Δύο γυναίκες με καρδιοπάθεια περιγράφουν τα συμπτώματα που δεν κατάλαβαν ούτε οι γιατροί – Ο αγώνας τους μέχρι τη διάγνωση

καρδιοπάθεια

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καρδιοπάθεια συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα στις γυναίκες.

Ο Δρ. Philip Adamson, επικεφαλής ιατρός του τμήματος καρδιακής ανεπάρκειας της Abbott, τονίζει ότι οι γυναίκες συχνά διαγιγνώσκονται με άγχος ή κατάθλιψη όταν έχουν δύσπνοια ή αισθάνονται κόπωση -όταν ο πραγματικός ένοχος είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.

«Οι γυναίκες μπορεί επίσης να διαγνωστούν με αυτές τις παθήσεις όταν παρουσιάζουν ταχυπαλμίες που μπορεί να είναι αποτέλεσμα μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών. Αρκετές αντικειμενικές μελέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια συστηματική προκατάληψη που οδηγεί τους γιατρούς να διαγιγκώσκουν εσφαλμένα τη στεφανιαία νόσο και την καρδιακή ανεπάρκεια στις γυναίκες», σημείωσε ο ειδικός.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν 52% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν καθυστερημένη διάγνωση από τους άνδρες όταν παρουσιάζουν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τον Δρ. Bradley Serwer, καρδιολόγο και επικεφαλής ιατρό στη VitalSolution.

«Επειδή οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να μην αναγνωρίζονται καθόλου στις γυναίκες, μελέτες έχουν δείξει ότι λαμβάνουν λιγότερο επιθετική θεραπεία. Οι γυναίκες έχουν επίσης χαμηλότερη εκπροσώπηση στις κλινικές δοκιμές που αξιολογούν θεραπείες για καρδιακά επεισόδια από τους άνδρες», είπε ο Δρ. Serwer στο Fox News Digital.

Στο πλαίσιο αυτό, δύο γυναίκες με καρδιακές παθήσεις εξιστορούν τη δική τους εμπειρία από τον αγώνα που έδωσαν για να λάβουν διάγνωση.

Τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου φθάνουν μέχρι τη γήρανση

Η 79χρονη Carol Pollard που ζει στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, είναι πολύ εξοικειωμένη με τον κίνδυνο της λανθασμένης διάγνωσης. Πριν από μερικά χρόνια, όταν άρχισε να αισθάνεται να της κόβεται η ανάσα και ένιωθε έντονη κούραση, αυτή -και οι γιατροί της- στην αρχή το απέδωσαν στη μεγάλη της ηλικία.

«Ο σύζυγός μου και εγώ πήγαμε σε πέντε καρδιολόγους –και οι πέντε μου έκαναν λάθος διάγνωση», είπε η ίδια στο Fox News Digital. Η Pollard τελικά διαγνώστηκε με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας, κατάσταση όπου η βαλβίδα δεν κλείνει σφιχτά και το αίμα ρέει προς τα πίσω στην καρδιά. Της έδωσαν διάφορα φάρμακα, αλλά κανένα από αυτά δεν βοήθησε πολύ στα αναπνευστικά της προβλήματα.

«Εκείνη την εποχή, η ομάδα των γιατρών δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ήμουν τρελή ή αν έπαθα κρίσεις πανικού. Φύτεψαν αυτόν τον σπόρο της αμφιβολίας και είπα στον εαυτό μου: “Πρέπει να τους ακούσεις”. Έτσι, πήρα τα φάρμακα που μου έδωσαν, αλλά και πάλι δεν μπορούσα να αναπνεύσω», είπε η γυναίκα.

καρδιοπάθεια
Carol Pollard /Φωτογραφία: Fox News Digital

Αργότερα, όταν έκανε πρόσθετες εξετάσεις για να βρει εναλλακτικές θεραπείες για την ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας, η Pollard έμαθε ότι είχε μια άλλη πάθηση που όλοι είχαν παραβλέψει.

«Μια βιοψία καρδιάς μας έδωσε τελικά μια διάγνωση που όλοι είχαν χάσει, δηλαδή ότι έχω μια σπάνια καρδιακή νόσο που ονομάζεται καρδιακή αμυλοείδωση», εξηγεί η ασθενής. Με την καρδιακή αμυλοείδωση, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδές συσσωρεύεται στην καρδιά και την εμποδίζει να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.

«Μια πρωτεΐνη που αναπτύχθηκε στον μυελό των οστών μεταφέρθηκε στο αίμα μου και στη συνέχεια επιτέθηκε στην καρδιά, στα νεφρά και στο γαστρεντερικό μου σύστημα», είπε.

Η μόνη θεραπεία για την πάθηση ήταν η χημειοθεραπεία, την οποία έλαβε η Pollard για ένα χρόνο. «Τελικά με έβαλαν σε ύφεση, αλλά δεν μπορούσα να αναπνεύσω λόγω της ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας», είπε.

