Το «Χειμερινό πέος» και άλλοι 6 απροσδόκητοι τρόποι που ο κρύος καιρός επηρεάζει το σώμα

κρύο

Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε αρκετό κρύο, με ακόμη πιο χαμηλές θερμοκρασίες να προβλέπονται τις επόμενες ημέρες. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αρκετών απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων υγείας.

Ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Κάποιους από αυτούς μπορεί να τους περιμένετε, όπως τον αυξημένο βήχα και το κρυολόγημα.

Αλλά άλλες παρενέργειες των παγωμένων συνθηκών μπορεί να εκπλήξουν περισσότερο, καθώς περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, το λεγόμενο «χειμερινό πέος» και ακόμη και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

6 τρομακτικοί τρόποι με τους οποίους ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας

  1. «Χειμερινό πέος»
  2. Κρυοπαγήματα
  3. Θρόμβοι αίματος
  4. Αναπνευστικά προβλήματα
  5. Μειωμένη ανοσία
  6. Πόνος στην πλάτη

ΚΡΥΟ ΣΩΜΑ

1. «Χειμερινό πέος»

Ίσως έχετε ακούσει άντρες να παραπονιούνται ότι το πέος τους φαίνεται λίγο μικρότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αν και αυτό ακούγεται σαν μύθος, η Δρ. Sarah Jarvis είπε στο Sun Health ότι «τεχνικά, το χειμερινό πέος υπάρχει». Έχει να κάνει με τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα που συστέλλονται όταν κάνει κρύο προκειμένου να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος σε ζωτικές περιοχές όπως τα εσωτερικά μας όργανα.

Η γενική ιατρός και κλινική διευθύντρια του Patient.info εξήγησε: «Βασικά, το χειμώνα το σώμα διατηρεί τη θερμότητα κλείνοντας τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια. Γνωρίζουμε ότι ένα από τα πιο εμφανή σημεία, επειδή έχει πολύ μεγάλη επιφάνεια, είναι το πέος. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι όρχεις τείνουν να γίνονται μικρότεροι στο κρύο, ανεξάρτητα από το αν μπορούν να τραβηχτούν ψηλότερα στο όσχεο. Δεν είναι μια μόνιμη αλλαγή, αν ζεσταθείτε τότε θα επιστρέψει στο φυσιολογικό».

Γράφοντας για το The Conversation, ο καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Adam Taylor, είπε ότι η ευαισθησία αυτού του σημείου σε ψυχρές θερμοκρασίες έχει να κάνει με την ανατομία του. Σύμφωνα με τον ειδικό, η φυσική απόκριση της ροής του αίματος που εκτρέπεται από το πέος μειώνει το μέγεθός του αλλά επίσης το κρατά πιο κοντά στο σώμα για να αποτρέψει το πάγωμα.

«Μια παρόμοια αλλαγή συμβαίνει με τους όρχεις, οι οποίοι, όταν κρυώνουν, έλκονται πιο κοντά στο σώμα για να διατηρηθούν ζεστοί», πρόσθεσε ο Δρ. Taylor, τονίζοντας ότι παρά αυτά τα προστατευτικά μέτρα, το πέος μπορεί ακόμα να υποστεί βλάβη στους ιστούς εάν εκτεθεί σε θερμοκρασίες κάτω των 0 βαθμών Κελσίου.

2. Κρυοπαγήματα

Μιλώντας για κρυοπαγήματα, δεν είναι μόνο τα απόκρυφα σημεία του σώματος που πέφτουν θύματα των πιο χαμηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πιο συχνά επηρεάζουν τη μύτη, τα αυτιά, τα μάγουλα, το πηγούνι, τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

Τα CDC περιγράφουν τα κρυοπαγήματα ως τραυματισμό στο σώμα που προκαλείται από το κρύο. Το NHS προσθέτει ότι συνήθως εμφανίζονται σε θερμοκρασίες κάτω των -0,55 C. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν με τα προσβεβλημένα μέρη να αισθάνονται κρύα και επώδυνα, μαζί με αίσθηση σαν καρφίτσες και βελόνες. Αυτό είναι το στάδιο που είναι γνωστό ως πάγωμα, στο οποίο το δέρμα γίνεται μουδιασμένο και λευκό.

Η παρατεταμένη έκθεση στο κρύο προκαλεί βλάβη στους ιστούς. Η πληγείσα περιοχή μπορεί να αισθάνεται σκληρή και παγωμένη, αλλά θα κοκκινίσει και θα κάνει φουσκάλες όταν ξεπαγώσει. Αυτό ονομάζεται επιφανειακό κρυοπάγημα, καθώς επηρεάζει τα ανώτερα στρώματα του δέρματος και των ιστών.

