Πόνος στα μάτια: Τι σημαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

πόνος στα μάτια

Ο πόνος στα μάτια είναι πιο σοβαρός από τον απλό ερεθισμό που νιώθετε όταν σκουπιδάκι ή μια βλεφαρίδα έχει μπει στο μάτι σας. Επίσης, είναι κάτι περισσότερο από το αίσθημα κούρασης των ματιών που μπορεί να νιώθετε αν είστε όλη μέρα μπροστά από τον υπολογιστή.

Ο πόνος στα μάτια μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια και να οφείλεται σε πράγματα όπως τραυματισμοί, φλεγμονές και λοιμώξεις. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του πόνου και μπορεί να περιλαμβάνει από οφθαλμικές σταγόνες μέχρι χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής του Κλίβελαντ, ο πιο σοβαρός πόνος στα μάτια είναι έντονος, διαρκεί περισσότερο και μπορεί να εμφανιστεί μαζί με άλλα συμπτώματα.

Μερικές φορές ο πόνος στα μάτια μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενου προβλήματος υγείας ή τραυματισμού. Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό εάν έχετε ξαφνικά πόνο στα μάτια ή πόνο που επιδεινώνεται συνεχώς.

Ποιοι μπορεί να εμφανίσουν πόνο στα μάτια;

Ο πόνος στα μάτια λόγω τραυματισμών μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ιδιαίτερα εάν δεν φοράτε προστατευτικά γυαλιά κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που θέτουν τα μάτια σας σε κίνδυνο.

Μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στον πόνο στα μάτια εάν φοράτε φακούς επαφής ή εάν έχετε ορισμένες παθήσεις, όπως αλλεργίες ή προβλήματα στα ιγμόρεια. Ο πόνος στα μάτια μπορεί να σημαίνει πόνο σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο των ματιών, όπως:

 • Στα βλέφαρα.
 • Στον επιπεφυκότα, μια μεμβράνη που προστατεύει το μάτι.
 • Στον σκληρό χιτώνα, το ασπράδι του ματιού.
 • Στον κερατοειδή, ο καθαρός θόλος στο μάτι που βοηθά στην εστίαση.
 • Στην κόγχη του ματιού, η κοιλότητα που κρατά το μάτι στο κρανίο.

Το να μπορείτε να εξηγήσετε πού ακριβώς εντοπίζεται ο πόνος στα μάτια μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να προσδιορίσει την αιτία.

Οι 6 πιο συχνές αιτίες πόνου στα μάτια

Πολλές καταστάσεις και παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα μάτια. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Λοιμώξεις
 2. Φακοί επαφής
 3. Αλλεργίες
 4. Τοξίνες
 5. Φλεγμονή
 6. Αυξημένη πίεση των ματιών

1. Λοιμώξεις

Μπορείτε να μεταφέρετε ιούς, βακτήρια ή μύκητες από τα χέρια στα μάτια σας όταν τα τρίβετε ή όταν βάζετε τα χέρια σας κοντά στα μάτια σας. Οι λοιμώξεις μπορούν επίσης να εξαπλωθούν από περιοχές του σώματος (όπως η μύτη ή τα ιγμόρεια) στα μάτια σας.

2. Φακοί επαφής

Φακοί που είναι βρώμικοι ή που δεν εφαρμόζουν καλά μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα μάτια. Η χρήση φακών επαφής περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο (κατά τη διάρκεια της νύχτας) ή η μη κατάλληλη αντικατάστασή τους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στα μάτια. Μην φοράτε φακούς επαφής που δεν σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

3. Αλλεργίες

Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη, τη σκόνη ή τα ζώα, τα μάτια σας μπορεί να ερεθιστούν, να έχετε φαγούρα και ακόμη και να πονέσουν.

4. Τοξίνες

Τα μάτια σας μπορεί να ερεθιστούν από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, το χλώριο σε μια πισίνα ή άλλους τύπους επικίνδυνων χημικών ουσιών.

5. Φλεγμονή

Η φλεγμονή, μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο ή αλλαγές χρώματος στο μάτι. Το λευκό μέρος του ματιού μπορεί να γίνει κόκκινο, μπορεί να γίνετε πολύ ευαίσθητοι στο φως και το μάτι να πονά.

6. Αυξημένη πίεση των ματιών

Η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι αποτέλεσμα της γήρανσης. Η αποχετευτική οδός ή αποχετευτική γωνία του ματιού, όπως επιστημονικά λέγεται, γίνεται λιγότερο επαρκής με το πέρασμα του χρόνου, αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό του ματιού αυξάνει σταδιακά.

Κοινές καταστάσεις, σημεία και συμπτώματα που συνδέονται με τον πόνο στα μάτια μπορεί να αφορούν μόνο ένα μέρος του ματιού ή περισσότερα από ένα μέρη. Πολλοί τύποι οφθαλμικών προβλημάτων μπορεί να προκαλέσουν πόνο, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων, όπως η κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου, η επιπεφυκίτιδα, βλάβες και λοιμώξεις του κερατοειδούς, ξηροφθαλμία, γλαύκωμα και άλλες καταστάσεις όπως το αμβλύ τραύμα, η οπτική νευρίτιδα, η ραγοειδίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στα μάτια

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί και να θεραπευθεί ο πόνος στα μάτια είναι γενικά ο προσδιορισμός της αιτίας και στη συνέχεια η θεραπεία της. Μπορεί να μην χρειαστείτε καν παυσίπονα.

Θεραπεία για πόνο στα μάτια που προκαλείται από μολυσματικές καταστάσεις
Η αντιμετώπιση του πόνου των ματιών που προκύπτει από λοιμώξεις μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Αντιβιοτικές, αντιμυκητιακές ή αντιικές οφθαλμικές σταγόνες.
 • Από του στόματος μη ναρκωτικά φάρμακα για τη μείωση του πόνου ή των συμπτωμάτων αλλεργίας.
 • Μη συνταγογραφούμενα τεχνητά δάκρυα.

Όταν έχετε πόνο στα μάτια και μόλυνση μπορείτε να ανακουφιστείτε:

 • Χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα ή χαρτομάντιλο κάθε φορά που σκουπίζετε το πρόσωπό σας ή τα μάτια σας.
 • Με συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα μετά από βήχα, φτέρνισμα ή χρήση της τουαλέτας.
 • Κρατώντας τα χέρια και τα δάχτυλά σας μακριά από τα μάτια σας.
 • Αποφεύφοντας τη χρήση φακών επαφής ενώ τα μάτια σας είναι μολυσμένα.
 • Αποφεύγοντας τη χρήση μακιγιάζ ενώ τα μάτια σας είναι μολυσμένα.

Θεραπεία για πόνο στα μάτια που προκαλείται από τραυματισμό
Εάν έχετε τραυματισμό στα μάτια, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

 • Ζητήστε ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό.
 • Τοποθετήστε απαλά ένα κάλυμμα πάνω από το μάτι σας μέχρι να λάβετε ιατρική βοήθεια.
 • Αν δεν έχετε υποστεί χημικό τραυματισμό, μην ξεπλύνετε τα μάτια σας με νερό.
 • Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε ένα αντικείμενο που έχει κολλήσει στο μάτι σας.
 • Μην τρίβετε τα μάτια σας και μην ασκείτε πίεση.
 • Εάν το μάτι σας αιμορραγεί, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν πρέπει να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς αυτά μπορεί να αραιώσουν το αίμα και να κάνουν πιο δύσκολο τον έλεγχο της αιμορραγίας.
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top