Καρκίνος του ήπατος: Αυτό το ρόφημα αυξάνει τον κίνδυνο έως και 85%

καρκίνος του ήπατος

Περίπου το 65% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει καθημερινά τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύεται στο JAMA.

Η χρόνια ηπατική νόσος είναι μια κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος και θνησιμότητα που σχετίζεται με ηπατική νόσο.

Ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, ήταν οι επικεφαλής μιας από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στο ρόφημα με ζάχαρη, στα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά και τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και της θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ζαχαρούχων ροφημάτων και της θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Longgang Zhao, του Τμήματος Ιατρικής Δικτύου του Brigham’s Channing.

«Εάν επιβεβαιωθούν, τα ευρήματά μας μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για μια στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση του κινδύνου ηπατικής νόσου με βάση δεδομένα από μια μεγάλη και γεωγραφικά διαφορετική κοόρτη», πρόσθεσε ο ειδικός.

Έως και 85% υψηλότερος κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος από ένα ρόφημα με ζάχαρη καθημερινά

Αυτή η παρατηρητική μελέτη συμπεριέλαβε σχεδόν 100.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τη μεγάλη, προοπτική μελέτη Women’s Health Initiative. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν τη συνηθισμένη κατανάλωση αναψυκτικού ή ποτών φρούτων (εκτός του χυμού φρούτων) και στη συνέχεια ανέφεραν την κατανάλωση τεχνητά ζαχαρούχων ποτών μετά από τρία χρόνια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γυναίκες για περισσότερο από 20 χρόνια. Επίσης, εξέτασαν την αυτοαναφερόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και τον θάνατο λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου, όπως η ίνωση, η κίρρωση ή η χρόνια ηπατίτιδα, τα οποία επαληθεύτηκαν περαιτέρω από ιατρικά αρχεία.

Συνολικά 98.786 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών συμπεριλήφθηκαν στις τελικές αναλύσεις. Το 6,8% των γυναικών που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη καθημερινά είχαν 85% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και 68% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα από τρία ζαχαρούχα ποτά το μήνα.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συναχθεί η αιτιότητα. Επίσης, βασίστηκαν σε απαντήσεις που ανέφεραν μόνες τους οι συμμετέχουσες σχετικά με την πρόσληψη, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα αποτελέσματα.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επικυρωθεί η συσχέτιση κινδύνου και να προσδιοριστεί γιατί τα ζαχαρούχα ποτά φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και ασθενειών. Επιπλέον, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αποσαφήνιση των πιθανών μηχανισμών με την ενσωμάτωση γενετικών, προκλινικών και πειραματικών μελετών και γονιδιακών δεδομένων.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top