Χρειάζεται θεραπεία, αλλά δεν είναι τόσο σοβαρό όσο το βαθύ κρυοπάγημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη κάτω από το δέρμα στους τένοντες, τους μύες, τα νεύρα και τα οστά. Το δέρμα γίνεται λευκό, μπλε ή κηλιδωμένο και καθώς ξεπαγώνει, οι γεμάτες αίμα φουσκάλες μετατρέπονται σε πυκνές μαύρες κρούστες.

Είναι πιθανό ο ιστός να πεθάνει εάν τα κρυοπαγήματα έχουν προχωρήσει σε αυτό το στάδιο και ο προσβεβλημένος ιστός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί για να αποφευχθεί η μόλυνση.

3. Θρόμβοι αίματος

Δεν προκαλούνται όλα τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κρυολόγημα από την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία του σπιτιού καθώς ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός έξω έχει επίσης σημασία. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το σώμα μας δίνει μια συνεχή μάχη για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα μας στους 37,5 βαθμούς Κελσίου, ώστε τα κύτταρα και τα όργανα να προστατεύονται από βλάβες.

Προσθέτει ότι όταν αρχίζουμε να κρυώνουμε, το αίμα μας γίνεται πιο παχύρρευστο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πήξη του αίματος. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να είναι σοβαροί εάν δεν αντιμετωπιστούν, οδηγώντας σε επικίνδυνα συμβάντα για την υγεία όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε περισσότερα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά τις ημέρες με ψυχρότερο καιρό. Η υπηρεσία συνέστησε να θερμάνετε το σπίτι σας ή συγκεκριμένα δωμάτια που χρησιμοποιείτε στους 18 C τουλάχιστον.

«Αυτή είναι η θερμοκρασία στην οποία αρχίζουμε να βλέπουμε αλλαγές στο σώμα, όταν το αίμα αρχίζει να πυκνώνει. Έτσι, οι θερμοκρασίες πάνω από αυτό είναι οι καλύτερες για την προστασία της υγείας σας».

Το να κινείστε αντί να κάθεστε ακίνητοι μπορεί επίσης να αποτρέψει την πήξη του αίματός σας καθώς και να σας κρατήσει λίγο πιο ζεστούς. Το να σηκώνεστε ανά διαστήματα για να φτιάξετε ένα ζεστό ρόφημα ή να φάτε ένα σνακ είναι ένας καλός τρόπος για να θυμάστε να συνεχίζετε να κινείστε. Εάν δεν μπορείτε να μετακινηθείτε, κουνήστε τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών σας.

4. Αναπνευστικά προβλήματα

Πολλοί από εμάς κρατάμε τα παράθυρά μας καλά κλειστά όλη την ημέρα για να κρατάμε έξω τον κρύο αέρα. Μπορεί να νομίζετε ότι η νύχτα είναι μια καλή στιγμή να ανοίξετε ένα παράθυρο και να αερίσετε το μέρος, αφού είστε κρυμμένοι κάτω από τα σκεπάσματα σας.

Αλλά το Met Office προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό να διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό και το παράθυρο του υπνοδωματίου σας κλειστό τις κρύες νύχτες του χειμώνα. «Η εισπνοή κρύου αέρα μπορεί να είναι κακό στην υγεία σας, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων στο στήθος», ανέφερε.

Το Asthma + Lung UK είπε ότι ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει στένωση των αεραγωγών, αυξάνοντας την ποσότητα βλέννας που παράγετε και δυσκολεύοντας την αναπνοή σας. Ο κρύος, ξηρός αέρας μπορεί επίσης να ερεθίσει τους αεραγωγούς σας και να επιδεινώσει συμπτώματα όπως συριγμό, βήχα και δύσπνοια.

5. Μειωμένη ανοσία

Το κρύο μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος που τις εβδομάδες μετά το κρύο βλέπουμε περισσότερους θανάτους από λοιμώξεις όπως η πνευμονία -και οι πνευμονικές παθήσεις και ο βήχας μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρό πρόβλημα.

Το Asthma + Lung UK πρόσθεσε ότι ενώ ο κρύος αέρας μπορεί να δυσκολέψει την καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο προστατευόμαστε από τον ψυχρότερο καιρό που μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο. Το να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην εξάπλωση λοιμώξεων του αναπνευστικού.

6. Πόνος στην πλάτη

Εάν αισθάνεστε ότι ο πόνος στην πλάτη σας είναι χειρότερος όταν κάνει κρύο έξω, δεν είναι αποκύημα της φαντασίας σας.

Το Johns Hopkins Medicine τονίζει: «Ο πόνος στην πλάτη μπορεί πράγματι να σχετίζεται με τη βαρομετρική πίεση και την εξωτερική θερμοκρασία. Οι αλλαγές στην πίεση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις με αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης. Οι αρθρώσεις σας αντιδρούν στο περιβάλλον, με το κρύο να τις κάνει πιο άκαμπτες και πιο πιθανό να υποστούν τραυματισμό».

Όλο Υγεία

Scroll to Top