Διαβήτης: Το απρόσμενο σημάδι στο δέρμα σας που δείχνει ότι ίσως νοσείτε – Το αποκαλύπτει δερματολόγος

διαβήτης

Το δέρμα στα χέρια και τα πόδια σας θα μπορούσε να σας δείξει εάν έχετε διαβήτη. Δείτε ποια σημάδια πρέπει να προσέξετε για να μάθετε αν ο διαβήτης σας απειλεί.

Ο πιο κοινός τύπος διαβήτη είναι ο τύπος 2, κατά τον οποίο το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη και σύμφωνα με το NHS οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με την πάθηση για «χρόνια χωρίς να το συνειδητοποιήσουν», επειδή «τα πρώιμα συμπτώματα τείνουν να είναι γενικά, ή άλλες φορές δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα».

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν δερματολόγο, υπάρχει ένα διακριτικό σημάδι που μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα σας, το οποίο θα μπορούσε να φανερώνει ότι έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα – και ως εκ τούτου μπορεί να έχετε διαβήτη.

Ο γιατρός Jeremy Brauer, χειρουργός δερματολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη, είπε στη HuffPost ότι «η υφή του δέρματος ενός ατόμου είναι ενδεικτική της καλής ή κακής υγείας του δέρματος» και συμπλήρωσε ότι υπάρχει ένα σημάδι που παρατηρεί συχνά στα χέρια και τα πόδια των ασθενών του που μπορεί να αποτελεί σαφή ένδειξη ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους».

Το παχύ ή πρησμένο δέρμα μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη, καθώς οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αναφέρουν ότι αυτή η κατάσταση ονομάζεται σκλήρυνση και προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση.  Αυτό εμφανίζεται συνήθως στα δάχτυλα, τα χέρια και τα πόδια και είναι επίσης σύνηθες για αυτές τις περιοχές να έχουν μειωμένο πόνο και αίσθηση της αφής.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να εκληφθεί λανθασμένα ως ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Ένα από τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορούν να εμφανίσουν οι άνθρωποι με διαβήτη είναι η «φαγούρα των γεννητικών οργάνων», η οποία μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες . Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί, μπορεί να πιστεύετε ότι αυτή η φαγούρα οφείλεται σε ΣΜΝ, αλλά εάν έχετε υποβληθεί σε εξετάσεις και μπορείτε να το αποκλείσετε αυτό, τότε θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι έχετε διαβήτη.

Το Diabetes.co.uk ισχυρίζεται ότι ο κνησμός των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη λόγω των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με την πάθηση. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας.

Σύμφωνα με το NHS, άλλα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν:

  • Ούρηση περισσότερο από το συνηθισμένο
  • Αίσθημα δίψας όλη την ώρα
  • Αίσθηση κόπωσης
  • Απώλεια βάρους χωρίς να το προσπαθήσεις
  • Κοψίματα ή πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν
  • Θολή όραση

Εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 ή αν ανησυχείτε ότι έχετε υψηλότερο κίνδυνο να πάθετε διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο διαβήτης και ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο το καλύτερο, καθώς η έγκαιρη θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top