Γιατί κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι κρυώνουν περισσότερο; Ο ειδικός εξηγεί

κρυώνουν

Σίγουρα υπάρχει επιστημονικός λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι νιώθουν πάντα ότι κρυώνουν; Τι μπορεί να συμβαίνει.

Δεν μπορεί να είναι απλώς τυχαίο ότι κάποια άτομα κρυώνουν συνέχεια. Δείτε τι λέει ο ειδικός για να μάθετε περισσότερα.

Ο Δρ Christopher Minson είναι καθηγητής στο τμήμα ανθρώπινης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Ένα από τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η θερμορύθμιση, δηλαδή, η διαδικασία με την οποία ο εγκέφαλος και το σώμα μας αλληλεπιδρούν και προσαρμόζονται καθώς ζεσταινόμαστε ή κρυώνουμε. Με απλά λόγια, είναι ο ιδανικός επιστήμονας να δώσει απαντήσεις.

Οι 4 ερωτήσεις στον ειδικό

  1. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα όταν ένα άτομο κρυώνει;
  2. Υπάρχει λόγος που αυτό φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες;
  3. Αν είσαι άτομο που κρυώνει πάντα, μπορείς να κάνεις κάτι για να «εκπαιδεύσεις» το σώμα σου;
  4. Πρέπει κάποιος που κρυώνει συνέχεια πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό;

1. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα όταν ένα άτομο κρυώνει;

Ο Δρ. Chris Minson (CM) λέει ότι: «Με απλά λόγια, το να αισθάνεσαι είτε κρύο είτε ζέστη σημαίνει ότι το «σημείο ρύθμισης» θερμοκρασίας του σώματος προκαλείται από θερμικές εισροές σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του αίματος, της σπονδυλικής στήλης , των οργάνων μας, των μύες μας και του δέρματός μας. Μέρος του εγκεφάλου μας συλλέγει όλες αυτές τις θερμικές εισροές και ουσιαστικά τις συγκρίνει με τη θερμοκρασία του σώματος που θέλει να κρατήσει.

Έτσι, εάν η θερμοκρασία του δέρματός σας είναι μειωμένη, παρόλο που το υπόλοιπο σώμα σας εξακολουθεί να είναι σε ένα άνετο σημείο , θα νιώθετε κρύο σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετό κρύο ώστε να κάνετε αλλαγές συμπεριφοράς, όπως να φορέσετε ένα πουλόβερ».

2. Υπάρχει λόγος που αυτό φαίνεται να επηρεάζει πιο πολύ τις γυναίκες;

Τα άτομα που αισθάνονται “πάντα κρύο” έχουν συνήθως χαμηλότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με την επιφάνεια του σώματος (συνήθως, γυναίκες και ηλικιωμένοι) κάτι που τους υπαγορεύει να εξοικονομήσουν θερμότητα.

Υπάρχουν, επίσης, περιορισμένες αναφορές ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος, γεγονός που τις κάνει πιο ευαίσθητες στο κρύο. Ωστόσο, δεν έχουν συγκεντρωθεί αρκετά καλά δεδομένα σχετικά με αυτήν τη θεωρία για να την επιβεβαιώσουν ή να την διαψεύσουν.

Ένα κοινό παράπονο στις σχέσεις είναι ότι τα πόδια των γυναικών είναι συχνά πολύ κρύα, ειδικά στο κρεβάτι. Αυτό έχει να κάνει με τη σχέση μάζας κάτω σώματος προς επιφάνεια του υπόλοιπου σώματος στις γυναίκες. Καθώς το σώμα τους εργάζεται για τη διατήρηση της θερμότητας, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα (χέρια και πόδια) για να κρατήσει τον πυρήνα ζεστό. Αυτή η μειωμένη ροή αίματος οδηγεί σε κρύα χέρια και πόδια στις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.

Να το έχετε λοιπόν: ο εγκέφαλός σας είναι απλώς ένας καταπονημένος διαχειριστής μιας προσπάθειας να σας κρατήσει ζωντανούς. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό.

3. Αν είσαι άτομο που κρυώνει πάντα, μπορείς να κάνεις κάτι για να «εκπαιδεύσεις» το σώμα σου;

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να αυξήσει τη μυική μάζα του. Αυτό θα αυξήσει τον συνολικό μεταβολικό ρυθμό (αν και δεν είναι εύκολο να γίνει).

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να κάνει ένα άτομο είναι να υποβάλλεται σε ψυχρές συνθήκες, όπως να αφήνει τον εαυτό του να εκτίθεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για σύντομες χρονικές περιόδους. Ακούγεται άβολο, αλλά έχει βρεθεί ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αίσθηση του κρύου.

Ένα παράδειγμα είναι να βάζετε το ντους σε «κρύο» για μικρό χρονικό διάστημα στο ντους. Δεν είναι εύκολο να το κάνετε, και θα πρέπει να αυξάνετε έως και ένα πλήρες λεπτό κάθε μέρα, αλλά σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να τους βοηθήσει να μειώσουν την αίσθηση του κρύου.

4. Πρέπει κάποιος που κρυώνει συνέχεια πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό;

Υπάρχει η πιθανότητα η διαρκής αίσθηση κρύου κάποιου να προκαλείται από ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και αυτό μπορεί να επαληθευτεί με μια εξέταση αίματος.

Αυτή είναι μακράν η πιο σπάνια κατάσταση, αλλά η λήψη ορμονικών συμπληρωμάτων, εάν χρειάζεται ιατρικά, μπορεί να βοηθήσει. Εάν ένα άτομο είναι αρκετά νωχελικό, νιώθει κόπωση και κρυώνει συνέχεια, ίσως αξίζει να γίνει αξιολόγηση των ορμονών του θυρεοειδούς.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top