Είναι υγιεινό να μυρίζουμε τα αέρια μας – Τι υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες

αέρια και άνοια

Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το να μυρίζουμε τα αέρια μας ίσως δεν είναι τόσο ανθυγιεινό όσο πιστεύουμε. Η άποψη αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις και περιέργεια γύρω από ένα απρόσμενο θέμα.

Φούσκωμα και αέρια: Μπορεί να μην οφείλονται στη διατροφή – Οι 5 βασικές αιτίες, σύμφωνα με ειδικό

Γιατί οι ειδικοί λένε ότι είναι υγιεινό να μυρίζουμε τα αέριά μας

Τα αέρια στο έντερο, που οδηγούν σε μετεωρισμό, παράγονται κυρίως από βακτηριακή ζύμωση μη απορροφημένων υδατανθράκων και ινών στο παχύ έντερο, ενώ το 74% των αερίων του μετεωρισμού αποτελείται από υδρογόνο, μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, με την οσμή να προέρχεται από θειούχα αέρια όπως το υδρόθειο του θείου. Το φυσιολογικό έντερο περιέχει λιγότερο από 200 ml αερίων, ενώ η ημερήσια εκπνοή φτάνει τα 600-700 ml, με υγιείς άνδρες να εκπέμπουν φυσικά 14 φορές την ημέρα, ιδίως μετά τα γεύματα, σύμφωνα με το Gastroenterology & Hepatology. Η κύρια πηγή είναι η βακτηριακή δραστηριότητα σε μη χωνευόμενες ουσίες όπως λακτόζη, φρουκτόζη, σορβιτόλη και ίνες από όσπρια, λαχανικά και δημητριακά.

Αυτό που αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, φαίνεται τώρα να βοηθά και με άλλους τρόπους τον άνθρωπο.

Αντί να σταματάμε για να μυρίσουμε τα λουλούδια, οι επιστήμονες προτείνουν να σταματάμε για να μυρίσουμε… τα αέρια μας.

Παρόλο που η ιδέα μπορεί να σας προκαλέσει αναγούλα, επιστήμονες από το Johns Hopkins Medicine λένε ότι το αέριο πίσω από τη δυσοσμία του σάπιου αυγού, γνωστό ως υδρόθειο, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Παρόλο που το συγκεκριμένο δύσοσμο αέριο είναι εξαιρετικά τοξικό σε μεγάλες ποσότητες, μικρότερες δόσεις μπορεί να προσφέρουν σοβαρά οφέλη για την υγεία, όπως ανέφεραν οι ερευνητές του Johns Hopkins σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academies of Science.

«Τα νέα μας δεδομένα συνδέουν άμεσα τη γήρανση, τη νευροεκφύλιση και την κυτταρική σηματοδότηση μέσω του υδρόθειου και άλλων αερίων μορίων μέσα στο κύτταρο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Bindu Paul.

Το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί φυσικά μικρές ποσότητες υδρόθειου, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού. Τα αέρια αυτά διευκολύνουν την κυτταρική επικοινωνία με τον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μυρωδιά του σάπιου αυγού που συνοδεύει πολλές φορές τα αέρια μας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Solomon Snyder, το υδρόθειο τροποποιεί τις πρωτεΐνες-στόχους μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θείωση.

Τα επίπεδα στον εγκέφαλο μειώνονται με την ηλικία, επισημαίνουν οι επιστήμονες, παρατηρώντας ότι η τάση αυτή είναι πιο έντονη στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

«Εδώ, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, επιβεβαιώνουμε τώρα τη μείωση της θείωσης στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο συνεργάτης της μελέτης, Δρ. Milos Filipovic.

Φούσκωμα και αέρια: 10 τροφές για άμεση ανακούφιση από γαστρεντερολόγο του Harvard

Πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες;

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες του Johns Hopkins Medicine μελέτησαν ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μιμούνται τη νόσο Alzheimer στους ανθρώπους.

Τα ποντίκια έλαβαν ένεση με μια ένωση που μεταφέρει υδρόθειο, ονόματι NaGYY, η οποία απελευθέρωνε σταδιακά μόρια υδρόθειου στο σώμα. Στη συνέχεια, τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε δοκιμές μνήμης και κινητικής λειτουργίας για περίοδο 12 εβδομάδων.

Τα τεστ συμπεριφοράς έδειξαν ότι το υδρόθειο βελτίωσε τη γνωστική και κινητική λειτουργία κατά 50% σε σύγκριση με ποντίκια που δεν έλαβαν τις ενέσεις.

Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν στη θεραπεία θυμόντουσαν καλύτερα τις τοποθεσίες των πλατφορμών και παρουσίαζαν μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα από εκείνα που είχαν προσομοιωμένη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά δεν έλαβαν τη θεραπεία.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συμπεριφορικά συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορούν να αντιστραφούν με την εισαγωγή υδρόθειου, αλλά οι ερευνητές ήθελαν να μελετήσουν πώς αντιδρά χημικά ο εγκέφαλος σε αυτό το αέριο μόριο», ανέφερε το Johns Hopkins Medicine σε δελτίο τύπου σχετικά με τη μελέτη.

Μια σειρά πειραμάτων αποκάλυψε αλλαγή σε ένα κοινό ένζυμο, το glycogen synthase β (GSK3β). Όταν τα επίπεδα του υδρόθειου είναι φυσιολογικά, το GSK3β δρα ως μόριο σηματοδότησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, απουσία υδρόθειου, το GSK3β έλκεται υπερβολικά από μια άλλη πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που ονομάζεται Tau.

Όταν το GSK3β και η Tau αλληλεπιδρούν, η Tau προκαλεί συσσωρεύσεις στο εσωτερικό των νευρικών κυττάρων. Καθώς οι συσσωρεύσεις μεγαλώνουν, οι μπλεγμένες πρωτεΐνες εμποδίζουν την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων, οδηγώντας τελικά στον θάνατό τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αυτό οδηγεί στην επιδείνωση και τελικά στην απώλεια της αντίληψης, της μνήμης και της κινητικής λειτουργίας που χαρακτηρίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

«Η κατανόηση αυτής της αλληλουχίας γεγονότων είναι σημαντική για τον σχεδιασμό θεραπειών που μπορούν να εμποδίσουν αυτή την αλληλεπίδραση, όπως κάνει το υδρόθειο», δήλωσε ο Daniel Giovinazzo, υποψήφιος διδάκτορας και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, οι ερευνητές δεν διέθεταν τα εργαλεία για να προσομοιώσουν την παραγωγή μικρών ποσοτήτων υδρόθειου μέσα στα κύτταρα του οργανισμού.

Το πώς αερίζεστε βοηθά στη μακροζωία – Τι είναι ο περίπατος αερίων;

«Η ένωση που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη κάνει ακριβώς αυτό και δείχνει ότι διορθώνοντας τα επίπεδα υδρόθειου στον εγκέφαλο, μπορέσαμε να αντιστρέψουμε με επιτυχία ορισμένες εκφάνσεις της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο συνεργάτης της μελέτης Dr. Matt Whiteman.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top