Εγκεφαλικό: 3 πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει – Παράγοντες κινδύνου, ημικρανίες και ορμόνες

γυναίκες, εγκεφαλικό

Ο κίνδυνος μιας γυναίκας για εγκεφαλικό επεισόδιο αλλάζει με την ηλικία. Η πιθανότητα εγκεφαλικού είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυξάνεται ξανά κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό και εξουθενωτικό εγκεφαλικό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία στις πέντε γυναίκες μεταξύ 55 και 75 ετών θα πάθει εγκεφαλικό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Το εγκεφαλικό είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες. Ωστόσο, τέσσερα στα πέντε εγκεφαλικά μπορούν να προληφθούν, γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους ερευνητές και τους κλινικούς ιατρούς να κατανοήσουν τους παράγοντες κινδύνου και να εκπαιδεύσουν τις γυναίκες για το πώς μπορούν να προστατευτούν.

Με την επίπτωση του κινδύνου τόσο σημαντική, η Δρ. Tracy Madsen, αναπληρώτρια καθηγήτρια επείγουσας ιατρικής και επιδημιολογίας στο Brown και θεράπων ιατρός στο Miriam Hospital και στο Rhode Island Hospital, μοιράστηκε τρεις γνώσεις από τις πρόσφατες ερευνητικές της εργασίες για τις γυναίκες και το εγκεφαλικό.

3 πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για το εγκεφαλικό επεισόδιο

  1. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι για τις γυναίκες
  2. Οι ημικρανίες έχουν σημασία—ακόμα κι αν οι γυναίκες δεν τις έχουν πλέον
  3. Οι ορμόνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την πρόβλεψη του κινδύνου εγκεφαλικού

1. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι για τις γυναίκες

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Αλλά τα επίπεδα κινδύνου και η σοβαρότητα διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, είπε η Δρ. Madsen. Σε μια μελέτη του 2019 με πάνω από 26.000 συμμετέχοντες, η ίδια και άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ανά επίπεδο υπέρτασης ήταν υψηλότερος στις γυναίκες.

Σε σύγκριση με τους άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό.

Μια άλλη μελέτη με επικεφαλής τη Δρ. Madsen διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας, που είναι δείκτης διαβήτη, είχαν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο είναι το πιο κοινό είδος. Είπε ότι τα ευρήματα από μελέτες όπως αυτές θα μπορούσαν να ενημερώσουν ειδικές για το φύλο κατευθυντήριες γραμμές για τη φροντίδα και τη θεραπεία της υπέρτασης και του διαβήτη, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού στον ασθενή.

«Το να γνωρίζουμε πώς οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση διαφέρουν μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, είναι κρίσιμο», είπε η Δρ. Madsen και πρόσθεσε: «Αυτά τα στοιχεία όχι μόνο ενισχύουν την ανάγκη για έλεγχο και θεραπεία παραγόντων κινδύνου σε όλη τη διάρκεια της ζωής, από την πρώιμη ενήλικη ζωή έως τη μέση ηλικία και την μετεμμηνόπαυση, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να ενημερώσουν μελλοντικές αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές».

2. Οι ημικρανίες έχουν σημασία—ακόμα κι αν οι γυναίκες δεν τις έχουν πλέον

Η ημικρανία είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες. Υπάρχουν επικυρωμένα δεδομένα ότι η ημικρανία με αύρα -γνωστή και ως κλασική ημικρανία, η οποία περιλαμβάνει πονοκεφάλους καθώς και λάμψεις φωτός, τυφλά σημεία και άλλες οπτικές ανωμαλίες- θεωρείται παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό.

Τα περισσότερα από τα δεδομένα για αυτή τη γνώση, ωστόσο, προέρχονται από μελέτες σε γυναίκες στη μέση ηλικία. Η Δρ. Madsen και η ομάδα της επικεντρώνονται τώρα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και μελετούν εάν το ιστορικό ημικρανίας μιας γυναίκας σημαίνει ότι μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή της, όπως όταν είναι στα 60 ή στα 70 της χρόνια -ακόμα κι αν δεν είναι πλέον έχει ημικρανίες.

«Η κατανόηση αυτού του κινδύνου θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να παρέχουν ασφαλέστερη φροντίδα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπως καθοδήγηση αποφάσεων σχετικά με το εάν θα συνταγογραφηθεί ή όχι φάρμακο για άλλες καταστάσεις που μπορεί να έχουν παρενέργειες αυξανόμενου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου», είπε η Δρ. Madsen.

Αυτή η διετής μελέτη θα ολοκληρωθεί το 2025 και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη μελλοντική φροντίδα τόσο για την ημικρανία όσο και για το εγκεφαλικό.

3. Οι ορμόνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την πρόβλεψη του κινδύνου εγκεφαλικού

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς εξηγεί τις διαφορές του φύλου στον κίνδυνο με την ηλικία και πώς καταστάσεις όπως η αρτηριακή πίεση επηρεάζουν τον κίνδυνο, αλλά οι ορμόνες του φύλου φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο. Η Δρ. Madsen έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα που εξετάζουν πώς και γιατί οι ορμόνες μπορεί να ευθύνονται για τις διαφορές φύλου στον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σε μια ανάλυση του 2020 των δεδομένων από την Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών, μια συνεχιζόμενη μελέτη στις ΗΠΑ, η Δρ. Madsen και άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας σφαιρίνης που δεσμεύει τη σεξουαλική ορμόνη, μια ορμόνη που συνδέεται στενά με τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη, συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επί του παρόντος ηγείται πρόσθετων μελετών που διερευνούν πώς τα επίπεδα ορμονών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό γυναικών που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για ένα εξουθενωτικό εγκεφαλικό.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top