθώς πίνετε περισσότερα υγρά, τότε θα πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά. Εκτός από τα επιπλέον υγρά που πίνετε, το σώμα σας θα προσπαθήσει επίσης να απαλλαγεί από τη ζάχαρη στα ούρα σας. Ωστόσο, το Access Patient προειδοποιεί ότι η αυξημένη συχνότητα ούρησης θα μπορούσε επίσης να είναι σύμπτωμα άλλων καταστάσεων, όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

4. Έχετε βιώσει υπερβολική κούραση ή κόπωση;

Μια άλλη ερώτηση του τεστ είναι η προσπάθεια προσδιορισμού των επιπέδων ενέργειας καθώς η αργή κυκλοφορία και στους δύο τύπους διαβήτη μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας δεν παρέχει αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα διαταράσσουν επίσης την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη για ενέργεια και η αφυδάτωση από την αυξημένη ούρηση μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα του διαβήτη, ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα άλλων παθήσεων, όπως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, η κατάθλιψη και ο κακός ύπνος.

5. Έχετε παρατηρήσει ότι τυχόν κοψίματα και γρατζουνιές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν από το συνηθισμένο;

Τα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος που προκαλούνται από διαβήτη μπορεί να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία και να επιβραδύνουν την επούλωση. Ωστόσο, όσοι έχουν μόλις αναπτύξει διαβήτη μπορεί να μην έχουν ακόμη βιώσει αυτό το σύμπτωμα.

6. Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην όρασή σας;

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την όραση. Ωστόσο, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε πρώιμο στάδιο μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Εάν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα διαβήτη, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Εάν εμφανίσετε μια ξαφνική αύξηση κηλίδων στη όραση, θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια, καθώς υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την όρασή σας εάν δεν αντιμετωπιστούν.

7. Έχετε βιώσει πρόσφατα μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου στα χέρια ή τα πόδια;

Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια που προκαλείται από φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ξεκινήσουν μετά την ανάπτυξη διαβήτη. Το να μην έχετε αυτό το σύμπτωμα είναι καλό σημάδι, αλλά όχι οριστικό .

8. Αισθάνεστε ζαλάδα;

Αυτές οι ερωτήσεις  -στο τεστ που μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ– θα καθορίσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και να σας δώσουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Ωστόσο, αυτή η εξέταση θα υποδείξει μόνο εάν θα μπορούσατε να διατρέχετε κίνδυνο. Συγκεκριμένη επιβεβαίωση θα λάβετε από γιατρό μέσω εξέτασης αίματος.

Το Health Portal Patient καταλήγει λέγοντας: «Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ή μπορεί να εμφανίσετε διαβήτη, είναι σημαντικό να κάνετε έναν έλεγχο το συντομότερο δυνατό».

Όλο Υγεία

Scroll to Top