Ο εγκέφαλος μπορεί να διαγράφει ενεργά αναμνήσεις – Τι έδειξε νέα μελέτη

Ο εγκέφαλος μπορεί να διαγράφει ενεργά αναμνήσεις – Τι έδειξε νέα μελέτη

Η καθημερινότητα γεμίζει το μυαλό μας με πληροφορίες που συχνά χρειάζεται να ξεχάσουμε για να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι. Τώρα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος διαθέτει έναν ενσωματωμένο μηχανισμό που βοηθά να διαγράφουμε εσκεμμένα τις ανεπιθύμητες αναμνήσεις.

Μνήμη: 7 ιαπωνικές τεχνικές για να θυμάστε τα πάντα χωρίς κόπο

Πώς αποθηκεύονται και πώς διαγράφονται οι αναμνήσεις από τον εγκέφαλο

Η διαχείριση πολλών πληροφοριών – όπως αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις, οδηγίες – μπορεί να φέρει στο προσκήνιο λεπτομέρειες που αποσπούν την προσοχή, όπως ένα τραγουδάκι που παίζει στο ραδιόφωνο. Εδώ και χρόνια, οι νευροεπιστήμονες υποθέτουν ότι ο εγκέφαλος διαθέτει έναν εσωτερικό μηχανισμό που απομακρύνει τέτοιους περισπασμούς.

Τώρα, νέα μελέτη από τον Κινέζο γνωστικό νευροεπιστήμονα Jiangang Shan και τον Αμερικανό γνωστικό νευροεπιστήμονα Bradley Postle στο University of Wisconsin–Madison παρέχει άμεσες αποδείξεις για αυτή τη διαδικασία «καθαρισμού» της μνήμης, καταγράφοντας πώς οι εθελοντές απομάκρυναν σκόπιμα μια ανάμνηση για να δημιουργήσουν χώρο για μια άλλη, ενώ ταυτόχρονα κατέγραφαν τη νευρωνική δραστηριότητα μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

Ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου στη μνήμη και τη λήθη

Σύμφωνα με τη μελέτη του 2024 «How memories are stored in the brain – the declarative memory model», οι σημασιολογικές αναμνήσεις δημιουργούνται μέσω «μόνιμης καλωδίωσης» νευρικών κυκλωμάτων στον φλοιό – χτίζονται αργά μέσω επαναλαμβανόμενης μάθησης και ανακαλούνται με άκαμπτο τρόπο μέσω αυτών των σταθερών διαδρομών.

Αντιθέτως, οι επεισοδιακές αναμνήσεις σχηματίζονται από παροδικές συσχετίσεις στον ιππόκαμπο μεταξύ υπαρχόντων σημασιολογικών κυκλωμάτων, επιτρέποντας ταχεία μάθηση με μία μόνο έκθεση, η οποία φθίνει με τον χρόνο, ακολουθώντας την καμπύλη λήθης του Ebbinghaus.

Άλλες μελέτες αλλάζουν τα υπάρχοντα μοντέλα, καθώς δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δεν βασίζεται απλώς στις συνάψεις και την παθητική φθορά, αλλά αξιοποιεί ενεργές στρατηγικές που περιλαμβάνουν πολυκυτταρικές και μοριακές διαδικασίες, όπως:

  • Αποθήκευση μέσω αστρογλοιακών κυττάρων και νευρώνων: Νέα μοντέλα από το PNAS και το MIT δείχνουν ότι τα αστρογλοιακά κύτταρα ενισχύουν σημαντικά τη χωρητικότητα της μνήμης μέσω πυκνών συσχετιστικών δικτύων.
  • Κωδικοποίηση και λήθη μέσω κυττάρων engrams: Προηγμένες αναλύσεις αναφέρουν πως σπάνιες νευρωνικές ομάδες (engrams) κωδικοποιούνται, παγιώνονται και ελαττώνονται ενεργά με τον χρόνο.
  • Επιγενετικοί μηχανισμοί ελέγχου: Δυναμική μεθυλίωση DNA, τροποποιήσεις ιστονών και ρυθμιστικοί παράγοντες – ακόμη και ο επαναπρογραμματισμός των αστρογλοιακών κυττάρων – επηρεάζουν τη δημιουργία, σταθερότητα και λήθη αναμνήσεων.

