Έντερο: Τα δύο σημάδια ότι έχει πρόβλημα – 3 τρόποι για να το διορθώσετε

έντερο

Η υγεία του εντέρου είναι πολύ σημαντική για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι το έντερο έχει πρόβλημα και πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας.

Πολύς κόσμος ανησυχεί για την υγεία του εντέρου του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά συμπληρωμάτων για την υγεία του πεπτικού συστήματος αυξάνεται κατά 8,68% κάθε χρόνο και αναμένεται να φτάσει τα 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Και με το ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών να αυξάνεται, η διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου είναι πιο σημαντική από ποτέ. Αλλά δεν υπάρχει κανένα θαυματουργό χάπι για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου. Μόνο η διατροφή βοηθά να έχετε ένα υγιές, χωρίς προβλήματα έντερο, σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Δρ Will Bulsiewicz.

Τα δύο σημάδια για ένα μη υγιές έντερο που σας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά:

  1. Φούσκωμα
  2. Έλλειψη ενέργειας.

1. Φούσκωμα

Όσον αφορά στο φούσκωμα, ο Δρ Bulsiewicz αναφέρει στο Business Insider πως: «Δεν εννοώ λίγο φούσκωμα, εννοώ χρόνια προβλήματα με αυτό. Αυτό είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι το έντερό σας αγωνίζεται να επεξεργαστεί και να χωνέψει την τροφή σας».

Οι άνθρωποι συχνά παρερμηνεύουν το φούσκωμα ως δυσανεξία σε ορισμένες τροφές κι έτσι τις κόβουν. Αλλά ο Δρ Bulsiewicz υπογραμμίζει ότι αυτό τελικά είναι ένα σημάδι ότι το άτομο πρέπει να τρώει περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα, όπως φασόλια και φακές, επειδή το έντερο δεν έχει συνηθίσει να τα χωνεύει.

2. Έλλειψη ενέργειας

Η υγεία του εντέρου συνδέεται με τη λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματος, οπότε η ύπαρξη ενός ανθυγιεινού εντέρου μπορεί να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα υγείας, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα, παθήσεις που οδηγούν σε έλλειψη ενέργειας.

«Όταν αλλάζετε τη διατροφή σας, ενδυναμώνετε τα μικρόβια του εντέρου σας και τα επίπεδα ενέργειάς σας βελτιώνονται πολύ γρήγορα, όπως βελτιώνεται και ο ύπνος σας, αν έχετε μια αυτοάνοση πάθηση ή μια χρόνια φλεγμονή», δηλώνει ο Δρ Bulsiewicz.

3 τρόποι για να θεραπεύσετε το έντερό σας

  1. Επικεντρωθείτε στις φυτικές ίνες
  2. Να επιλέγετε ποικιλία τροφίμων
  3. Τρώτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

1. Πρέπει να επιλέγετε τρόφιμα με φυτικές ίνες

«Οι φυτικές ίνες είναι η τροφή που τροφοδοτεί τα μικρόβια του εντέρου. Είναι η προτιμώμενη τροφή τους και τα ενεργοποιεί. Οι φυτικές ίνες προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, δηλαδή φρούτα και λαχανικά, αλλά και δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και όσπρια» σημειώνει ο Δρ Bulsiewicz.

2. Η ποικιλία στη διατροφή μας είναι απαραίτητη

Ο Δρ Bulsiewicz σας συμβουλεύει να τρώτε 30 φυτά την εβδομάδα, είτε πρόκειται για φρούτα, είτε για λαχανικά, είτε για μπαχαρικά, είτε για καφέ. Το 30 δεν είναι «κάποιο μαγικό όριο», αλλά είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να θυμάστε ότι πρέπει να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή σας και να επιλέγετε διάφορα τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Επίσης, ο Δρ Bulsiewicz συμβουλεύει να δοκιμάζετε νέα τρόφιμα, νέα γεύματα στα εστιατόρια. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε περισσότερη ποικιλία στη διατροφή σας.

3. Τρώτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

«Αυξάνοντας την πρόσληψη ζυμωμένων τροφών, μπορούμε να ενισχύσουμε την υγεία του μικροβιώματός μας και να μειώσουμε τη φλεγμονή» αναφέρει ο Δρ Bulsiewicz, καθώς, όπως σημειώνει, τέτοιες τροφές έχουν συσχετιστεί με ένα πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνουν τουρσιά, αλλά και μαύρη σοκολάτα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top