Τι σημαίνει εάν η αναπνοή σας μυρίζει σαν αυγό – Πότε είναι σημάδι σοβαρών παθήσεων

αναπνοή με μυρωδιά σαν αυγό

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια συγκεκριμένη μυρωδιά στην αναπνοή σας θα μπορούσε να δείχνει διάφορα προβλήματα υγείας, τα οποία θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Πρόκειται για την αναπνοή που μυρίζει σαν αυγό. Τι μπορεί να σημαίνει;

Η κακή αναπνοή είναι κάτι που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε αν είναι δυνατόν. Το να μην τρώμε ορισμένα τρόφιμα και να βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια μας είναι δύο τρόποι για την καλύτερη πρόληψη της δυσοσμίας.

Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να έχετε μια παρατεταμένη κακή αναπνοή παρά το γεγονός ότι εμμένετε σε αυτές τις συνήθειες, θα μπορούσε να ευθύνεται κάτι άλλο.

Τι μπορεί να φταίει για την αναπνοή με μυρωδιά σαν αυγό

Μιλώντας στην Express.co.uk, ο ειδικός στην υγεία του εντέρου Chris Dubberley από το Incontinence Shop, εξήγησε ότι μια επίμονη πικρή αναπνοή με μυρωδιά σαν αυγό θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από κακή στοματική υγιεινή. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να είναι ένα ενδεικτικό προειδοποιητικό σημάδι για σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές.

«Αν παρατηρήσετε μια επίμονη πικρή μυρωδιά αυγού στην αναπνοή σας, τότε μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από μια μικρή ταλαιπωρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτή η ξεχωριστή οσμή προκαλείται συχνά από το υδρόθειο, το οποίο είναι ένα αέριο που παράγεται από συγκεκριμένα βακτήρια στο έντερο.

«Τα υψηλά επίπεδα υδρόθειου στο έντερο μπορεί να είναι ενδεικτικά των υποκείμενων προβλημάτων υγείας, όπως οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του παχέος εντέρου και να παρεμποδίσει τη χρήση ενέργειας στα κύτταρα του εντέρου, προκαλώντας φλεγμονή και δυσφορία», εξήγησε.

Στη συνέχεια, ο Dubberley αποκάλυψε περισσότερα για το τι πραγματικά προκαλεί τη μυρωδιά. «Η τακτικά κακή αναπνοή μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από κακή στοματική υγιεινή· θα μπορούσε να σηματοδοτήσει προβλήματα βαθύτερα μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα».

«Τα αναερόβια βακτήρια στο πίσω μέρος της γλώσσας και του λαιμού παράγουν αυτή τη μυρωδιά καθώς διασπούν τις πρωτεΐνες, μια δραστηριότητα που μπορεί να ενταθεί όταν δεν έχετε τη βέλτιστη υγεία. Όταν αυτά τα βακτήρια δεν είναι σε θέση να διασπάσουν αποτελεσματικά τις πρωτεΐνες λόγω επιπλοκών στην υγεία, προκύπτουν χαρακτηριστικές χημικές μυρωδιές όπως το υδρόθειο, που υποδηλώνουν πιθανά προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου και τη γενική υγεία», συμπλήρωσε ο ειδικός.

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι η αναπνοή σας μυρίζει έτσι, υπάρχει άλλος τρόπος να το καταλάβετε. «Ένα απλό τεστ στο σπίτι για να ελέγξετε την κακή αναπνοή είναι να γλείφετε το εσωτερικό του καρπού σας, να το αφήσετε να στεγνώσει για μια στιγμή και μετά να το μυρίσετε. Αν έχει άσχημη μυρωδιά, θα μπορούσε να είναι σημάδι υψηλών επιπέδων υδρόθειου, ενδεικτικό βαθύτερων προβλημάτων υγείας», συμβούλευσε ο Dubberley.

Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που πρέπει να γνωρίζετε

Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS απαριθμεί τα κύρια συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ως εξής:

 • Διάρροια που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Αίμα ή βλέννα στα κόπρανα
 • Αιμορραγία από το ορθό
 • Συνεχές αίσθημα κούρασης
 • Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια.

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ωστόσο, θα πρέπει να καλέσετε το 166 ή να πάτε απευθείας στο νοσοκομείο εάν:

 • Έχετε έντονο πόνο στην κοιλιά
 • Αιμορραγείτε ασταμάτητα από το ορθό
 • Υπάρχει πολύ αίμα, για παράδειγμα, το νερό της τουαλέτας γίνεται κόκκινο ή βλέπετε μεγάλους θρόμβους αίματος
 • Κάνετε εμετό ή κόπρανα με αίμα, ή τα κόπρανά σας μοιράζουν με κατακάθι καφέ ή χώμα.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο στομάχι ή κράμπες – συνήθως χειρότερα μετά το φαγητό και καλύτερα μετά την κένωση του εντέρου
 • Φούσκωμα – μπορείτε να αισθάνεστε την κοιλιά σας άβολα γεμάτη και πρησμένη
 • Διάρροια – μπορεί να έχετε υδαρή κένωση και μερικές φορές να χρειαστεί να κάνετε ξαφνική κένωση
 • Δυσκοιλιότητα – μπορεί να καταπονείστε όταν κάνετε κακώσεις και να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αδειάσετε πλήρως τα έντερά σας.

Άλλες αιτίες κακής αναπνοής μπορεί να περιλαμβάνουν την ασθένεια των ούλων, μια λοίμωξη των δοντιών, την αμυγδαλίτιδα, το κάπνισμα, την έλλειψη τροφής και τον διαβήτη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top