Γυναίκες: Πόσο κρασί την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου

Γυναίκες: Πόσο κρασί την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου

Το να πίνετε λίγο κρασί τη μέρα έχει αρκετά οφέλη για την υγεία σας. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μόνο κακό κάνει στον οργανισμό σας καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Μεγαλύτερο κίνδυνο  από την κατανάλωση αλκοόλ εμφανίζουν οι γυναίκες, ακόμη και νεαρής ηλικίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μεγάλης μελέτης.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, έδειξε ότι οι γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας που έπιναν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα – περισσότερα από ένα την ημέρα κατά μέσο όρο – είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν λιγότερο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που ανέφεραν έντονη επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ ή «κραιπάλη», ενώ η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιακής νόσου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις γυναίκες.

Έως και 45% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. Μεταξύ των γυναικών, εκείνες που ανέφεραν υψηλή κατανάλωση αλκοόλ είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με εκείνες που ανέφεραν χαμηλή κατανάλωση και είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνες που ανέφεραν μέτρια κατανάλωση.

Η διαφορά ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων που ανήκαν στην κατηγορία της υπερβολικής κατανάλωσης- οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες που ανέφεραν μέτρια πρόσληψη.

Οι άνδρες με υψηλή συνολική πρόσληψη είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν μέτρια πρόσληψη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ αφορά ένα έως δύο ποτά την εβδομάδα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες), η μέτρια κατανάλωση (τρία έως 14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και τρία έως επτά ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες) και η υψηλή κατανάλωση (15 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες).

Αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ από τις νεαρές γυναίκες

Ως κραιπάλη ορίζεται η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα ποτά για τους άνδρες ή περισσότερων από τρία ποτά για τις γυναίκες σε μία μόνο ημέρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 430.000 άτομα που έλαβαν περίθαλψη στον οργανισμό υγείας Kaiser Permanente Northern California, εκ των οποίων οι 243.000 ήταν άνδρες και οι 189.000 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 65 ετών. Οι πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τους συμμετέχοντες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Παρατηρείται μία αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ από νεαρές γυναίκες. Αν και οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι προστατεύονται από τις καρδιακές παθήσεις μέχρι να μεγαλώσουν, αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι γυναίκες που πίνουν περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα του ενός ποτού την ημέρα ή τείνουν να κάνουν κραιπάλες, διατρέχουν κίνδυνο για στεφανιαία νόσο» αναφέρει στο sciencedaily ο καρδιολόγος Jamal Ran του Permanente Medical Group και συγγραφέας της μελέτης.

Scroll to Top