Γιατί ο εγκέφαλος «καθαρίζει» τον χώρο της μνήμης

Η εργαζόμενη μνήμη είναι περιορισμένη – μπορεί να συγκρατήσει περίπου τέσσερα τμήματα πληροφορίας πριν μειωθεί σημαντικά η απόδοση. Καθώς αυτή η ικανότητα δεν αυξάνεται με την ηλικία, είναι κρίσιμο να απομακρύνεται ενεργά η παλιά ή αποσπαστική πληροφορία για να διατηρείται η συγκέντρωση.

Αν και η θεωρία του Αμερικανού ψυχολόγου George Armitage Miller το 1956 πρότεινε ότι μπορούμε να αποθηκεύουμε επτά (±2) στοιχεία, νεότερες έρευνες δείχνουν πως αυτός ο αριθμός μειώνεται όταν αφαιρούνται τεχνικές όπως η ομαδοποίηση και η επανάληψη. Η ενεργή διαγραφή είναι συνεπώς σημαντικότερη από την παθητική λήθη όταν οι γνωστικές απαιτήσεις είναι υψηλές.

Η αποτυχία καθαρισμού της πνευματικής ακαταστασίας μπορεί να επιδεινώσει την εμμονή στις σκέψεις και τις παρεμβατικές εικόνες που σχετίζονται με την κατάθλιψη, το άγχος και τις ψευδαισθήσεις. Η ταυτοποίηση της «νευρωνικής σκούπας» που απομακρύνει άσχετα δεδομένα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για διαταραχές που καταλαμβάνουν την προσοχή.

Μετα-ανάλυση του 2019 έδειξε ότι το 76% των ενηλίκων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή υποφέρουν από παρεμβατικές αναμνήσεις, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού μηχανισμού διαγραφής.

Εγκεφαλικά κύματα διαγράφουν τη μνήμη

Χρησιμοποιώντας αισθητήρες EEG, οι ερευνητές ανίχνευσαν ένα κύμα που ταξιδεύει από το πρόσθιο στο οπίσθιο μέρος του φλοιού περίπου 160 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά από ένα σήμα «να ξεχαστεί» μια πληροφορία. Αυτό το γρήγορο κύμα έμοιαζε με σήμα από τις εκτελεστικές περιοχές του εγκεφάλου προς τις οπτικές περιοχές που αρχικά είχαν επεξεργαστεί τη μνήμη που πλέον έπρεπε να αγνοηθεί.

Το κύμα ήταν πολύ ισχυρότερο από τη χαμηλή δραστηριότητα που παρατηρήθηκε όταν οι συμμετέχοντες απλώς αγνόησαν ένα στοιχείο, υποδηλώνοντας ότι η ενεργή διαγραφή είναι μια ξεχωριστή διαδικασία, όχι απλώς μια παθητική εξασθένιση πληροφοριών.

Ισχυρότερα κύματα συνδέθηκαν επίσης με καλύτερη ανάκληση της υπόλοιπης μνήμης, κάτι που δείχνει ότι αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα σχετίζεται με βελτιωμένες επιδόσεις μνήμης. Παρόλο που προηγούμενες μελέτες σε ζώα συνέδεαν τέτοια κύματα με μετατοπίσεις της προσοχής, αυτά τα ανθρώπινα δεδομένα δείχνουν πως ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να διαγράψει ενεργά ανεπιθύμητο περιεχόμενο, επαναπροσδιορίζοντας κυκλώματα προσοχής για τις ανάγκες της λήθης.

