Υποφέρετε από εντερικές διαταραχές; Μπορεί να κινδυνεύετε από Αλτσχάιμερ, λέει νέα μελέτη

έντερο και Αλτσχάιμερ

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Communications Biology βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατάστασης του πεπτικού συστήματος και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια μελέτη που επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ της νόσου Αλτσχάιμερ και της υγείας του εντέρου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση και νέες πιθανές θεραπείες.

Συγκεκριμένα, οι πρωτοποριακές ιδέες προέκυψαν από μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Emmanuel Adewuyi. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με εντερικές διαταραχές μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ. 

Οι επιστήμονες εξέτασαν γενετικές πληροφορίες από περίπου 400.000 άτομα. Αυτή η συγκεκριμένη εξερεύνηση χαρακτηρίζεται ως η εναρκτήρια σε βάθος ανάλυση που εμβαθύνει στη γενετική σχέση μεταξύ του Αλτσχάιμερ και πολλών γαστρεντερικών προβλημάτων.

«Η μελέτη παρέχει μια νέα εικόνα για τη γενετική πίσω από την παρατηρούμενη συν-εμφάνιση του Αλτσχάιμερ και των εντερικών διαταραχών», τόνισε ο Δρ. Adewuyi και πρόσθεσε:

«Αυτό βελτιώνει την κατανόησή μας για τα αίτια αυτών των καταστάσεων και προσδιορίζει νέους στόχους προς διερεύνηση για την πιθανή ανίχνευση της νόσου νωρίτερα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών και για τους δύο τύπους καταστάσεων».

Αν και προηγούμενες ακαδημαϊκές εργασίες υποδείκνυαν ότι η πεπτική υγεία θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επηρεάσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, τα στοιχεία ήταν ασαφή. Ωστόσο, αυτή η πρόσφατη εργασία ρίχνει περισσότερο φως στο θέμα. Αν και δεν μπορεί να δημιουργήσει μια άμεση αιτιώδη σύνδεση, τα ευρήματα είναι πρωτοποριακά.

Ο καθηγητής Simon Laws, επιβλέπων της μελέτης, επισημαίνει ότι αυτές οι αποκαλύψεις υποστηρίζουν τη θεωρία του «άξονα εντέρου-εγκεφάλου». Αυτό το μοντέλο υποδηλώνει μια διμερή σχέση μεταξύ του εντέρου και των συναισθηματικών και γνωστικών κέντρων του εγκεφάλου.

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και η σύνδεση με το Αλτσχάιμερ

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για να υποστηρίξουν την έννοια του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, μια αμφίδρομη σύνδεση μεταξύ των γνωστικών και συναισθηματικών κέντρων του εγκεφάλου και της λειτουργίας των εντέρων», ανέφερε ο Δρ. Laws.

Με απλά λόγια, η υγεία του εντέρου μπορεί να έχει άμεση σχέση με τις συναισθηματικές και γνωστικές καταστάσεις. Με τον εντοπισμό κοινών γενετικών χαρακτηριστικών μεταξύ του Αλτσχάιμερ και των πεπτικών διαταραχών, αυτή η έρευνα ανοίγει την πόρτα σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, αντιπροσωπεύοντας έτσι ένα ορόσημο στην ιατρική έρευνα.

Ο Emmanuel Adewuyi, επικεφαλής αυτής της πρωτοποριακής έρευνας, θεωρεί αυτά τα ευρήματα ως ένα κρίσιμο βήμα προς την αποκωδικοποίηση της ταυτόχρονης παρουσίας του Αλτσχάιμερ και των παθήσεων που σχετίζονται με το έντερο στους ασθενείς.

Η νόσος Αλτσχάιμερ καταστρέφει τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης και είναι η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία.

Μέχρι το 2030, η νευροεκφυλιστική νόσος προβλέπεται ότι θα έχει βαθιά παγκόσμια επιρροή σε περισσότερους από 82 εκατομμύρια ανθρώπους και θα κοστίσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Scroll to Top