Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία προκαλεί το δεύτερο κρούσμα σε άνθρωπο

Γρίπη των πτηνών

Το CDC εκτιμά ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα σε ανθρώπους με γρίπη των πτηνών, δεδομένων των υψηλών επιπέδων του ιού στο νωπό γάλα από μολυσμένες αγελάδες.

Με γρίπη των πτηνών διαγνώστηκε ένας άνδρας που εργαζόταν σε κτηνοτροφική μονάδα του Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι υγειονομικές αρχές ο εργαζόμενος είχε έρθει σε επαφή με αγελάδες που εικάζεται ότι είχαν μολυνθεί με τον ιό H5N1 που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ασθενής εμφάνισε ήπια συμπτώματα και έκτοτε έχει αναρρώσει. Αυτό είναι το δεύτερο κρούσμα σε άνθρωπο που καταγράφεται στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα σε ανθρώπους, δεδομένων των υψηλών επιπέδων του ιού στο νωπό γάλα από μολυσμένες αγελάδες και της έκτασης της εξάπλωσης στις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες. Ωστόσο, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Τα παστεριωμένα προϊόντα είναι ασφαλή

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) εκτιμά ότι το μη παστεριωμένο γάλα είναι ο κύριος φορέας μετάδοσης του ιού μεταξύ των αγελάδων, αν και οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς εξαπλώνεται.

Ο ιός έχει βρεθεί σε υψηλά επίπεδα στο νωπό γάλα μολυσμένων αγελάδων, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι τα παστεριωμένα προϊόντα είναι ασφαλή, επειδή έχει επιβεβαιωθεί ότι η θερμική επεξεργασία σκοτώνει τον ιό.

Για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού στα βοοειδή, το USDA έθεσε σε ισχύ ένα μέτρο, βάσει του οποίου, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής θα πρέπει να είναι αρνητικές πριν μεταφερθούν από τη μία πολιτεία στην άλλη.

«Είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν αρκετά κρούσματα που θα προέρχονται από έκθεση σε μολυσμένες αγελάδες και το γάλα τους μεταξύ των εργαζομένων στις φάρμες», δήλωσε ο Δρ. Αμές Αντάλτζα, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

Η εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών

Από το 2020, ο ιός της γρίπης των πτηνών εξαπλώνεται μεταξύ περισσότερων ειδών σε δεκάδες χώρες. Ο εντοπισμός του σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής νωρίτερα φέτος ήταν μια απροσδόκητη τροπή που προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται.

Μέχρι  χθες, ο ιός είχε επιβεβαιωθεί σε 51 κοπάδια αγελάδες κτηνοτροφικών μονάδων σε εννέα πολιτείες, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Δεκαπέντε από τα κοπάδια ήταν στο Μίσιγκαν.

Πρώτο κρούσμα στην Αυστραλία

Οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας ανέφεραν χθες το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στη χώρα. Πρόκειται για ένα 2χρονο κοριτσάκι που προσβλήθηκε από τον ιό στην Ινδία και νόσησε τον Μάρτιο. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας της Βικτώριας ανέφερε ότι το παιδί είχε σοβαρή λοίμωξη, αλλά έχει αναρρώσει πλήρως. Επιπλέον, η ιχνηλάτηση επαφών δεν αποκάλυψε άλλα κρούσματα και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι πολύ χαμηλός.
.

Όλο Υγεία

Scroll to Top