Αν δεν φοράτε τα γυαλιά σας κινδυνεύετε από αυτήν την πάθηση – Νέα μελέτη

γυαλιά οράσεως

Η αντιμετώπιση της υγείας της όρασής σας και άλλων αισθήσεων, όπως η ακοή, μπορεί να αποτρέψει μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο καθώς μεγαλώνουν.

Υπάρχει ένας ελάχιστα γνωστός λόγος για τον οποίο η χρήση γυαλιών, εάν συνταγογραφηθεί, μπορεί να είναι ευεργετική αργότερα στη ζωή σας. Ποιος είναι αυτός;

Πόνος στα μάτια: Τι σημαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

Από ποια πάθηση κινδυνεύετε εάν δεν φοράτε τα γυαλιά σας

Το να φοράτε γυαλιά, διασφαλίζοντας ότι βλέπετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας μπορεί πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο από αυτήν την πάθηση.

Ένας στους τρεις Έλληνες έχει μυωπία, δείχνει ελληνική μελέτη, και χρειάζονται κάποια μορφή διόρθωσης της όρασης, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η χρήση διορθωτικών γυαλιών και η φροντίδα της όρασής τους μπορεί πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο από αυτήν την εκφυλιστική πάθηση: την άνοια.

Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Τι έδειξε η μελέτη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology έδειξε ότι η βελτίωση ή διόρθωση της όρασης, όπως η χρήση γυαλιών ή η επέμβαση καταρράκτη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Οι συγγραφείς έγραψαν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να αξιολογηθεί πώς η βελτίωση της όρασης επηρεάζει τη γνωστική έκπτωση και τον κίνδυνο άνοιας.

Τα δεδομένα προήλθαν από 2.967 άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω που έκαναν τεστ όρασης. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις έρευνας σχετικά με τη γνωστική λειτουργία και την άνοια. Τα τεστ όρασης μέτρησαν πόσο καλά οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν πράγματα που ήταν μακριά, πράγματα που ήταν πολύ κοντά τους ή πράγματα που δεν είχαν σαφές περίγραμμα για να τα ξεχωρίσουν από το φόντο.

Συνολικά, το 12% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχε άνοια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 77 ετών.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν άτομα με μη διορθωμένα προβλήματα όρασης, διαπίστωσαν ότι:

  • Το 22% των ανθρώπων που είχαν πρόβλημα να δουν πράγματα κοντά τους είχαν άνοια
  • Το 33% των ανθρώπων που είχαν μέτριο ή χειρότερο πρόβλημα να δουν πράγματα μακριά είχαν άνοια
  • Το 26% των ατόμων με ευαισθησία αντίθεσης είχαν άνοια
  • Τα άτομα που είχαν πολλαπλά προβλήματα όρασης είχαν ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν άνοια.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματά τους είναι η πρώτη σημαντική ενημέρωση δεδομένων για τη σχέση μεταξύ όρασης και άνοιας τα τελευταία 15 χρόνια και ότι παλαιότερα δεδομένα χρησιμοποιούσαν αυτοαναφερόμενες πληροφορίες λειτουργίας όρασης, κάτι που πιθανότατα σήμαινε ότι δεν ήταν ακριβείς.;

Τονώστε τον εγκέφαλο σας!

Η τόνωση του εγκεφάλου σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας διατηρώντας ορισμένες νευρικές οδούς σε λειτουργία, σύμφωνα με την Dementia Society of America. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο και η αύξηση των αισθητηριακών ερεθισμάτων που λαμβάνετε από την όραση, την ακοή, την όσφρηση, τη γεύση ή τις αισθήσεις.

Αν κάποιος χρειάζεται γυαλιά αλλά δεν τα χρησιμοποιεί, δεν διεγείρει τον εγκέφαλο με όλα τα αισθητηριακά ερεθίσματα που θα μπορούσατε να του παρέχει.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της αγγειακής, άνοια με σωμάτια Lewy, της μετωποκροταφικής, της χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας (ΧΤΕ), του υδροκέφαλου φυσιολογικής πίεσης (νερό στον εγκέφαλο) και της πιο γνωστής, της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ενώ ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις είναι γενετικές, πράγμα που σημαίνει ότι το DNA σας μπορεί να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο, η πλειονότητα μπορεί να μετριαστεί αντιμετωπίζοντας παράγοντες κινδύνου στον τρόπο ζωής, που μπορεί να περιλαμβάνουν κακή όραση και απώλεια άλλων αισθητηριακών ερεθισμάτων.

Η απώλεια ακοής, η απώλεια όρασης, η απώλεια των αισθήσεων – όπως η ικανότητα αφής ή όσφρησης – όλα αυτά συνδέονται με τη μείωση της προσομοίωσης του εγκεφάλου. Κι όταν δεν χρησιμοποιούμε το πλήρες εύρος της όρασής μας, δεν διεγείρουμε ολόκληρο τον εγκέφαλο, επομένως δεν γυμνάζουμε τις νευρικές οδούς του.

Το να διεγείρετε τον εγκέφαλο σας μπορεί να ενισχύσει αυτά τα μονοπάτια, διασφαλίζοντας  έτσι την υγεία του εγκεφάλου σας. Ο εκφυλισμός του εγκεφάλου, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, είναι φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης και της ζωής, αλλά μπορούν να ληφθούν μέτρα για να επιβραδυνθεί, ίσως ακόμη και να μην εμφανιστεί ποτέ.

Ενδεχομένως να μην σταματήσετε την άνοια στο μέλλον, αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά για να μειώσετε τους κινδύνους, ώστε να μπορέσετε να την αποφύγετε. Ένα από αυτά είναι να φοράτε τα γυαλιά σας, αν σας συνταγογραφηθούν, ή να φορέσετε ακουστικά βαρηκοΐας, αν έχει μειωθεί η ακοή σας.

Scroll to Top