Το κόλπο για να μην ξεχνάτε ποτέ πού παρκάρατε το αυτοκίνητο

Η διαγραφή της μνήμης φάνηκε σε ΗΕΓ

Είκοσι εννέα ενήλικες απομνημόνευσαν τον προσανατολισμό δύο χρωματιστών ράβδων σε μια οθόνη και στη συνέχεια έλαβαν εντολή να απορρίψουν τη μία πριν εμφανιστεί μια τρίτη ράβδος. Επειδή όλες οι ράβδοι έμοιαζαν οπτικά, οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαγράψουν με ακρίβεια μόνο τη στοχευμένη μνήμη, διατηρώντας τις υπόλοιπες άθικτες.

Με την ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου του ηλεκτροεγκεφαλογράφηματος, οι ερευνητές παρατήρησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της καθυστέρησης, εμφάνισαν για λίγο το χρώμα της απορριφθείσας ράβδου σαν «ping» για να ελέγξουν αν παρέμεναν ίχνη της μνήμης. Μια συνθήκη ελέγχου επέτρεπε στην λήθη να συμβεί παθητικά, παρέχοντας ένα σημείο αναφοράς για να ξεχωρίσει η ενεργή απομάκρυνση από την απλή απροσεξία.

Πώς «σιωπά» ο εγκέφαλος τις παλιές πληροφορίες

«Η ενεργή απομάκρυνση οδήγησε σε μειωμένη διεγερσιμότητα στα αισθητηριακά κυκλώματα που σχετίζονταν με την ανεπιθύμητη πληροφορία», αναφέρουν οι Shan και Postle, σύμφωνα με το Earth. Μετά την ενεργή απομάκρυνση, ο οπτικός φλοιός αντέδρασε ελάχιστα στο ping – απόδειξη ότι τα κυκλώματά του είχαν κατασταλεί ηθελημένα.

Αυτή η τεχνητή σιγή έρχεται σε αντίθεση με την παθητική λήθη, όπου το ίδιο ερέθισμα προκαλεί μια μέτρια, αργή και φθίνουσα αντίδραση σε βάθος χρόνου – ένδειξη ότι το ίχνος παραμένει και μπορεί να επηρεάσει νέο υλικό. Αυτή η νευρωνική ησυχία προβλέπει επίσης μικρότερα φαινόμενα παρεμβολής σε μεταγενέστερες δοκιμές, επιβεβαιώνοντας ότι το «νοικοκύρεμα» του εγκεφάλου μεταφράζεται σε καθαρότερη συμπεριφορά.

Η ενεργή διαγραφή της μνήμης υπερέχει της εξασθένησης της ανάμνησης σε βάθος χρόνου

Η παθητική λήθη αφαιρεί την προσοχή από μια πληροφορία έως ότου αυτή περάσει στο περιθώριο της επίγνωσης – όπως όταν χαμηλώνει η ένταση σε μια τηλεόραση που δεν παρακολουθείτε πια.

Η ενεργή λήθη χρησιμοποιεί τον μηχανισμό «υφαρπαγής προσαρμογής» (adaptation-hijacking), περιορίζοντας τη νευρωνική ενίσχυση ώστε το απορριφθέν χαρακτηριστικό να μην μπορεί να ανταγωνιστεί αργότερα.

Συμπεριφορικά, τα στοιχεία που διαγράφονται με αυτόν τον τρόπο αφήνουν ένα μετρήσιμο «απωθητικό» αποτύπωμα στην επόμενη αντίληψη – ένα αποτύπωμα που δεν εμφανίζεται ποτέ μετά από παθητική απόσυρση και που ενισχύει την ύπαρξη δύο εργαλείων «καθαρισμού» στον ίδιο εγκέφαλο.

Η λειτουργεία είναι σημαντική για την ψυχική υγεία

Άτομα με τάση για εμμονικές σκέψεις δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν συναισθηματικές αναμνήσεις και κάνουν περισσότερα λάθη σε τεστ μνήμης, δείχνοντας πώς οι επίμονες σκέψεις διαταράσσουν τον γνωστικό έλεγχο. Η εξάσκηση του κυκλώματος ενεργής απομάκρυνσης στον εγκέφαλο θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσπαση αυτών των αρνητικών κύκλων σκέψης.

