Εγκεφαλικό: Το άγνωστο σύμπτωμα που μπορεί να συμβεί ενώ τρώτε

Εγκεφαλικό: Το άγνωστο σύμπτωμα που μπορεί να συμβεί ενώ τρώτε

Επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν για ένα ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα που συνοδεύει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να συμβεί ενώ τρώτε.

Η δυσκολία στην κατάποση, ή για να της δώσουμε την ιατρική ονομασία, δυσφαγία, μπορεί να είναι ένδειξη εγκεφαλικού. Αναφέρεται στο φαγητό που κολλάει στο στόμα ενώ ένας άνθρωπος τρώει και μπορεί επίσης να επηρεάσει το λαιμό ή το στήθος.

Το NHS λέει ότι τα σημάδια της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • βήχα ή πνιγμό όταν τρώτε ή πίνετε
  • επαναφορά του φαγητού στο στόμα, μερικές φορές από τη μύτη
  • μια αίσθηση ότι το φαγητό έχει κολλήσει στο λαιμό ή στο στήθος σας
  • μια υγρή φωνή όταν το άτομο τρώει ή πίνει

Το άτομο μπορεί επίσης να έχει υπερβολικό σάλιο ή να έχει προβλήματα με το μάσημα της τροφής. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στο στήθος.

Άλλα συμπτώματα εγκεφαλικού μπορεί να εξαφανιστούν γρήγορα και σε λιγότερο από μία ημέρα σε ορισμένες περιπτώσεις, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι είχατε παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Αυτά θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται ως έκτακτη ανάγκη για να αποφευχθεί η εμφάνιση άλλου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά ξεκινούν ξαφνικά. Εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου σας που έχει επηρεαστεί και την έκταση της βλάβης. Τα βασικά συμπτώματα μπορούν να εντοπιστούν σύμφωνα με το αγγλικό ακρωνύμιο FAST:

  • Πρόσωπο (F): Το πρόσωπο μπορεί να έχει πέσει από τη μία πλευρά και μπορεί να επηρεάζει το χαμόγελο καθώς το στόμα ή το μάτι του ατόμου μπορεί να έχουν πέσει.
  • Μπράτσα (A): Οι ασθενείς μπορεί να μην μπορούν να σηκώσουν τα χέρια τους λόγω αδυναμίας ή μουδιάσματος σε ένα χέρι.
  • Ομιλία (S): Η ομιλία μπορεί να γίνει μπερδεμένη ή να επηρεαστεί η ικανότητα ομιλίας παρόλο που το άτομο φαίνεται να είναι ξύπνιο και κατανοεί τι του λέτε.
  • Χρόνος (T): Ήρθε η ώρα να καλέσετε αμέσως το 999 εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημεία ή συμπτώματα.

Το να γνωρίζετε αυτά τα σημάδια είναι σημαντικό εάν ζείτε ή φροντίζετε κάποιον που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι ή κάποιος που έχει διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Άλλα πιθανά συμπτώματα

Το FAST προσδιορίζει τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά περιστασιακά μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα και άλλα σημεία που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πλήρης παράλυση της μίας πλευράς του σώματος
  • ξαφνική απώλεια ή θόλωση της όρασης
  • να είστε ή να νιώθετε άρρωστοι
  • ζάλη
  • σύγχυση
  • δυσκολία στην κατανόηση του τι λένε οι άλλοι
  • προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού
  • δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
  • ένας ξαφνικός και πολύ έντονος πονοκέφαλος που έχει ως αποτέλεσμα έναν εκτυφλωτικό πόνο που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο
  • απώλεια συνείδησης

Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο

Ένα μίνι εγκεφαλικό ή ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο είναι το ίδιο με ένα εγκεφαλικό, αλλά διαρκεί λίγα λεπτά ή μερικές ώρες πριν εξαφανιστούν εντελώς τα συμπτώματά του. Τα συμπτώματα βελτιώνονται, αλλά ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο μπορεί να είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι σχετικά με την παροχή αίματος στον εγκέφαλό σας. Αυτό σας κάνει να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στο εγγύς μέλλον.

Τα άτομα που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση καλούνται να τηλεφωνήσουν αμέσως στο 166 για ασθενοφόρο εάν κάποιος έχει συμπτώματα μίνι ή κανονικού εγκεφαλικού. Θα τους προσφερθεί αμέσως ασπιρίνη εάν υπάρχει υποψία για παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Η λήψη του δισκίου βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικού.

Τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν κατά την αναμονή ενός ασθενοφόρου, αλλά πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση σε νοσοκομείο. Ο ασθενής θα πρέπει επίσης να παραπεμφθεί σε έναν ειδικό εντός 24 ωρών. Τα άτομα που πιστεύουν ότι είχαν παροδικό εγκεφαλικό στο παρελθόν, αλλά τα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί θα πρέπει να κλείσουν επειγόντως ραντεβού με έναν γιατρό. Ένας γενικός ιατρός θα σας παραπέμψει για αξιολόγηση στο νοσοκομείο εάν είναι απαραίτητο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top