Εγκεφαλικό: 7 συμπτώματα που εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες – Τι να προσέχετε

εγκεφαλικό

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος φιλοξενεί 86 δισεκατομμύρια νευρώνες. Για κάθε λεπτό που περνά, ένας άνθρωπος που παθαίνει εγκεφαλικό χάνει 1,9 εκατομμύρια από αυτούς, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η γρήγορη αναγνώριση των σημαδιών του εγκεφαλικού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σώσετε μια ζωή. Το BE-FAST είναι το βασικό μνημονικό για τον εντοπισμό ενός εγκεφαλικού. Είναι το αγγλικό ακρωνύμιο για την απώλεια ισορροπίας (B), τις αλλαγές στην όραση (E), την πτώση του προσώπου (F), την αδυναμία στο χέρι (A), τη δυσκολία στην ομιλία (S) και τον χρόνο για να καλέσετε το 166 (T).

Ενώ το BE-FAST βοηθά στην εύρεση των πιο κοινών συμπτωμάτων του εγκεφαλικού, μπορεί να μην αντικατοπτρίζει την εμπειρία του εγκεφαλικού επεισοδίου για όλους τους ανθρώπους. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει τώρα ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνά άτυπα συμπτώματα που είναι πιο διακριτικά και ασαφή, σύμφωνα με την Δρ. Hera Kamdar, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Το εγκεφαλικό είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, και η Δρ. Kamdar πιστεύει ότι τα ασυνήθιστα και παραγνωρισμένα συμπτώματα συμβάλλουν στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Η αναγνώριση των σημείων θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ της πλήρους ανάρρωσης και των χειρότερων σεναρίων, όπως η μόνιμη αναπηρία ή ακόμα και θάνατος.

7 Παραγνωρισμένα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες

Πέρα από τα συμπτώματα που αναφέρονται στο μνημονικό BE-FAST, η Δρ. Kamdar λέει στο CNN ότι μερικά λιγότερο αισθητά σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου που παρατηρούνται στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  1. σοβαρό πονοκέφαλο,
  2. γενικευμένη αδυναμία,
  3. γενικευμένη κόπωση,
  4. δύσπνοια και πόνους στο στήθος,
  5. ναυτία και έμετο,
  6. εγκεφαλική ομίχλη
  7. λόξυγγα.

Η Δρ. Kamdar είπε ότι αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά, μπορεί να μπερδεύονται με άλλο θέμα υγείας και μπορεί να μην εμφανίζονται μόνο στη μία πλευρά του σώματος (η μονόπλευρη μυϊκή αδυναμία είναι κοινή σε άτομα που αντιμετωπίζουν εγκεφαλικό επεισόδιο). Επιπλέον, αυτά τα συμπτώματα δεν θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Ορισμένα συμπτώματα στη λίστα, όπως ο λόξυγγας, μπορεί με την πρώτη ματιά να φαίνονται τυχαία. Ωστόσο, υπάρχει κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι ο λόξυγγας που σχετίζεται με το εγκεφαλικό μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικής βλάβης σε περιοχές όπως ο προμήκης μυελός, ο οποίος ελέγχει την αναπνοή και ο υπερσκηνίδιος φλοιός, ο οποίος εμπλέκεται στον έλεγχο της κίνησης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα πρέπει να φοβάται για τη ζωή της κάθε φορά που παθαίνει λόξυγγα. Τα συμπτώματα γίνονται αιτία ανησυχίας όταν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να βλάψουν τη λειτουργικότητα, όπως το να αισθάνεστε τόσο αδύναμοι και κουρασμένοι που δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ομοίως, «κάθε λόξυγγας δεν είναι εγκεφαλικό», είπε η Δρ. Kamdar, αλλά γίνεται ανησυχητικός εάν φτάνει να πονέσει ο λαιμός σας εξαιτίας του ή είναι σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως έμετο.

Συμπτώματα εγκεφαλικού σε άνδρες και γυναίκες

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε διάφορες θεωρίες για το γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά το εγκεφαλικό. Πρώτον, όλα έχουν να κάνουν με τις ορμόνες.

Τα οιστρογόνα είναι μια από τις κύριες γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες στο σώμα και η συνεχιζόμενη έρευνα δείχνει ότι είναι προστατευτικά έναντι του εγκεφαλικού. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα των οιστρογόνων, τα οποία θα μπορούσαν να προστατεύσουν από έναν εγκεφαλικό τραυματισμό. Τα οιστρογόνα φαίνεται επίσης να βοηθούν στην αύξηση της ροής του αίματος στην εσωτερική καρωτίδα, η οποία παρέχει αίμα στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, αυτά τα ορμονικά οφέλη ισχύουν μόνο για τα οιστρογόνα που παράγονται στο σώμα. Η Δρ. Kamdar είπε ότι η λήψη συνθετικών μορφών οιστρογόνων, είτε μέσω αντισύλληψης είτε μέσω θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Αν και ο αυξημένος κίνδυνος παραμένει μικρός – 8,5 στις 100.000 γυναίκες θα υποστούν εγκεφαλικό λόγω των μεθόδων αντισύλληψης.

Η ηλικία είναι ένας άλλος παράγοντας. Οι γυναίκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα καθώς μεγαλώνουν, γεγονός που θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει γιατί ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι υψηλότερος στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Η έρευνα δείχνει ότι η σημαντική πτώση των επιπέδων οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αργότερα στη ζωή. Και εφόσον οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, έχουν περισσότερο χρόνο και ευκαιρίες για εγκεφαλικό.

Τέλος, η εγκυμοσύνη μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε νεαρές γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή το 10% των εγκύων αναπτύσσουν μια πάθηση της αρτηριακής πίεσης που ονομάζεται προεκλαμψία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Αυτό ισχύει και για την περίοδο μετά τον τοκετό, ειδικά εάν η υπέρταση δεν ανιχνεύεται ή δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στον υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι θρόμβοι αίματος. Το ανθρώπινο αίμα έχει εξελιχθεί για να σχηματίζει θρόμβους αίματος -ειδικά κατά τη διάρκεια της γέννας- για να αποτρέψει την αιμορραγία μέχρι θανάτου στις μητέρες κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Φυσικά, δεν παθαίνουν θρόμβους όλες οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη, αλλά σε σύγκριση με κάποια που δεν είναι έγκυος ή μετά τον τοκετό, ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι παθαίνετε εγκεφαλικό

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ποσοστό ανάρρωσης από το εγκεφαλικό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ένα άτομο αναζητά βοήθεια για τον εαυτό του ή για ένα αγαπημένο του πρόσωπο. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων επιβίωσης για το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά είναι πάντα ευαίσθητες.

Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι αν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να καλέσετε το 166 ούτως ή άλλως.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top