Καταστάσεις όπως η ψύχωση και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) που συνοδεύονται από καταναγκαστικές επιθυμίες και ψευδαισθήσεις μπορεί να επιδεινώνονται όταν ανεπιθύμητες αναμνήσεις επιμένουν. Η ενίσχυση του μετωπιαίου κύματος ή η προσομοίωσή του με στοχευμένη διέγερση μπορεί να αποκαταστήσει την ευέλικτη και κατευθυνόμενη σκέψη.

Κλινικές ομάδες ήδη χρησιμοποιούν ασκήσεις γνωστικής ενίσχυσης και εγκεφαλική διέγερση – και αυτά τα ευρήματα παρέχουν έναν φυσιολογικό δείκτη για το αν αυτές οι θεραπείες ενεργοποιούν το μονοπάτι λήθης του εγκεφάλου.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή

Το τεστ ABC-retrocuing χρησιμοποιεί αφηρημένα σχήματα, αλλά η αρχή του πιθανότατα ισχύει και για καθημερινές καταστάσεις – όπως η διαγραφή παλιών οδηγιών από έναν συνάδελφο πριν μια συνάντηση αλλάξει θεματολογία.

Η συνηθισμένη αφηρημάδα μπορεί να σχετίζεται λιγότερο με τη χωρητικότητα αποθήκευσης και περισσότερο με το πόσο γρήγορα ενεργοποιείται το σήμα καθαρισμού όταν αλλάζουν οι προτεραιότητες.

Η κατανόηση αυτού του σήματος θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και τον σχεδιασμό του χώρου εργασίας – σύντομα μικρο-διαλείμματα ενδέχεται να επιτρέπουν στον εγκέφαλο να εκπέμψει την εντολή διαγραφής πριν κατακλυστεί από την επόμενη απαίτηση, μειώνοντας λάθη λόγω πνευματικού φορτίου.

Τι αναμένεται από μελλοντικές έρευνες

Οι Shan και Postle σκοπεύουν να συνδυάσουν τη διακρανιακή μαγνητική διέγερση με EEG για να δοκιμάσουν αν η ενίσχυση του κύματος από τον πρόσθιο προς τον οπίσθιο φλοιό επιταχύνει τη λήθη και βελτιώνει την ακρίβεια ανάκλησης.

Παράλληλα, οι υπολογιστικοί νευροεπιστήμονες ενσωματώνουν τον έλεγχο προσαρμοστικής ενίσχυσης σε τεχνητά δίκτυα, ελπίζοντας να δημιουργήσουν μηχανές που ξεχνούν με την ίδια επιδεξιότητα όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. «Είναι εκπληκτικά δύσκολο να διδάξεις σε έναν αλγόριθμο τι να μην θυμάται», σημειώνει ο Postle σε ενημέρωση του πανεπιστημίου.

Σπόροι σταφυλιού: Πώς μπορούν να γίνουν η φυσική «ασπίδα» για επιδερμίδα, μνήμη και συγκέντρωση

Αν λυθεί αυτή η πρόκληση μνήμης, οι ψηφιακοί βοηθοί και τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να αποφεύγουν τη γνωστική υπερφόρτωση διαγράφοντας στιγμιαία στιγμιότυπα αισθητήρων μόλις γίνουν άχρηστα.

Πηγές: Earth, JNeurosci, PNAS, Nature, ResearchGate, Arxiv

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Νέα μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος διαγράφει ενεργά αναμνήσεις μέσω ενός εγκεφαλικού κύματος που «σιωπά» επιλεκτικά οπτικά κυκλώματα.
  • Η ενεργή λήθη βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ακρίβεια της μνήμης, αποτρέποντας γνωστική υπερφόρτωση.
  • Η ανακάλυψη ανοίγει δρόμους για θεραπείες σε διαταραχές όπως κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού άγχους και ψύχωση, που σχετίζονται με επίμονες αναμνήσεις.
  • Η κατανόηση του μηχανισμού «καθαρισμού» μνήμης μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον σχεδιασμό εργασιακών χώρων και γνωστικών τεχνολογιών.
Scroll to Top