Έντερο: 7 ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι δεν λειτουργεί σωστά – Αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

έντερο

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας περιέγραψαν επτά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να μην έχετε υγιές έντερο, την στιγμή, μάλιστα, που τα ποσοστά του σχετικού καρκίνου μεταξύ των νέων αυξάνονται θεαματικά. Οι ερευνητές είναι ανήσυχοι αφού παρατήρησαν ένα άλμα σε περιπτώσεις ατόμων κάτω των 50 ετών που έλαβαν διάγνωση καρκίνου.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Cancer Research, τα ποσοστά καρκίνου έχουν αυξηθεί κατά 24% στους νέους μεταξύ των ετών 1990 και 2019 -κάτι που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς υγείας.

Πολύποδες του εντέρου: Πότε αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο και πώς αντιμετωπίζονται σύμφωνα με ειδικό του Yale Medicine

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι η αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου, με μια μελέτη από το Bowel Cancer UK στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποδηλώνει ότι η ασθένεια μπορεί να συνδεθεί με αρνητικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου.

Είτε αισθάνεστε αδιαθεσία είτε θέλετε απλώς να ενημερωθείτε για τα σημάδια ότι μπορεί να έχετε ένα μη υγιές έντερο, καλό είναι να γνωρίζετε τα επτά βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

7 σημάδια που δείχνουν ότι το έντερο δεν είναι υγιές

  1. Αέρια και φούσκωμα
  2. Αλλαγή στις συνήθειες της τουαλέτας
  3. Κούραση
  4. Κακή διάθεση
  5. Εύθραυστα, μαλλιά, δέρμα και νύχια
  6. Συχνή αδιαθεσία
  7. Σπασμένα κόκκαλα

1. Αέρια και φούσκωμα

Όλοι έχουν βιώσει φούσκωμα μετά από ένα βαρύ γεύμα ή μερικές μπύρες, καθώς είναι μια αναμενόμενη παρενέργεια του γεμάτου στομαχιού. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε υπερβολικό φούσκωμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το έντερό σας δεν υγιές ή δυνητικά ότι υποφέρετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα 4 συμπληρώματα που δεν πρέπει να παίρνετε για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με διαιτολόγους

Το γουργουρητό στην κοιλιά σας και το αίσθημα υπερβολικών αερίων είναι επίσης άλλα σημάδια ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά.

2. Αλλαγή στις συνήθειες της τουαλέτας

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές κενώσεις, με παραλλαγές που προκαλούνται από μια σειρά παραγόντων στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Ο Δρ. Austin Chiang -συγγραφέας του Gut: An Owner’s Guide- εξήγησε στη Sun ότι το βασικό πράγμα που πρέπει να προσέχετε είναι οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθεις των κενώσεών σας.

«Μερικοί άνθρωποι έχουν τρεις κενώσεις την ημέρα, ενώ άλλοι τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Ωστόσο εάν υπάρχει ξαφνική αλλαγή από αυτό που είναι συνηθισμένο για εσάς, αξίζει να ρωτήσετε το γιατρό σας σε περίπτωση που χρειαστεί να εξεταστεί περαιτέρω», είπε.

3. Κούραση

Ο γρήγορος ρυθμός της καθημερινής σύγχρονης ζωής μάς κάνει συχνά να νιώθουμε κουρασμένοι, ωστόσο, αν νιώθετε έτσι για κάποιο διάστημα και δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ό,τι κι αν έχετε δοκιμάσει, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δεν είναι όλα καλά με το έντερο καθώς υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

4. Κακή διάθεση

Συνεχίζοντας την θεωρία του «άξονα εντέρου-εγκεφάλου», ένα ανθυγιεινό πεπτικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να σας κάνει να υποφέρετε από κακή διάθεση ή κατάθλιψη. Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι ευαίσθητος στα συναισθήματά μας -πράγμα που σημαίνει ότι η φροντίδα της ψυχικής σας ευεξίας είναι το κλειδί για την υγεία του εντέρου σας.

5. Εύθραυστα, μαλλιά, δέρμα και νύχια

Αισθάνεστε συχνά τα μαλλιά και το δέρμα σας ξηρά και κατεστραμμένα; Σπάνε συχνά τα νύχια σας; Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι το έντερο σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Η υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μας υποστηρίζεται από τα θρεπτικά συστατικά που απορροφούμε από την τροφή, τα οποία ένα λιγότερο υγιές έντερο είναι λιγότερο πιθανό να διατηρήσει το σώμα μας.

Το Νo1 σνακ για να δουλέψει το έντερό σας «ρολόι» – Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να το τρώτε

6. Συχνή αδιαθεσία

Η αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του έτους δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε, ωστόσο, ο βήχας και το κρυολόγημα που συμβαίνει συχνά είναι σημάδι ή κακή υγεία του εντέρου. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Lucy Kerrison, το έντερο είναι υπεύθυνο για το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος, που σημαίνει ότι ένα μη υγιές έντερο θα σας αφήσει με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Σπασμένα κόκκαλα

Παρόμοια με τα σπασμένα νύχια και τα εύθραυστα μαλλιά, ένα μη ισορροπημένο έντερο σημαίνει ότι δεν θα είστε σε θέση να απορροφήσετε την επαρκή ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται για το σώμα σας, καθιστώντας σας πιο ευαίσθητους στα σπασμένα οστά.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση, μια ασθένεια που προκαλεί αποδυνάμωση των οστών σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top