Ελκώδης κολίτιδα: Το νόστιμο φαγητό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

ελκώδης κολίτιδα

Όσοι πάσχουν από φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ξέρουν ότι πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους.

«Αν και υπάρχουν κάποιες θεραπείες για την ελκώδη κολίτιδα, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς σε αυτές», λέει ο Sangwon Kim, επίκουρος καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson και ανώτερος συγγραφέας μιας νέα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

«Αυτή η ασθένεια έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του παχέος εντέρου ή καρκίνου», σημειώνει ο ειδικός.

Η νέα έρευνα σε ποντίκια υποδηλώνει ότι ορισμένα τρόφιμα -ειδικά αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, όπως η γαλοπούλα, το χοιρινό, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι– θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κολίτιδας. Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια μη επεμβατική μέθοδο για τη βελτίωση της μακροχρόνιας διαχείρισης της κολίτιδας, εάν τα αποτελέσματα επικυρωθούν σε άτομα.

Δεδομένου ότι η ελκώδης κολίτιδα προκαλείται από φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης του παχέος εντέρου και του ορθού, ο Δρ. Kim και οι συνεργάτες του αναζήτησαν τρόπους για να επουλώσουν τον φλεγμονώδη ιστό.

Επικεντρώθηκαν σε μια ομάδα ανοσοκυττάρων που ονομάζονται ρυθμιστικά κύτταρα T (T-reg), τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να σπάσει ο κύκλος της φλεγμονής. Εάν μπορούσαν να φέρουν περισσότερα κύτταρα T-reg στο κόλον, ίσως θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή που προκαλεί κολίτιδα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης μείωση των συμπτωμάτων της κολίτιδας. Επιπλέον, τα αποτελέσματα φάνηκε να διαρκούν για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την αφαίρεση της τρυπτοφάνης από τη διατροφή. «Σε ανθρώπινο χρόνο, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε περίπου έναν μήνα οφέλους», εξήγησε ο Δρ. Kim, ο οποίος είναι ερευνητής στο Κέντρο Καρκίνου του Sidney Kimmel-Jefferson Health.

Ωστόσο, όταν η τρυπτοφάνη χορηγήθηκε σε ποντίκια κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης κολίτιδας, παρείχε μικρό όφελος, υποδηλώνοντας ότι αυτή η διατροφική αλλαγή θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική μόνο στην πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων παρά στη θεραπεία τους.

Το… κάπνισμα προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα

Σε μια τυχαία ανακάλυψη, ενώ αναζητούσαν μόρια που θα μπορούσαν να αυξήσουν το GPR15, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ένα μόριο που εξηγεί γιατί το κάπνισμα φαίνεται να είναι προστατευτικό έναντι της κολίτιδας. Οι ερευνητές έχουν από καιρό παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας από το ευρύ κοινό.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ένα μόριο που υπάρχει στον καπνό -είτε αυτός προέρχεται από τσιγάρα είτε από μπάρμπεκιου- που μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα GPR15 στα κύτταρα T-reg. λέει ο Δρ. Kim.

Στο μέλλον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να ελέγξουν εάν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να μεταφραστούν σε άτομα με κολίτιδα. Το συμπλήρωμα τρυπτοφάνης θεωρείται ασφαλές, εφόσον η δόση δεν υπερβαίνει τα 100 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τα ποντίκια ως οδηγό, ο Δρ. Kim αναμένει ότι 100 χιλιοστόγραμμα θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να δει μια επίδραση στους ανθρώπους και σχεδιάζει περαιτέρω δοκιμές σε κλινικές δοκιμές.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top