Νεφρά: Οφθαλμολογική εξέταση δείχνει αν είναι υγιή – Επαναστατική τεχνολογία

οφθαλμολογική εξέταση για νεφρά

Οι τρισδιάστατες οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να αποκαλύψουν ζωτικές ενδείξεις για τα νεφρά και την υγεία του που ίσως συμβάλουν στην παρακολούθηση της εξέλιξης μιας νόσου, σύμφωνα με έρευνα.

Η πρόοδος αυτή ενδεχομένως να φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση της νεφρικής νόσου, η οποία συχνά εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Οι ειδικοί λένε ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την έγκαιρη διάγνωση, καθώς τα τρέχοντα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την πάθηση έως ότου χαθεί η μισή νεφρική λειτουργία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εικόνες υψηλής μεγέθυνσης για να ανιχνεύσουν αλλαγές στον αμφιβληστροειδή -το στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού που αισθάνεται το φως και στέλνει σήματα στον εγκέφαλο. Διαπίστωσαν ότι οι εικόνες προσφέρουν έναν γρήγορο, μη επεμβατικό τρόπο παρακολούθησης της υγείας των νεφρών.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες πίσω από την έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Communications, το μάτι είναι το μόνο μέρος του σώματος όπου είναι δυνατό να δει κανείς μια βασική διαδικασία που ονομάζεται μικροαγγειακή κυκλοφορία. Αυτή η ροή αίματος μέσω των πιο μικροσκοπικών αγγείων του σώματος επηρεάζεται συχνά στη νεφρική νόσο.

Η τεχνολογία OCT για την ακριβή πρόβλεψη της εξέλιξης της νεφρικής νόσου

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διερεύνησαν εάν οι τρισδιάστατες εικόνες του αμφιβληστροειδούς, που ελήφθησαν χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που ονομάζεται οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την ακριβή πρόβλεψη της εξέλιξης της νεφρικής νόσου.

Οι εξετάσεις OCT -που χρησιμοποιούνται από τους πιο εξελιγμένους οφθαλμίατρους- χρησιμοποιούν φωτεινά κύματα για να δημιουργήσουν μια εικόνα διατομής του αμφιβληστροειδούς, εμφανίζοντας κάθε μεμονωμένο στρώμα, μέσα σε λίγα λεπτά.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε εικόνες OCT από 204 ασθενείς σε διαφορετικά στάδια νεφρικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με μεταμόσχευση, και 86 υγιείς εθελοντές. Διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο είχαν λεπτότερο αμφιβληστροειδή σε σύγκριση με τους υγιείς. Έδειξε επίσης ότι η λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς προχώρησε καθώς η νεφρική λειτουργία μειώθηκε.

Αυτές οι αλλαγές αντιστράφηκαν όταν η νεφρική λειτουργία αποκαταστάθηκε μετά από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση. Οι ασθενείς με τη σοβαρότερη μορφή της νόσου, που έλαβαν μεταμόσχευση νεφρού, παρουσίασαν ταχεία πάχυνση του αμφιβληστροειδούς τους μετά την επέμβαση.

Σημαντική η επίπτωση της νεφρικής νόσου στον πληθυσμό

Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ κινδυνεύουν από νεφρική νόσο, η οποία συχνά προκαλείται από άλλες καταστάσεις που επιβαρύνουν τα νεφρά, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία.

Με περαιτέρω έρευνα, οι τακτικοί οφθαλμικοί έλεγχοι θα μπορούσαν μια μέρα να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου. Θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν στους ασθενείς να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία, λένε οι ειδικοί.

Η τεχνολογία, που υποστηρίζεται από την πλατφόρμα απεικόνισης της Heidelberg Engineering, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, μετρώντας τις αλλαγές στον αμφιβληστροειδή που υποδεικνύουν εάν -και με ποιον τρόπο- το νεφρό ανταποκρίνεται σε πιθανές νέες θεραπείες.

Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες -συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων κλινικών δοκιμών σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών- προτού η τεχνολογία μπορέσει να χρησιμοποιηθεί τακτικά.

Ο Δρ. Neeraj Dhaun, Καθηγητής Νεφρολογίας στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα, η οποία δείχνει ότι το μάτι είναι ένα χρήσιμο παράθυρο στο νεφρό, θα βοηθήσει στην αναγνώριση περισσότερων ατόμων με πρώιμη νεφρική νόσο—παρέχοντας την ευκαιρία να ξεκινήσουν θεραπείες πριν προχωρήσει».

«Προσφέρει επίσης δυνατότητες για νέες κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών για μια χρόνια ασθένεια που, μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε ο ειδικός.

«Οι νεφροπαθείς αντιμετωπίζουν συχνά επεμβατικές διαδικασίες για την παρακολούθηση της υγείας των νεφρών τους, συχνά εκτός από εξαντλητικές θεραπείες όπως η αιμοκάθαρση», ανέφερε σε σχόλιό του σχετικά με την έρευνα ο Δρ. Aisling McMahon, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας και πολιτικής στο Kidney Research UK.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top