Παχυσαρκία: Γονιδιακή θεραπεία προκαλεί απώλεια βάρους κατά 25% – Ξεκινούν κλινικές μελέτες

παχυσαρκία

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανερχόμενη κατηγορία φαρμάκων για την παχυσαρκία είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να τα παίρνουν μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα. Όταν η σεμαγλουτίδη -το συστατικό των φαρμάκων Ozempic και Wegovy– σταματήσει να εισέρχεται στον οργανισμό, το χαμένο βάρος ανακτάται.

Τώρα λοιπόν, οι ερευνητές της Fractyl Health, μια εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα το Lexington των Ηνωμένων Πολιτειών, πιστεύουν ότι έχουν βρει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν μια εφάπαξ γονιδιακή θεραπεία με ένεση στο πάγκρεας που επιτρέπει στο σώμα να παράγει τους δικούς του αγωνιστές GLP-1 στο διηνεκές.

Σε μια παρουσίαση που πραγματοποίησε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στις 4 Οκτωβρίου, η εταιρεία παρουσίασε τα δεδομένα για αυτή τη νέα γονιδιακή θεραπεία.

Τα ευρήματα έδειχναν ότι μια δόση του GLP-1 που έχει αναπτύξει η εταιρεία-η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι «PGTx» και η εμπορική ονομασία «Rejuva»- ήταν σε θέση να μειώσει σωματικό λίπος κατά περίπου 25% σε ένα μοντέλο ποντικού με διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη αυτή εξετάστηκε συγκριτικά η σεμαγλουτίδη, η δραστική ουσία που περιέχεται στα ευρέως γνωστά φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, οι ημερήσιες δόσεις της οποίας συνέβαλαν σε μικρότερη απώλεια βάρους στα ζώα που χορηγήθηκε, περίπου 18%.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Η σεμαγλουτίδη διατίθεται στην αγορά από τη Novo Nordisk, με την εμπορική ονομασία Ozempic για τον διαβήτη και Wegovy για την απώλεια βάρους. Το φάρμακο έχει οδηγήσει σε «πυρετό» στον τομέα της παχυσαρκίας στις φαρμακευτικές εταιρείες, με τις εταιρείες να προσπαθούν να ξεπεράσουν τον ηγέτη της αγοράς.

Η Fractyl βρίσκεται πίσω από μεγαλύτερα ονόματα όπως η Pfizer και η Eli Lilly, με την τελευταία να έχει λάβει ήδη έγκριση για το φάρμακο Mounjaro για τον διαβήτη. Η Novo Nordisk, εν τω μεταξύ, ενημερώνει το οπλοστάσιό της με επιλογές επόμενης γενιάς.

«Στοχεύουμε να σχεδιάσουμε μια καλύτερη θεραπεία GLP-1 που έχει τη δυνατότητα για περισσότερη ισχύ, καλύτερη ανεκτικότητα και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Fractyl, Timothy Kieffer και πρόσθεσε:

«Το Rejuva έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αυτά τα οφέλη επειδή στοχεύει στο πάγκρεας, έχει σχεδιαστεί για να μιμείται την ανθρώπινη φυσιολογία και μπορεί να παρέχει διαρκή οφέλη που επιμένουν μετά τη θεραπεία».

Εκτός από την απώλεια βάρους, όλα τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είχαν βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας και ινσουλίνης στο τέλος της μελέτης διάρκειας οκτώ εβδομάδων. Επίσης, συνέχισαν να χάνουν βάρος για τις πρώτες 15 ημέρες της μελέτης.

Το παρόν και το μέλλον στη θεραπεία της παχυσαρκίας

Το Rejuva λειτουργεί χρησιμοποιώντας έναν ανενεργό αδενο-σχετιζόμενο ιό για να παραδώσει ένα γονίδιο που διεγείρει την έκφραση του GLP-1 στα κύτταρα του παγκρέατος, οδηγώντας έτσι σε απελευθέρωση ινσουλίνης.

Ενώ η σεμαγλουτίδη χορηγείται μέσω υποδόριων ενέσεων, το Rejuva έχει σχεδιαστεί για να πηγαίνει απευθείας στο πάγκρεας μέσω έγχυσης, αν και τα ποντίκια στην τελευταία μελέτη έλαβαν ενδοπεριτοναϊκές ενέσεις. Ο τρόπος χορήγησης και ο σχεδιασμός της γονιδιακής θεραπείας την περιορίζουν στο πάγκρεας, μειώνοντας τις πιθανότητες για επιδράσεις εκτός στόχου, σύμφωνα με την εταιρεία.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν δει σημάδια ή προβλήματα ανεκτικότητας, αν και «το ποντίκι δεν είναι καλό μοντέλο για να εξεταστεί συγκεκριμένα ανεκτικότητα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Fractyl, Harith Rajagopalan, ο οποίος παρουσίασε τα δεδομένα. Ούτε μελέτες ιστών δεν βρήκαν στοιχεία σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών όπως ο καρκίνος του παγκρέατος.

Η έρευνα βασίζεται στα ευρήματα μιας μελέτης απόδειξης της ιδέας σε χοίρους, που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιδιακής & Κυτταρικής Θεραπείας. Η Fractyl εργάζεται επί του παρόντος σε μελέτες τοξικολογίας βελτιστοποίησης μολύβδου και IND και στοχεύει να πραγματοποιήσει τις πρώτες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους μέσα στο 2024.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top