Η σωστή ρύθμιση στον θερμοστάτη για ζεστό σπίτι τον χειμώνα και χαμηλούς λογαριασμούς

θερμοστάτη για ζεστό σπίτι

Οι μήνες του χειμώνα έχουν φτάσει να προκαλούν… τρόμο σε πολύ κόσμο, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών καλούνται να λύσουν έναν δύσκολο γρίφο: πώς να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά φέτος τον χειμώνα χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα.

Καθώς η ζεστασιά από τη θέρμανση γίνεται όλο και πιο ακριβή, οι πολυμήχανοι ιδιοκτήτες εφευρίσκουν τρόπους για να μειώσουν το κόστος. Ένας από αυτούς είναι και η ρύθμιση του θερμοστάτη στη σωστή θερμοκρασία.

Πολλοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ρυθμίσουν τον θερμοστάτη τους σε επίπεδα απλής συντήρησης και να βγάλουν το χειμώνα ντυμένοι σαν… κρεμμύδι κάτω από δεκάδες κουβέρτες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι σωστό για πολλούς λόγους, με βασικότερο την υγεία μας.

Παρόλο που για να εξελιχθεί σε κίνδυνο για την υγεία, θα πρέπει να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη στο σπίτι σας σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία, ο Ram Narayanamurthy, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Τεχνολογιών Κτιρίων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, προειδοποιεί να μην πέσει κάτω από τους 15,5 βαθμούς.

«Πρέπει να διατηρείτε τη θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να αντιμετωπίσετε πραγματικά προβλήματα υγείας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρείτε το σπίτι σε λογική θερμοκρασία που δεν είναι ψυχρή», είπε ο ειδικός στο USA TODAY.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη διατήρηση των εσωτερικών θερμοκρασιών μεταξύ 17,7 και 23,8 βαθμών για υγιή άτομα. Αλλά για όσους είναι πολύ νέοι, ηλικιωμένοι ή έχουν προβλήματα υγείας, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 20 βαθμούς, λέει ο οργανισμός.

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας στους 20 βαθμούς Κελσίου

Αν δεν μένετε μόνοι, πιθανότατα έχετε εμπλακεί σε «διαμάχες» για τον θερμοστάτη με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή συγκάτοικο που απλώς προτιμά να διατηρεί μια διαφορετική θερμοκρασία στο σπίτι. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν χρήσιμες συστάσεις για τη σωστή θερμοκρασία στο σπίτι το χειμώνα.

Ποιος είναι ο μαγικός αριθμός; 20 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Αλλά αν αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο, οπουδήποτε γύρω στους 21 βαθμούς είναι ένας καλός στόχος όταν κάνει κρύο. «Ένα σπίτι με εσωτερική θερμοκρασία κοντά στους 21 βαθμούς είναι αρκετά άνετο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Narayanamurthy.

Όλο Υγεία

Scroll to Top