Ύπνος: 7 απρόσμενα οφέλη για την υγεία σας αν κοιμηθείτε καλύτερα απόψε

ύπνος

Επαρκής ύπνος: Δείτε τι κέρδη θα αποκομίσετε για την υγεία σας αν κοιμάστε καλά…

Γνωρίζατε ότι ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά, να βελτιώσει τη μνήμη, την παραγωγικότητά σας ακόμη και το ανοσοποιητικό σας; Γνωρίστε τα οφέλη του ύπνου και κοιμηθείτε καλύτερα από απόψε.

Ο ύπνος και τα 7 απρόσμενα οφέλη του

  1. Μπορεί να χάσετε περιττά κιλά
  2. Μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα σας
  3. Μπορεί να μεγιστοποιήσει την αθλητική απόδοση
  4. Μπορεί να δυναμώσει την καρδιά σας
  5. Επηρεάζει τον μεταβολισμό του σακχάρου
  6. Ο κακός ύπνος συνδέεται με την κατάθλιψη
  7.  Ο ύπνος υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

1.Μπορεί να χάσετε περιττά κιλά

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τον σύντομο ύπνο – που ορίζεται ως ύπνος λιγότερος από 7 ώρες τη νύχτα – με μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης βάρους και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Στην πραγματικότητα, μια ανάλυση του 2020 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που κοιμόντουσαν λιγότερες από 7 ώρες τη νύχτα είχαν 41% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Εν τω μεταξύ, ο περισσότερος ύπνος δεν αύξανε τον κίνδυνο αυτό.

Η επίδραση του ύπνου στην αύξηση βάρους πιστεύεται ότι επηρεάζεται από, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών και του κινήτρου για άσκηση.

Για παράδειγμα, η στέρηση ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της γκρελίνης και μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης. Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε πείνα ενώ η λεπτίνη μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι και να τρώμε υπερβολικά.

Αυτό υποστηρίζεται από διάφορες μελέτες που έχουν δείξει ότι τα άτομα που στερούνται ύπνου έχουν μεγαλύτερη όρεξη και την τάση να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες.

Επιπλέον, για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ενέργειας, η στέρηση ύπνου μπορεί να σας κάνει να λαχταράτε τροφές που είναι υψηλότερες σε ζάχαρη και λίπος, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες. Έτσι, η προτεραιότητα στον ύπνο μπορεί να υποστηρίξει το υγιές σωματικό βάρος.

2.Μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα σας

Ο ύπνος είναι σημαντικός για διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα και η απόδοση επηρεάζονται αρνητικά από τη στέρηση ύπνου. Μια συγκεκριμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε καταπονημένους γιατρούς μας δίνει ένα καλό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί από τη στέρηση ύπνου, σύμφωνα με το Healthline.com.

Διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί με μέτρια, υψηλή και πολύ υψηλή διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο είχαν 54%, 96% και 97% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν κλινικά σημαντικά ιατρικά λάθη. Από την άλλη βρέθηκε, ο επαρκής ύπνος μπορεί να βελτιώσει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Τέλος, ο καλός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και ενισχύει την απόδοση της μνήμης τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Ο καλός ύπνος μπορεί να μεγιστοποιήσει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να ενισχύσει τη μνήμη. Αντίθετα, ο κακός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων.

3. Μπορεί να μεγιστοποιήσει την αθλητική απόδοση

Ο ύπνος έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την αθλητική απόδοση. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να βελτιώσει τις κινητικές δεξιότητες, τον χρόνο αντίδρασης, τη μυϊκή δύναμη, τη μυϊκή αντοχή και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού και να μειώσει το κίνητρό σας για άσκηση. Έτσι, ο επαρκής ύπνος μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να ανεβάσετε την απόδοσή σας στο επόμενο επίπεδο.

4. Μπορεί να δυναμώσει την καρδιά σας

Η χαμηλή ποιότητα ύπνου και η περιορισμένη διάρκεια του μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Μια μετα-ανάλυση 19 μελετών διαπίστωσε ότι ο ύπνος λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα 13% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Μια άλλη ανάλυση διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με 7 ώρες ύπνου, κάθε μείωση του ύπνου κατά 1 ώρα συσχετίστηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, ο σύντομος ύπνος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε εκείνους που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου – μια πάθση που χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες από 5 ώρες τη νύχτα είχαν 61% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνους που κοιμόντουσαν 7 ώρες.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο υπερβολικός ύπνος σε ενήλικες – περισσότερες από 9 ώρες – αποδείχθηκε επίσης ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης .

5. Επηρεάζει τον μεταβολισμό του σακχάρου

Ο σύντομος ύπνος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και αντίστασης στην ινσουλίνη (όταν το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την συγκεκριμένη ορμόνη ).

Μια ανασκόπηση 36 μελετών σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι ο πολύ σύντομος ύπνος λιγότερο από 5 ώρες και ο σύντομος ύπνος λιγότερο από 6 ώρες αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 48% και 18%, αντίστοιχα.

Θεωρείται ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές όπως μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξημένη φλεγμονή και αλλαγές στην ορμόνη της πείνας, καθώς και αλλαγές συμπεριφοράς όπως κακή λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής – όλα αυτά που αυξάνουν, δηλαδή, τον κίνδυνο διαβήτη.

Επιπλέον, η στέρηση ύπνου σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο διαβήτη.

6. Ο κακός ύπνος συνδέεται με την κατάθλιψη

Οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία, όπως η κατάθλιψη, συνδέονται στενά με την κακή ποιότητα ύπνου και τις διαταραχές ύπνου.

Μια μελέτη σε 2.672 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν άγχος και κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου από εκείνους χωρίς άγχος και κατάθλιψη.

Σε άλλες μελέτες βρέθηκε ότι άτομα με διαταραχές ύπνου όπως αϋπνία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου αναφέρουν επίσης υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από εκείνα που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες διαταραχές.

Εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο και παρατηρήσετε ότι η ψυχική σας υγεία έχει επιδεινωθεί, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας.

7. Ο ύπνος υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν λιγότερες από 5 ώρες τη νύχτα είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάποια ίωση σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν περισσότερες από 7 ώρες. Όσοι κοιμόντουσαν 5-6 ώρες είχαν 4,24 φορές περισσότερες πιθανότητες.

Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι ο σωστός ύπνος μπορεί να βελτιώσει τις αποκρίσεις αντισωμάτων του σώματός σας στα εμβόλια κατά της γρίπης.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top