Τελικά, ένας γιατρός σύστησε στην Pollard την Abbott Laboratories, μια εταιρεία ιατρικών προϊόντων που παράγει το MitraClip. Είναι μια μικρή συσκευή που «κουμπώνει» τη βαλβίδα και εμποδίζει το αίμα να ρέει πίσω στην καρδιά. Μετά από μια μακρά διαδρομή εξετάσεων και προεπιλογών, η ασθενής υποβλήθηκε στη διαδικασία της μιτροειδούς βαλβίδας.

«Την ημέρα αφότου ο χειρουργός έβαλε αυτό το τσιπ στην καρδιά μου, μπορούσα να αναπνεύσω ξανά για πρώτη φορά κανονικά, δεν ξέρω μετά πόσο καιρό. Ήμουν τόσο έκπληκτη και χαρούμενη που όταν η κόρη μου έφτασε στο νοσοκομείο, χορέψαμε στο δωμάτιο του νοσοκομείου», περιγράφει η Pollard.

Σήμερα, η γυναίκα αισθάνεται πολύ καλά, αν και η καρδιακή αμυλοείδωση επέστρεψε. Εξακολουθεί να κάνει χημειοθεραπεία μία φορά το μήνα για αυτήν την πάθηση και επισκέπτεται τακτικά τον καρδιολόγο και τον αιματολόγο της κάθε λίγους μήνες. Η αναπνοή της είναι καλή χάρη στο MitraClip, το οποίο αποκαλεί μια «θαυματουργή διαδικασία που έσωσε τη ζωή μου και τη λογική μου».

Συμπτώματα που αποδόθηκαν στην εγκυμοσύνη και σε πιασμένα νεύρα

Η Tina Marie Marsden, 49 ετών, είχε επίσης ένα μακρύ ταξίδι για τη διάγνωση του προβλήματος στην καρδιά της. Όταν ήταν 28 ετών, άρχισε να αντιμετωπίζει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -κατακράτηση υγρών, δύσπνοια, ακραία ναυτία και έμετο.

«Ήμουν άρρωστη σε όλη την εγκυμοσύνη και τίποτα δεν φαινόταν να ανησυχεί τους γιατρούς», είπε σε συνέντευξή της στο Fox News Digital. Ακόμη και μήνες μετά τη γέννα, η Marsden δεν ένιωθε καλά. «Ένιωθα συνεχώς ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

καρδιοπάθεια
Tina Marie Marsden/Φωτογραφία: Fox News Digital

Το 2002, η Marsden επέστρεψε στο νοσοκομείο για να ελέγξει τα συμπτώματά της. «Θυμάμαι τον γιατρό να με ακροάζεται, αλλά δεν έκανε κανένα είδος ακτινογραφίας ή καμία αιματολογική εξέταση», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Ο γιατρός είπε στη Marsden ότι είχε μια υποψία πνευμονίας, στη συνέχεια της έδωσε μια συνταγή και της είπε να περιμένει τρεις ημέρες για να λειτουργήσει. «Τη δεύτερη μέρα, τηλεφώνησα σε μια φίλη και είπα ότι πρέπει να επιστρέψω στα επείγοντα, γιατί αν πάω για ύπνο, δεν πρόκειται να ξυπνήσω», λέει η ίδια.

Τότε ήταν που οι γιατροί ανακάλυψαν ότι η Marsden είχε μια τρύπα στον πνεύμονά της, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, πλήρη πνευμονία και επιλόχεια καρδιομυοπάθεια -η οποία είναι καρδιακή ανεπάρκεια που εμφανίζεται μεταξύ του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης και πέντε μήνες μετά τον τοκετό.

Αφού πέρασε λίγες μέρες στη ΜΕΘ, η Marsden πήρε εξιτήριο και υιοθέτησε έναν εντελώς νέο τρόπο ζωής, με έμφαση στην υγιεινή διατροφή για την καρδιά.

καρδιοπάθεια
Tina Marie Marsden/Φωτογραφία: Fox News Digital

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2010, βίωσε άλλη μια απειλητική για τη ζωή της λανθασμένη διάγνωση. Όταν η Marsden πήγε στο νοσοκομείο με αφόρητο πόνο στο πόδι, της είπαν ότι ήταν ένα πιασμένο νεύρο -αλλά μέρες αργότερα, οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι τα πόδια της ήταν γεμάτα με επικίνδυνους θρόμβους αίματος που έπρεπε να αφαιρεθούν χειρουργικά.

«Θα μπορούσα να είχα χάσει και τα δύο πόδια. Δεν είχα ροή αίματος για τουλάχιστον μια εβδομάδα», λέει η ίδια.

Λίγο πριν τα 40 της, η Marsden έλαβε το LVAD, μια συσκευή που βοηθά την καρδιά να αντλεί αίμα από τους κάτω θαλάμους στο υπόλοιπο σώμα. Για να βοηθήσει γυναίκες που αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα, η Marsden ίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται Tina Marie Marsden Foundation. Είναι επίσης συνήγορος για την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία της Τζόρτζια.

Όλο Υγεία

Scroll to Top